werkcafe

Schoonderloo

Door: Robbert

Zo’n vier jaar geleden verhuisde ik van de altijd rumoerige 1e Middellandstraat naar het idyllische Schoonderloo, een buurtje op wat tegenwoordig bekend staat als het Coolhaveneiland. Wat een rust en stilte!
In 1170 ging de nederzetting Rotta, de voorganger van Rotterdam, ten onder aan de gevolgen van een zeer zware overstroming. Aangenomen wordt dat het grondgebied van het latere Schoonderloo op dezelfde manier werd getroffen.
Later werd de toenmalige Zeedijk naar het zuiden verlegd. Deze nieuwe dijk is de huidige Beukelsdijk en kwam ongeveer een kilometer van het latere dorp Schoonderloo te liggen.
Al kort na deze bedijking moeten het dorpje en het ambacht Schoonderloo zijn ontstaan en al vrij snel werd door de bewoners een kapel opgericht, de Sint Jobskapel. Deze werd aan het begin van de vorige eeuw afgebroken en op deze plaats staat nu het prachtige gebouw van het Rotterdamsch Lyceum.

Kermis

Eén van de meest beruchte attracties van Schoonderloo in de 17e en 18e eeuw was de kermis. Vooral jongeren uit Rotterdam kwamen hier op af. De auteur ter Gouw merkt hier in 1871 het volgende over op:
“En vermoedelijk had het uitloopen der Rotterdammers op St. Jobsdag (10 mei) in de 17e eeuw ‘naar Schoonderloo, een gehucht tusschen Rotterdam en Delftshaven, vol kroegen en herbergen, waar zij allerlei ongebondenheden en dartelheden pleegden, ‘t geen door de Stads-regeering meermalen verboden is op boete en arbitraire correctie, ook een zoodanigen oorsprong.”
Tegenwoordig wordt de kermis van Rotterdam aan de Schiehaven gehouden, vanuit Schoonderloo gezien aan de andere kant van de Westzeedijk.

Huize Schoonderloo

In de 19e eeuw werden in het gebied buitenverblijven voor rijke Rotterdamse families gebouwd. Eén van deze huizen was Huize Schoonderloo aan de 2e IJzerstraat. Tot in de jaren zeventig was hier de Keuringsdienst van Waren gevestigd. Na een paar jaar leegstand werd het een aantal jaren verhuurd aan kunstenaarscollectief Raket. Onder andere de Rotterdamse punkband Rondo werd hier opgericht.

Oceaanhuis

OceaanhuisVijftig meter verder, tussen de Westzeedijk en het Heiman Dullaertplein, staat het Oceaanhuis (oorspronkelijk het Stokvisgebouw), waar in 1910 de Rotterdamse handelsonderneming R.S. Stokvis & Zn haar nieuwe hoofdkantoor opende. Stokvis was de fabrikant van ondere andere de populaire Solex. Helaas werd tijdens de Tweede Wereldoorlog het gebouw deels verwoest maar na de oorlog weer herbouwd met een nieuwe bakstenen gevel en uitgebreid tot het huidige “Oceaanhuis”. Her en der is de oorspronkelijke gevel van witte geglazuurde baksteen nog zichtbaar en delen van het prachtige Art Nouveau interieur zijn bewaard gebleven.

Schat van Schoonderloo

Schat van SchoonderlooOm de hoek, in de Schoonderloostraat, ligt tegenwoordig een klein park. Op deze plek werd in 1928 de Petruskerk gebouwd die in 1975 wegens gebrek aan belangstelling weer werd afgebroken. Vervolgens lag het terrein lang braak en ontstond er overlast. Hierna kwam de gemeente met plannen om hier een appartementenblok te bouwen. De bewoners wisten die plannen echter tegen te houden en de gemeente Rotterdam gaf de grond in bruikleen aan de bewoners. Zij legden daar het parkje “De Schat van Schoonderloo” aan en namen vervolgens het onderhoud onder hun hoede. Het is een heerlijke en verrassende oase geworden temidden van de stenen omgeving. Echt de moeite waard om eens te bezoeken en heerlijk tot rust te komen.

Puntegael

Voormalig belastingkantoorDe Puntegaalstraat, de plaats waar het voormalige Rotterdamse belastingkantoor staat, is vernoemd naar De Puntegael, de voormalige herberg van Schoonderloo, gelegen aan de weg naar Rotterdam. Het inmiddels tot appartementen omgebouwde belastingkantoor met in de gevel indrukwekkend beeldhouwwerk is zeker het bezichtigen waard.

De Machinist

De MachinistVlakbij, aan de Willem Buytewechstraat 45, staat het markante gebouw “De Machinist”. Tot 2005 kregen leerlingen van het voormalig Scheepvaart- en Transport College hier les in een smederij en een machinekamer. Nu is er een café-restaurant gevestigd. Achter het gebouw, aan het water van de Coolhaven, is daar in de zomermaanden bij mooi weer de “Viskantine aan de Cool”. Na een wandeling door het Schoonderloo van weleer is het daar heerlijk toeven. Onder het genot van een glas koele witte wijn met verse, heerlijk bereide vis kun je daar de dag prachtig afsluiten.

5 Vind ik leuk
5 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
1.461 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.