werkcafe

Over het enneagram en nummer vier

door Ilidio Tavares

‘This is so you!’ Ze lachte hard en bleef lachen, terwijl ze voorlas uit haar boek over het enneagram. Volgens mijn ex-vriendin was ik een ‘nelonnen’, een ‘romantikko’; Fins voor nummer vier, de romanticus. Het was misschien niet de allereerste keer dat ik over het enneagram had gehoord, inmiddels alweer wat jaren terug. Maar hoe dan ook moet ik nog steeds lachen om hoe zij lachte om… mij? Zij was – ook al weet ik dit niet meer – volgens mij een nummer twee. En volgens het boek moest zij mij veel aandacht geven. Ja, wat kan daar nou mis mee zijn?

Jaren later alweer, zou de – enige – workshop van Werkcafé Live van juli gaan over datzelfde enneagram, en de negen menstypes die daar deel van uitmaken. Deze worksop werd geleid door Ludwig Tummers, die de aanwezigen met enthousiasme wist mee te trekken in zijn verhaal. Het idee van het enneagram is dat er negen menstypes zijn, die onder te verdelen zijn in drie groepen; de triades. Een mens zou zijn hele leven lang dit type blijven, maar wel eigenschappen ook hebben van de andere types: de vleugels. De wanhopige zoektocht naar werk zal niet succesvol zijn, als de zoekers niet de organisatie vinden die geleid worden door dezelfde menstypes…

De maatschappij; mannen en vrouwen en nog veel meer

Het verhaal brengt hoe dan ook voldoende stof tot nadenken met zich mee. De zoektocht naar de antwoorden op de vragen des levens is niet gemakkelijk. Wat te denken van hoe mensen zijn, denken en doen? Het onderwerp relaties kwam ook aan de orde. Over ingewikkelde materie gesproken! Een woud van vraagtekens doemde op in mijn hoofd toen hij het had over de ‘type acht’ mannen die elke keer een vrouw dumpen omdat zij niet goed genoeg bevonden wordt. Maar wacht eens even; was het niet omgekeerd? De vrouw dumpt toch altijd de man? Althans, in mijn bestaan is dit een terugkerend patroon.

De opmerking aan het eind van het twee en een half uur durende betoog dat de gemeente Rotterdam mensen in de bijstand teveel martelt is iets waar niet lang over nagedacht hoeft te worden. Alleen vraag ik me als romanticus dan weer af waarom mensen überhaupt gemarteld zouden moeten worden.

De afsluiting van de dag

Na deze intensieve bijeenkomst werd iedereen uitgenodigd om deel te nemen aan een borrel op de eerste verdieping van het gebouw De Heuvel. Want er moet toch gevierd worden dat het Werkcafé sinds een aantal weken een nieuw onderkomen heeft. Een mooi gebouw in een mooie omgeving! Zeker niet iets om teleurgesteld over te zijn. Enige teleurstelling was er toch wel bij de schrijver dezes vanwege het feit dat deze samenkomst alcoholloos was. Ja, romantici houden nu eenmaal van een goed glas bier of wijn…

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
954 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.