werkcafe

Verslag Werkcafe Live 1 mei 2017

Deze maand hebben we weer een succesvol Werkcafé Live gehad. Aangezien het in de meivakantie viel, waren we bang dat het niet zo druk zou worden maar niets was minder waar. Uiteindelijk hadden we weer een mooie opkomst voor maar liefst zes workshops die we deze keer hadden!

Klik op onderstaande links om direct naar het verslag over de volgende workshops te gaan.

Workshops

De FoutenFabriek: verslag Linda, verslag Jimmy
Zelfstandig ondernemen: verslag Furkan
Online netwerken: verslag Furkan
Verkoop jezelf: verslag Linda, verslag Menno, verslag Jimmy
Ontdek je mogelijkheden op de arbeidsmarkt:
Één op één gesprek met de Rotary: verslag Menno


De FoutenFabriek

door Carolijn van der Horst

Verslag Linda

Dit was een leuke, interactieve workshop waar ik wel iets uit meeneem. Sowieso een ballon, daar later meer over, maar ook zeker wat bruikbare informatie.
Carolijn was goed voorbereid en de workshop was goed ingericht. Ze had een leuke presentatie en was zelf heel enthousiast.

De opening was heel leuk, namelijk ik ga op reis en ik neem mee. We waren ongeveer met tien mensen in de groep die elkaar allemaal niet kenden. Dus een goede manier om de spanning te breken en elkaars naam te leren kennen. Carolijn legde uit dat je een bijvoeglijk naamwoord moest toevoegen met dezelfde eerste letter als je naam en als je het niet meer wist of als je een fout maakte, je naar voren moest stappen en de rest een applaus zou geven. Bij de tweede of derde persoon ging het al mis en het applaus volgde. Toen we bij mij aankwamen had ik ook wel zin in een applausje dus ik dacht niet eens na en zei dat ik het niet meer wist. Het voelde best goed om een applaus te krijgen voor als je een “fout” maakt.

We gingen verder in de kring en je merkte dat de namen al beter bleven hangen. Maar bij een of twee personen gaven we allemaal weer een luid applaus.
Een heel leuk begin van een workshop!

Groei mindset

De workshop volgde met informatie over fouten maken en dat je altijd een beetje stress nodig hebt om te kunnen presteren. Als je altijd maar in je comfortzone blijft zitten, kom je niet ver. We kregen ook wat uitleg over de vaste mindset en de groei mindset. Toen kwam bij mij het besef dat ik nu ongeveer een half jaar in de groei mindset zit en dat is goed om me te realiseren. Dit betekent dat ik stappen aan het maken ben in mijn leven.

Carolijn had ook nog een interactief einde voor de workshop, we moesten allemaal staan en een ballon opblazen. Niet te ver, dat ging bij mij wel goed. Het lukte niet bij iedereen maar dat maakte niet uit. Daarna moest je je ogen dicht doen en verder blazen zonder de ballon op te blazen. Dit vond ik veel ontspannender, terwijl ik naderhand hoorde dat ze had verwacht dat iedereen dit spannender zou vinden. Dat vond ik wel grappig om te horen.
Ik heb een knoopje in de ballon gelegd en hij ligt nu in het nieuwe kantoor in de Heuvel te wachten tot wij daar komen werken.

Ik raad iedereen aan om mee te doen met deze workshop als hij nog een keer wordt gehouden!

Verslag Jimmy

De workshop Foutenfabriek begon met één vraag aan alle deelnemers: ‘Wat zijn je verwachtingen van deze workshop?’ Mijn persoonlijke antwoord hierop was: “het krijgen van een nieuw inzicht over mezelf.” Aan deze verwachting werd voldaan en ik zal uitleggen waarom.

Allereerst kan ik zeggen dat de training ontzettend goed in elkaar zat. Deze werd gegeven door twee personen van De Foutenfabriek. Degene die het meest aan het woord was was een jongedame, zij werd ondersteund door een jongeman. Ze maakten gebruik van een soort powerpoint presentatie en een beamer die aan een iPad was gekoppeld. Het zag er heel high tech uit.

Fouten, fouten, fouten….

Het doel van de de Foutenfabriek is de deelnemers van de workshop laten kennismaken met het proces van het accepteren van het feit dat we allemaal wel eens fouten maken in het leven. Door het accepteren van het feit dat het maken van fouten onvermijdelijk is, leren we onze menselijkheid te omarmen. Althans, zo interpreteerde ik het. Door middel van leuke spelletjes en oefeningen waarin iedereen een ‘fout’ maakte, konden we de schaamte van het maken van een ‘fout’ aanvoelen en ook direct het maken van de fouten erkennen, door hard op te zeggen: ‘ik heb een fout gemaakt.’ Deze eerlijkheid naar jezelf en iedereen toe werd dan telkens beloond met een applaus. De schaamte verdwijnt dan (bij de een wat langzamer dan bij de ander) en de zelfacceptatie neemt toe.

