werkcafe

Mag je een opleiding volgen als je in de bijstand zit?

Opleiding of niet?

Als je vroeger (met vroeger bedoel ik tot een paar jaar geleden) langdurig in de bijstand zat dan bood de sociale dienst je vaak een verplichte cursus of opleiding aan. Zo kon je de kans op werk aanzienlijk vergroten. Deze luxe komt bijna niet meer voor behalve in zeer uitzonderlijke gevallen zoals als mensen helemaal geen werkervaring of opleiding hebben.

Als je een opleiding wilt volgen beoordeelt de afdeling Werk en Inkomen of de deze noodzakelijk is en re-integratie niet in de weg staat. Als je bijvoorbeeld een HBO- of een universitaire studie wilt volgen, kun je soms een lening van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) krijgen, dan heb je geen recht op (aanvullende) bijstand. De afdeling Werk en Inkomen kan besluiten dat je sollicitatieplicht houdt en dat je, als er werk wordt aangeboden, moet gaan werken. Ook als dit betekent dat je niet meer (voltijds) kunt studeren. Werken gaat altijd vóór studeren.

In bijzondere gevallen geeft de afdeling Werk en Inkomen soms toestemming om een dagopleiding met behoud van uitkering te volgen. Dit gebeurt alleen als dit de kortste weg naar werk is. Hiervoor kunnen dan de volgende voorwaarden gelden: je hebt aantoonbaar actief, maar zonder succes, naar betaald werk gezocht. De opleiding is een logisch vervolg op een studie die je eerder hebt gedaan. Met de opleiding vergroot je je kans op het krijgen van betaald werk.

Geen of wel toestemming?

Je hebt géén toestemming nodig voor het volgen van een opleiding/studie/cursus nodig als het gaat om: een avondopleiding, een schriftelijke opleiding of een opleiding van de Open Universiteit. Ook hier geldt: als je een baan krijgt aangeboden dan moet je deze aannemen.

Als je een studie wilt volgen, beoordeelt de afdeling Werk en Inkomen of deze noodzakelijk is. Een studie mag een re-integratie niet in de weg staan. Als je voor de opleiding, bijvoorbeeld een HBO- of een universitaire opleiding, een lening van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kunt krijgen, dan heb je geen recht op (aanvullende) bijstand. De afdeling Werk en Inkomen kan besluiten dat je sollicitatieplicht houdt en dat je, als er werk wordt aangeboden, moet gaan werken. Ook als dit betekent dat je niet meer (voltijds) kunt studeren. Werken gaat altijd vóór studeren.

In bijzondere gevallen geeft de afdeling Werk en Inkomen soms toestemming om een (dag)-opleiding met behoud van uitkering te volgen. Dit gebeurt alleen als dit de kortste weg naar werk is. Hiervoor kunnen dan de volgende voorwaarden gelden: je hebt aantoonbaar actief, maar zonder succes, naar betaald werk gezocht. De opleiding is een logisch vervolg op een studie die je eerder hebt gedaan. Met de opleiding vergroot je je kans op het krijgen van betaald werk.

3 Vind ik leuk
3 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
11.990 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

De Tour in Rotterdam

18-jul-2019 - Leuke dingen in de stad

Lees artikel