werkcafe

Het Tour de France gevoel

door Menno van Roon

Tour de Franceparcours 2017

Eindelijk, het is weer juli, de Tour de France is weer begonnen. Ondanks dat ik een tennisser ben en dus voorkeur zou moeten hebben voor Wimbledon, betrap ik mijzelf erop dat ik eigenlijk alleen naar de Tour de France kijk. Het is gewoon genieten voor de buis, alle Franse dorpjes, kerken kastelen en kathedralen. Sommigen vinden het storend dat er dan ook nog wielrenners in beeld rijden. Maar voor mij is er niets mooiers, dit is het echte Tour de France gevoel.

Nederlanders

Zelf stam ik nog uit de tijd van Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse en Erik Breukink. In die tijd, eind jaren tachtig, waren wij Nederlanders nog redelijk succesvol in de Tour. Helaas heb ik de succesvolle tijd van Zoetemelk, Jan Raas en Gerrie Knetemann niet bewust meegemaakt. Toch heeft dat denk ik ook wel meegespeeld bij mijn Tour De France gevoel. Eind jaren negentig heb ik genoten van onze eigen volksrenner Michael Boogerd, hij hield eigenlijk in zijn eentje de Nederlandse eer hoog.

Alpe d’Huez

klim Alpe d’Huez

Inmiddels heb ik twee keer mijn vakantie afgestemd op de Tour de France. Zes jaar geleden ben ik met mijn vader naar de Alpe d’Huez gegaan. De dag voor de wedstrijd zijn we zelf de berg op gefietst. Dan besef je pas echt hoe steil zo’n berg is. Je botst er letterlijk tegen op. Waar de profrenner er zo’n 45 minuten over doet, hebben wij er ongeveer 4 uur over gedaan. Wel lekker rusten na elke bocht en mooie foto’s maken. De dag van de wedstrijd was ook een enorme belevenis op deze Hollandse berg. Helaas won dat jaar de onbekende Fransman Rolland en speelden de Nederlanders slechts een bijrol. Dit jaar is de Alpe d’Huez helaas niet opgenomen in het programma.

Tour de France 2016

Vorig jaar zijn we met de camper naar Andorra gereden. Dat was toen de aankomst van de koninginnerit van de Tour de France 2016. De dag begon mooi, maar toen eenmaal de renners de laatste berg beklommen was het gaan regenen. Het weer werd zelfs zo slecht (grote hagelstenen) dat we de winnaar niet eens herkenden. Achteraf hoorden we dat onze eigen Tom Dumoulin de etappe had gewonnen. Na Andorra zijn we naar de Mont Ventoux gereden. Deze berg zijn we de dag voor de wedstrijd ook zelf opgereden. Inmiddels wel met behulp van een elektrische fiets, dit door een gebroken heup waarvan ik nooit volledig ben hersteld. Door een storm op de Mont Ventoux werd de finish vijf kilometer eerder gelegd. De koers werd ditmaal beïnvloed door een motorrijder die de tourfavorieten Froome en Mollema aanreed.

Tour de France gevoel

TV

Dit jaar volg ik de Ronde van Frankrijk weer via de tv. Doordat er dit jaar minder bergetappes zijn opgenomen hoopt de Tourorganisatie op een spannender verloop. Toch is ook dit jaar de Brit Froome weer de huizenhoge favoriet. Ondanks de afwezigheid van zijn Nederlandse meesterknecht Wout Poels staat hij halverwege deze Tour wederom bovenaan. Naast Poels ontbreekt dit jaar ook Giro-held Tom Dumoulin op de startlijst. Hierdoor is mijn interesse voor de Tour dit jaar wel wat minder dan in voorgaande edities. Desondanks gaat bij mij thuis elke middag de tv aan voor de live-uitzending. Voor de achtergrondverhalen stem ik ‘s avonds de tv achtereenvolgens af op RTL7 en NPO1. Voor mij kan de Tour de France niet lang genoeg duren.

14 Vind ik leuk
14 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
1.172 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.