werkcafe

Verslag Werkcafé Live april

Op 4 april vond Werkcafé Live plaats. We hadden deze keer drie lange workshops waarvan hieronder de verslagen.

Workshop creatief solliciteren

door Edwin

Deze workshop werd verzorgd door Coen van der Spek en hij is werkzaam bij Talentcoach*. Even kort gezegd is Talentcoach een organisatie die coaching aanbiedt voor mensen die daar geen geld voor hebben.

Hij liet als eerste een filmpje zien waarmee hij naar eigen zeggen succesvol solliciteerde bij Talentcoach. Ik vond het een leuke inleiding waarmee hij direct een goed voorbeeld gaf voor wat we tijdens deze workshop zouden kunnen verzinnen.

Coen verdeelde ons in 4 groepen en wij kregen allen de opdracht om na een korte kennismaking 1 beroep uit te kiezen waar we als groep een creatief concept voor moesten verzinnen.

creatief_sollicteren_afb2We kregen allemaal een groot vel papier waar we zoveel mogelijk woorden op moesten schrijven die te maken hadden met het gekozen beroep. Vervolgens hebben we een aantal goed klinkende woorden daaruit gekozen en daar weer synoniemen, spreekwoorden, rijmwoorden en dergelijke bij gezocht.

Vervolgens moesten we het allemaal tot een presentatie smeden. Ik vond het leuk om te zien dat iedere groep daar weer een eigen draai aan had gegeven.

Autodidact

Als mens vind ik het vrij lastig om concepten te verzinnen en deze uit te werken. Ik ben vrij autodidact en improviseer graag totdat ik het in een gewenste vorm heb weten te kneden. Maar als creatief mens weet ik (steeds beter) hoe belangrijk goed uitgewerkte concepten en schetsen kunnen zijn. En het kost uiteindelijk ook veel minder tijd als je op deze manier werkt.

Als ik eerlijk ben vond ik het filmpje van Coen nogal overdreven. Maar dit zal wellicht ook met opzet zijn gedaan. En het gaf me ook veel stof tot nadenken. Vandaag de dag is het veel belangrijker om jezelf op een goede manier te presenteren. Laat zien dat jij de baan wil en dat je bereid bent om daar moeite voor te doen. En als jij je daar door middel van een unieke presentatie goed op hebt voorbereid dan kom je ook veel zelfverzekerder over. En dan kan je vervolgens ook veel beter omgaan met teleurstellingen. Natuurlijk is het niet leuk als je afgewezen wordt maar in ieder geval lag het niet aan jouw voorbereiding.

Een goed voorbereide sollicitatie is geen garantie voor een baan, maar vergroot wel de kans dat je op zal vallen en misschien aangenomen wordt. En het kan zelfs zo zijn dat ze op een later tijdstip nog een keer aan jou denken voor een andere functie binnen dat bedrijf.
* Over Talentcoach (van hun website):
“Samen met iemand die in het bedrijfsleven werkt (jouw talentcoach), ga je aan de slag om jouw talenten te ontdekken. Je werkt aan een concreet doel, zoals: het vinden van (vrijwilligers-)werk, meer zelfvertrouwen en weer naar activiteiten buitenshuis durven gaan.”
Lees meer over Talentcoach op hun website:
(www.talentcoach.nl)

 

Workshop Kernkwadranten

door Jennifer

Valkuil ook een positieve kant????

Het was weer de eerste maandag van de maand wat voor de Redacteuren van het Werkcafé betekent dat we weer kunnen deelnemen aan een workshop en daar een stukje over mogen plaatsen op de site.

Ik nam deel aan de workshop de Kernkwadranten die werd geleid door de beweging coach De heer Dick Zirkzee.

Om eerlijk te zijn wist ik inhoudelijk niet echt helemaal wat het in hield en ging met een go with the flow instelling de workshop in. We waren met een niet te grote groep wat ik opzicht wel fijn vond want dan kan je soms wat interactiever op bepaalde punten ingaan.

Kennismaking

Er werd even een kennismaking rondje gemaakt en gevraagd waarom er voor deze workshop was gekozen; Ik ben van het werkcafé en dit wordt mijn eerste verhaal voor de site en alles wat ik mee kan nemen neem ik mee voor een persoonlijke groei. En ik was gewoon heel nieuwsgierig naar hoe ik mijn valkuilen kon ombuigen naar kwaliteiten natuurlijk. Want in elk minpunt zit ook een plus- punt. Het gaat erom dat je bewust wordt van de minder sterke kanten, want dan pas kan je er namelijk aan werken.

De heer Zirkzee kon ons op een hele duidelijke en open manier uitleggen hoe dat dan precies werkt.
Iedereen heeft van nature sterke en minder sterke kanten. Door middel van het kernkwadrant kunnen beide kanten beter belicht worden. Met behulp van het kernkwadrant wordt inzicht verkregen in het gedrag en de achtergronden ervan. De minder sterke kanten worden gezien als vervorming van de sterke kanten. Dat maakt het makkelijker je mindere kanten te accepteren en er aan te werken. In een kernkwadrant wordt het verband zichtbaar tussen iemands kernkwaliteit, zijn valkuil, zijn uitdaging en zijn allergie.

