werkcafe

De veranderende arbeidsmarkt

door Ben

In de laatste 10 jaar is de arbeidsmarkt en de manier van werken sterk veranderd. Mensen krijgen minder snel een vast contract aangeboden. We hebben ook woorden uitgevonden zoals flexwerker, nulurencontract, zzp’er, freelancer en uitzendkracht. Dit zijn allemaal termen die te maken hebben met onzeker werk. Dat is ook een goede afspiegeling van de arbeidsmarkt. Vaste banen zijn er steeds minder, en mensen wisselen vaker van werk.

Hoe een cv wordt bekeken

De manier waarop recruiters naar een cv kijken is ook veranderd. Als je bijvoorbeeld op jouw cv hebt staan dat je 15 jaar bij hetzelfde bedrijf hebt gewerkt is dat niet automatisch een positief punt. Dit kan betekenen dat je bent vastgeroest in de manier waarop je werkt. Als je aan de andere kant juist veel (korte) banen op je cv hebt staan, hoeft dit niet negatief te zijn. Tegenwoordig werken mensen niet meer hun hele leven bij hetzelfde bedrijf. Zeker zzp’ers, die hebben soms elke paar maanden een nieuwe opdrachtgever. Deze mensen worden ook wel ‘jobhoppers’ genoemd. Potentiële werkgevers vinden het soms juist goed als je verschillende banen hebt gehad. Dit kan aantonen dat je flexibel bent en goed om kan gaan met verschillende mensen en omgevingen.

Vacatures vinden

Ook de mogelijkheden om vacatures te vinden is veranderd. Waar je vroeger jouw cv kon opsturen naar een cv-dienst, waarna deze werd verspreid onder de aangesloten bedrijven. Nu moet je zelf de bedrijven actief benaderen. Op banenmarkten kom je ook minder snel direct in contact met werkgevers. Er zijn wel meer uitzendbureaus die zieltjes aan het winnen zijn. Dus het is efficiënter om direct naar een uitzendbureau te gaan dan via een banenmarkt.

Door de opkomst van het internet is er nog veel meer veranderd. Veel vacatures worden ingevuld door het gebruik van het netwerk van huidige werknemers. Door het internet is de mogelijkheid tot netwerken exponentieel toegenomen. Via websites zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en nog vele andere is het gemakkelijk om in contact te komen en blijven met verre vrienden. Bedrijven adverteren hun vacatures ook vaker via ‘Social Media.’ De communicatie gaat ook voornamelijk via e-mail.

De juiste plek

De plekken waar je vacatures kunt vinden zijn verveelvoudigd. Uitzendbureaus, LinkedIn, Facebook, de websites van de bedrijven zelf, banenmarkten, netwerken, vacaturewebsites, er zijn talloze plekken waar vacatures te vinden zijn. Maar je moet wel weten waar je de juiste vacatures voor jouw vakgebied kunt vinden. De mogelijkheden om vacatures te vinden zijn toegenomen Maar de zoektocht naar de juiste is ook langer geworden.

Soort banen

Het aanbod van banen is ook veranderd. De laatste jaren is er veel geautomatiseerd en zijn productiebanen verhuisd naar het buitenland. Daardoor is de vraag naar mensen met kennis van automatiseringssystemen toegenomen, maar het aanbod van banen voor mensen met een lager opleidingsniveau juist verminderd. Sommige banen zijn door automatisatie en de opkomst van computers zelfs helemaal verdwenen. Waar vroeger elk bedrijf een afdeling had met typisten, kun je nu zelf op de computer makkelijk een stuk tekst schrijven. Bij veel banen wordt verwacht dat je een beetje handig bent met computers. Ook bij opleidingen gaat men er van uit dat je kunt werken met een computer. Want opdrachten moeten worden ingeleverd via e-mail en de presentaties maken gebruik van Powerpoint. De basiskennis die wordt verwacht van een werknemer is dus ook veranderd.

Met de tijd mee

Zoals met zo veel dingen geldt: “Stilstand is achteruitgang.” Als jij je niet aanpast aan de veranderende arbeidsmarkt, dan is het vinden van een baan een stuk lastiger. De vereisten veranderen en de manier waarop je solliciteert verandert. Of je hier nu wel of niet mee eens bent maakt niet uit. Je moet met je tijd mee. Anders word je zo iemand die zegt: “Vroeger was alles beter.” Dan kijk je met een roze bril naar het verleden en komt er geen verandering in jouw situatie. En dat is vaak wel nodig om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt.

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
715 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.