werkcafe

Vooroordelen, oordeel niet te vlug

Door: Menno

Ieder mens heeft vooroordelen. Dikke mensen eten te veel, Marokkanen stelen en donkere mensen zijn lui. Dit zijn maar een paar voorbeelden van de vooroordelen die in ieder mens schuil gaan. Mensen oordelen vaak erg gemakkelijk en snel…
Een zwaarlijvige man zit op de bank. Hij krijgt anonieme brieven waarin staat: Hé dikzak, ooit gehoord van afvallen?! Niemand weet dat hij last heeft van een stofwisselingsziekte.
Een meisje van 14 loopt met haar 1 jarige zoontje over straat. Slet! roept een stel mensen. Niemand weet dat ze op haar 12e is verkracht.
Een meisje loopt met haar pruik door school. Jongens trekken eraan en als blijkt dat ze kaal is, lachen ze haar uit. Die jongens weten niet dat ze kanker heeft.

Zelf heb ik er 40 jaar over gedaan om van de meeste vooroordelen af te komen. Nadat ik mijn heup had gebroken bij een zware mishandeling in de stad, verliep de revalidatie moeizaam. Mijn actieve leven was voorbij en ik bleef vaker thuis op de bank zitten. Zo kwam ik in korte tijd 20 kilo aan. Nu keek ik in de spiegel naar mezelf en zag iemand op wie ik eigenlijk altijd onbewust neerkeek. Mijn ogen gingen op dat moment echt open.dikke man
Die dikke vrouw in het winkelcentrum had haar scootmobiel nodig om vooruit te komen. In mijn achterhoofd dacht ik dat deze vrouw van middelbare leeftijd een scootmobiel had vanwege haar niet geringe omvang. Maar misschien was het wel precies andersom. Wie weet is ze wel door een ongeval of ziekte in een scootmobiel beland en zijn door haar immobiliteit de kilo’s eraan gevlogen.

Oordeel niet te vlug

Maar wat de oorzaak ook is, laat iedereen in zijn waarde. Een wijze spreuk op het Noordplein luidt: De meeste mensen zijn andere mensen. Deze stelling heeft mij ertoe aangezet mezelf ook te zien als uniek mens, met mijn eigen unieke loopje. Zo zijn er voor ieder mens wel redenen te bedenken waarom ze dik, dun, knap of lelijk zijn. Het zijn sowieso maar relatieve begrippen, wat de één mooi vindt, hoeft de ander helemaal niet mooi te vinden. Oordeel niet te vlug, maar heb meer oog voor alle goede kwaliteiten die ieder van ons in zich heeft.

13 Vind ik leuk
13 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
2.329 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.