Het kernkwadrant is een hulpmiddel voor de eigen ontwikkeling. Aan de hand van de kernkwadranten kunnen strategieën uitgestippeld worden om om te gaan met moeilijke situaties.

Om meer inzicht te krijgen heb ik hieronder een voorbeeldschema geplaatst.

VB KwadrantenVoor mij was het een leerzame en duidelijke Workshop, waarbij de Coach ook een fijne sfeer in wist te brengen door het ijs te breken door zichzelf als eerste voorbeeld te nemen voor de uitleg van kwadranten.

Voor meer informatie verwijs ik je naar de site Dick Zirkzee. Het is zeker een aanrader!

 

 

 Workshop Persoonlijk Leiderschap

Door Wendy

Maandag is niet altijd één van mijn betere dagen van de week en deze Werkcafé Live -maandag is dat zeker niet. Maar ervaring leert dat een goeie workshop dan juist kan helpen, dus enigszins met mijn ziel onder mijn arm stap ik de ruimte, die al propvol zit, binnen. Allemaal vrouwen en één charmante oudere heer. “Welkom, Wendy!” de workshopleider, Gerrie Lemmers kijkt me glimlachend aan. Ik glimlach twijfelend terug, me totaal niet meer bewust van m’n naamplaatje, wurm ik me zo goed en zo kwaad als het gaat tussen twee dames in.

De workshop is begonnen en ze vertelt verder over De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey. Haar woordkeuze en/of zinsneden bereiken me niet, maar mijn blik vangt eindelijk wat er allemaal op tafel ligt. Kleurige magazines en minder spannende tijdschriften, catalogi, folders en lijm, kleurpotloden, scharen en touw…

MOODBOARDS!!! Het (knutsel)kind in mij wordt geactiveerd.

Langzaam begint ook de stof en de boodschap binnen te druppelen. Als filterkoffie pruttelend, de geur die aankondigt dat het bijna zover is. Ook zo, lijkt mijn hoofd voorzichtig toegang te verlenen aan de theorie.

Begin met jezelf, en overwin jezelf!

Eigenschap 1: Wees proactief, jij bent de baas over je eigen leven

Makkelijker gezegd dan gedaan, zelfs makkelijker gedacht dan gezegd. Het makkelijkst samen te vatten in: Wees nooit een slachtoffer van jezelf/iemand anders/een situatie.

Eigenschap 2: Begin met het einde voor ogen

Schrijf jouw persoonlijke missie. Wie ben je en wat doe je? Wie wil je zijn en wat wil je doen? En zie dit als jouw creatie.

Eigenschap 3: Belangrijke zaken eerst

Ga effectief om met jouw tijd. (denk aan timemanagement)

“Je kunt hard werken om hoger op de ladder te komen om aan het einde van je leven te ontdekken dat de ladder tegen de verkeerde muur staat.”

 

Vervolgens overwin de omgeving.

Eigenschap 4: Denk win-win

Met betrekking tot andere mensen: Iedereen heeft talenten, zie die talenten bij anderen en hoe jijzelf daarvan zou kunnen leren. Hoe de ander jou en jij de ander zou kunnen verrijken.

Eigenschap 5: Eerst begrijpen… dan begrepen worden

Empathisch luisteren. Het is niet zo moeilijk. Je luistert eerst, voordat je praat.

Eigenschap 6: Synergie

Hogere vorm van samenwerking. 1+1=3 Als de interactie tussen mensen/groepen op zich een meerwaarde is. Als je samen meer dan twee bent.

En als laatste Eigenschap 7: Houd de zaag scherp

Dit heeft te maken met het onderhoud en de verbetering van het beste instrument dat je hebt: jezelf. Denk aan balans!

Lichamelijke vaardigheden: beweging, voeding, stressbeheersing.

Spirituele vaardigheden: streven naar duidelijke waarden, toewijding, studie en meditatie.

Geestelijke vaardigheden: lezen, visualiseren, plannen, schrijven.

Sociaal-emotionele vaardigheden: dienstbaarheid, empathie, synergie, innerlijke zekerheid.

 

Met onze moodboards is het helemaal goed gekomen. We hebben flink gebladerd, geknipt, geplakt, gescheurd en gekleurd.  Het is mooi om met ‘lotgenoten’ rond de tafel te zitten en een ieder de ruimte te gunnen hun pijnen en dromen even op tafel te gooien en samen te delen. Het geeft zoveel meer energie dan wat we als mensen gewend zijn te doen, wat dat ook mogen zijn.IMG_5507

En met mij komt het uiteindelijk ook helemaal goed.

Ik weet als geen ander dat je als werkzoekende soms door de bomen het bos niet meer ziet en overal meningen en waarheden over je heen gestort krijgt. En ook deze theorie blijft een theorie als je hem niet uitvoert. Ik heb het boek al gereserveerd bij de bibliotheek.

 

 

4 Vind ik leuk
4 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
887 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.