Fixed mindset vs Growth mindset

Daarnaast werd er nog uitgelegd wat het verschil is tussen een ‘fixed mindset’ en een ‘growth mindset’. De eerste mindset ondersteunt het idee dat men alle potentie, talent en vaardigheid reeds moet bezitten eer men wil kunnen slagen. De tweede mindset gaat uit van het idee dat je jezelf kunt ontwikkelen en verbeteren, al gebruik makend van de lessen die je leert na het maken van al je fouten. Mensen met een fixed mindset kunnen zich soms erg beperkt voelen, omdat ze te veel van zichzelf verwachten, terwijl mensen met een growth mindset vaak geduldiger met zichzelf kunnen zijn en meer vertrouwen hebben in hun zelfontwikkeling.

Nog

Het woord ‘nog’ is een belangrijk woord in de Foutenfabriek. Want wanneer je neigt te voelen dat je hebt gefaald in iets, kun je tegen jezelf zeggen: “ik kan het nog niet” (maar later kan ik het wel), “ik ben er nog niet klaar voor” (maar later ben ik dat wel), “ik heb er nog niet de kracht voor” (maar later heb ik het wel), etc.

Dit alles gaf mij een nieuw inzicht in mezelf. Het deed mij inzien dat het niet nodig is mijzelf telkens weer te straffen wanneer ik iets niet direct goed doe. Ook besef ik dat geduldig met mijzelf zijn veel handiger is dan altijd maar verwachten dat ik iets al zou moeten kunnen.

Zelfstandig ondernemen

door Arjan Cok

Verslag Furkan

De workshop ging over het zelfstandig ondernemen. Maar het begon eerst met een uitleg over wat het RBZ (Regionaal Bureau Zelfstandigen) is en doet. Het RBZ is namelijk een gemeentelijke instantie dat helpt met het geven van advies over planningen om voor jezelf een onderneming te beginnen. Het RBZ helpt ook met het geven van financiële steun (in de vorm van een lening) als het plan haalbaar is.

Hierna moesten de workshop deelnemers het soort onderneming dat ze van plan waren om te starten of al harden gestart, voor hun zelf voorstellen en voor wie het was bedenken. Elk lid kreeg ook wat advies over het ondernemen, om bijvoorbeeld hun doelgroep te vergroten of om er ook een bijbaantje er bij te nemen.

Zelf was deze workshop niet bepaald wat ik verwacht had want er werd weinig over het ondernemen zelf verteld en het ging meer over het advies per persoon dan over ondernemen in het algemeen.

Online netwerken!

door Kirsten van der Ham

Verslag Furkan

De workshop Online Netwerken ging uiteraard over netwerken. Er werd in detail uitgelegd wat netwerken is, hoe je het doet en wat de voordelen ervan zijn. De workshop ging dan meer over het online gedeelte van het netwerken.

Het ging dan over online ‘social media’ zoals Facebook en natuurlijk de steeds terugkerende LinkedIn. Omdat ik zelf geen LinkedIn heb heb ik daar niet veel over begrepen maar het ging erover dat je de profiel het beste zo professioneel mogelijk moet houden en Facebook juist wat meer.. losjes is.

Over het algemeen heb ik van deze workshop wel genoten namelijk omdat ik zelf zeer slecht ben in offline netwerken, waardoor elke tip over online netwerken wel goed van pas kan komen.

Verkoop jezelf!

door Richard van den Dulk

Verslag Linda

Deze workshop viel iets minder bij mij in de smaak. Dit kan komen doordat deze na de FoutenFabriek kwam maar ik denk dat het lag aan het voorstel rondje dat heel lang duurde. Hierdoor had Richard eigenlijk geen tijd meer om iets te vertellen over de workshop.

Hij opende wel met een verhaal over zichzelf. Aangezien hij zelf een jaar werkloos is geweest en dus goed weet hoe wij ons voelen. In dat verhaal gaf hij nog wel een goede tip, zet altijd iets leuks en onverwachts in je sollicitatiebrief. Daar win je als het goed is net wat meer aandacht mee.
Maar de rest van de workshop was een lange voorstel ronde waarin iedereen zijn of haar verhaal eindelijk kwijt kon en er zaten wel een paar mensen bij die dit heel graag wilden.
Ik had het wel fijn gevonden als Richard wat vaker een te lang verhaal had afgekapt.
Mijn aandacht verdween en ik had hier ook gewoon geen zin in.

Wel fijn was dat aan het einde van de workshop Richard aangaf dat we hem altijd mogen mailen met vragen over solliciteren, of een sollicitatiebrief mogen sturen en dat hij zijn best gaat doen om daarop te antwoorden.

