werkcafe

Een baan is meer dan een maandsalaris

door Ilidio Tavares

Workshop ronde 1: Een baan is meer dan een maandsalaris!

Volgens goede gewoonte te laat – of eigenlijk, de rest van de groep begon te vroeg! – vond ik de weg naar het dakterras van het monumentale gebouw De Heuvel. Een mooi staaltje wederopbouwarchitectuur. Het gevoel van het zijn tussen deze muren is erg positief.
Er was licht, veel licht, in de mooie ruimte waar de workshop ‘Een baan is meer dan een maandsalaris’ plaatsvond! En de compositie van al die vlakken waar het licht binnenkwam niets meer of minder dan een schilderij… Maar hoe dan ook! Ik was hier om (hopelijk) iets te leren over hoe iemand in deze tijd een baan kan vinden. Hoe niet te verdrinken in dat moeras van wanhopige mensen die proberen langs inmiddels platgetreden paden de weg te vinden naar iets dat vroeger toch wel wat vanzelfsprekender was. Een baan. Ik luisterde en was benieuwd.

Ron Geppaart bemiddelt tussen werkgevers en de zoekenden naar werk, en zowel hij als de aanwezigen hadden een en ander te vertellen. Veel bekend materiaal. Dingen die ik zelf al wist, maar die hoe dan ook wel belangrijk zijn om over na te denken. Zoals bijvoorbeeld dat het versturen van een echte klassieke brief naast de elektronische smeekbede toch wel de aandacht zou kunnen trekken van de achteroverleunende werkgever! En ‘jezelf zijn’ is cliché, maar eveneens één van de handvaten.
Opvallende uitspraken in deze samenkomst waren toch wel de deelnemers die verklaarden uit angst voor discriminatie geen foto te willen opsturen of laten zien. Er werd zelfs gesproken over een fobie. Helaas verliep het gesprek toen wel in een wat minder vrolijke stemming, in wat overigens wel een positieve bijeenkomst was.

De deelneemster die vertelde dat zij via LinkedIn een uitnodiging voor een gesprek had gekregen droeg ook bij aan de gedachte dat dit toch zeker een zinvolle vergadering was. Het kan natuurlijk geen kwaad om na te denken over hoe dingen die kansloos lijken misschien toch niet zo kansloos zijn…

Workshop ronde 2: Timemanagement & focus

In het café van het Werkcafé werd het luidruchtig gezellig in aanloop naar de tweede en laatste workshop van deze dag. Na al eerder kennisgemaakt te hebben met de workshopleider, en haar ook geholpen te hebben met de inrichting van de ruimte waar het allemaal zou gaan gebeuren, was het dan zover. Timemanagement & focus. Als deze titel niet opvalt, wat dan wel?

De workshop vond plaats in de kelder van het gebouw. Opnieuw een plek met veel architectonische kwaliteiten. Een ruimte die je omarmt en beschermt. De dosering van het licht dat binnenkomt is precies goed! De sfeer is warm en gemoedelijk. Zo ook de workshop. Humor, gezelligheid en veel stof tot nadenken.
Roos de Haan is een vrouw vol energie, die mensen op een liefdevolle manier weet te inspireren. Het was ook grappig hoe zij de tijd in de gaten en onder controle hield, zodat deze bijeenkomst niet eindeloos lang zou duren. Want het was gezellig! En de opdrachten zorgden door die tijdsdruk voor een grote mate van helderheid in de hoofden van alle aanwezigen. Alsof alles duidelijker is geworden. Nee, sterker nog, alles is duidelijker.

Hoe organiseer je al die – helaas niet altijd leuke – zaken in je leven? Hoe gebruik je de tijd die je hebt? Wat zijn de valkuilen? Hoe ziet de toekomst er uit? Wat is leuk en niet leuk, en hoe geef je alles een plek? Dames en heren, de schrijver dezes is diep onder de indruk. Het gevoel van optimisme was bij alle aanwezigen enorm, nadat er helaas een einde kwam aan deze roes. Iedereen reikte elkaar de hand en wenste elkaar succes. Als je blij bent, kun je zoveel meer.

 

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
778 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.