Verslag Menno

Onder leiding van Richard Den Dulk kregen we na een voorstelrondje diverse tips over het jezelf presenteren bij en tijdens een sollicitatie. Zo kregen we al tips over hoe je je al het beste kan melden bij de secretaresse van een bedrijf. Zo’n kleine begroeting kan al je lot bezegelen. Ook de manier van handjes schudden is van belang bij de zeer belangrijke eerste indruk die je een werkgever daarbij geeft. We kregen ook als tip om vooral goed rechtop te zitten tijdens het sollicitatiegesprek, waar je het beste je handen kunt houden en wat ook zeker niet te doen. Onze groep van een man of 8 gaf elkaar ook nog interessante tips.

Verslag Jimmy

Wanneer je je opgeeft voor Werkcafé Live kun je deelnemen aan gratis workshops. Uit vier tot zes verschillende kun je er twee kiezen om aan mee te doen. Ik deed dit jaar voor het eerst mee aan Werkcafe live en moest dus voor het eerst kiezen. Mijn eerste keuze was snel gemaakt, maar over mijn tweede keuze zat ik flink te aarzelen. Ik twijfelde tussen de workshop Online Netwerken en de work shop Verkoop Jezelf. Mijn keuze viel uiteindelijk op Verkoop Jezelf omdat ik het gevoel had dat ik daar nog flink wat tips voor zou kunnen gebruiken. Met online marketing was ik al een tijdje bezig, dus ik ging er vanuit dat Online Netwerken misschien toch wel op hetzelfde zou neerkomen. Achteraf had ik spijt van mijn uiteindelijke tweede keuze en ik zal vertellen waarom.

Nieuwe workshopbegeleider

Maar eerst wil ik iets positiefs zeggen over de workshopbegeleider. Deze man had in het verleden ook als werkzoekende Werkcafé Live bezocht. Het was erg leuk dat hij vanuit uit die positie zich had ontwikkeld tot de functie van workshop begeleider. Dit werd verteld als een succesverhaal in het openingswoord van die middag. Toen de workshop begon, stond hij ons op een positieve manier te woord en iedereen voelde zich op z’n gemak. Hij had een optimistische houding met veel belangstelling voor alle negen deelnemers van de workshop.

Maar het was deze belangstelling die misschien juist iets te veel was en bijdroeg aan waarom ik het niet zo’n geslaagde workshop vond. Ongeveer 65% van de workshop bestond namelijk uit een voorstelronde, waarin iedereen vertelde hoe hij of zij werkloos was geworden en nog steeds werkloos was. Naar mijn mening mocht de begeleider de tijd die aan deze ronde werd besteed veel scherper in de gaten mogen houden. Er werd te lang en te diep ingegaan op de persoonlijke verhalen van iedereen. Op zich kunnen zulke verhalen best leerzaam en nuttig zijn, alleen droegen ze niet direct genoeg bij aan de vaardigheid van het jezelf te kunnen verkopen. Dit zorgde bij mij voor verveling en uiteindelijk voor een lichte irritatie.

Goede tips

Toch wil ik afsluiten met iets positiefs omdat ik de bewuste man zeker een goede opbouwende kritiek gun. Hij gaf namelijk een aantal goede tips. Enkele daarvan zijn; dat wanneer je het gebouw binnenstapt waar je je sollicitatiegesprek hebt, de indruk die je bij een receptionist achterlaat al een invloed zou kunnen hebben op je sollicitatie. Een receptionist zou immers je collega kunnen worden. Verder gaf hij nog een paar goede tips over je zithouding tijdens het gesprek en de stevigheid van de hand shake die je geeft. Al met al heeft de begeleider zelf een enorme potentie, maar dient hij zich beter voor te bereiden op zijn workshops en een duidelijke structuur aan te brengen, zodat de mensen die uiteindelijk voor zijn workshop hebben gekozen – zoals ik – ook echt het gevoel hebben dat ze de beste keuze hebben gemaakt.

Één op één gesprek met de Rotary

door leden van de Rotary

Verslag Menno

De tweede workshop van/door de rotary, was een één op één gesprek met ir. Jaap Ridder van ARGE Management. Wij waren met drie werkzoekenden en dus één werkgever. Hij had van ons drietjes het CV doorgenomen en ons allen voorzien van de nodige tips. Daarnaast had ik zelf een voorbeeld van een motivatiebrief bij me zoals ik die zelf enige jaren geleden had gemaakt. Deze liet ik controleren door de heer Ridder. Door zijn goedkeuring en motiverende reacties heb ik een zeer goed gevoel overgehouden aan de rotary. Met extra veel vertrouwen stort ik me weer volop in de sollicitatiewereld de komende tijd.

5 Vind ik leuk
5 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
2.910 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.