werkcafe

Verslagen workshops Werkcafe Live 4 september 2017

Afgelopen 4 september hebben we weer een succesvol Werkcafé Live gehad. Door omstandigheden was het niet mogelijk eerder de verslagen van de vijf workshops te plaatsen.

Workshop Feedback geven

Door Meryem

Feedback betekent letterlijk terugkoppeling. Door middel van feedback wisselen we informatie uit over elkaars houding en gedrag. Je stuurt elkaar bij door commentaar te geven. Wie feedback geeft kan ook feedback terug ontvangen.

Definitie van feedback:
de ander vertellen hoe zijn/haar gedrag op jou overkomt zonder oordelend te zijn over de persoon zelf met als doel persoonlijk verbetering.

Het geven van feedback:
Feedback wordt wel eens door elkaar gehaald met kritiek. Mensen voelen zich aangevallen of ervaren de feedback als een teken van falen. Dat is best jammer, want wie feedback ziet als een kans om te leren, bevindt zich dagelijks in een leeromgeving. We krijgen vaak reacties over ons gedrag te horen. Zowel verbaal als non-verbaal. De kunst is er om er voor open te staan, de signalen op te pikken en kijken welke feedback nuttig is om te kijken naar acties.

Geef de ander de gelegenheid te reageren. Check of je boodschap is overgekomen en of de ander jouw woorden herkent. voorbeelden zijn:

“Herken je dat?”
“Wat vind je daarvan?”
“Klopt dit volgens jou?”
“Begrijp je wat ik bedoel?
Doelen van feedback zijn: Positief gedrag te erkennen en te stimuleren. Negatief gedrag te corrigeren. Begrip voor elkaar en voor het eigen gedrag te vergroten.
Communicatie tussen personen helder te maken. Begrip voor elkaar tonen.
Wees concreet: “teleurstelling mag helder zijn”.

 

Verslag Workshop BodyTalk – Let’s do the Robot (4 september 2017)

door: Menno

De workshop BodyTalk – Let’s do the robot was de workshop waar ik het meest naar uit keek. Deze werd namelijk gegeven door mijn zeer gewaardeerde ex-collega Eveline Moonen. Eveline heb ik 5 maanden meegemaakt als een zeer fijne en intelligente collega. Nu blijkt ze nog veel meer te kunnen dan artikelen te schrijven en alle daarmee werkgerelateerde activiteiten.

Eveline does the RobotZij is ook een zeer enthousiaste danser, bij het HipHopHuis traint zij enige malen per week. Dat dansen niet alleen goed is voor ontspanning bleek wel uit de workshop die zij gegeven heeft. Er werd een rustige dansmuziek opgezet, ideaal om de robotdans te doen. Aangezien er deelnemers aanwezig waren van een zeer gevarieerd pluimage koos Eveline voor de eenvoudigere danspassen. Zij deed robotachtige bewegingen voor die de deelnemers van jong tot oud konden nadoen. Alleen de kreupele schrijver van dit artikel had hier enigszins moeite mee.

Houding
Gelukkig kon ik geregeld mijn benen wat rust geven door het maken van foto’s en films van de workshop. Het belangrijkste wat ik van de workshop heb meegekregen is dat je houding zeer belangrijk is. Als je op sollicitatiegesprek gaat wordt immers al in de eerste paar seconden bepaald of je een kans maakt op de functie. Daarom is het van groot belang dat je stevig staat, rechtop loopt en schouders naar achteren houdt. Ook is de manier van een hand geven zeer belangrijk, niet te slap maar ook weer niet te krachtig.

Aan het eind van de workshop gaf Eveline nog een drie minuten durende show van de complete robotdans. Iedereen was zeer onder de indruk van haar danscapaciteiten. Ook op vragen van de deelnemers kon zij een duidelijke uitleg geven. Al met al was dit een zeer geschikte afsluiting van de vermoeiende dag. Eenmaal thuis gekomen kon ik alleen nog maar slapen.

Workshop van Mevrouw Anja de Haan in het Werkcafé

door: Jacob

ZZP’er zijn
Door het (werkende) leven gaan als “Zelfstandige Zonder Personeel” is vandaag de dag voor veel mensen een noodzakelijk kwaad. En er zijn ook steeds meer mensen die in deeltijd willen ondernemen.
Wanneer je altijd werknemer bent geweest, dan is “zelfstandig” ondernemen best een omschakeling. Veel meidee bekijknsen ervaren een grote drempel. Dat is waarschijnlijk terecht, want er komen best veel keuzes op je af. Mevrouw Anja de Haan kwam (bij Werkcafé live* op maandag 4 september) het een en ander uitleggen en misverstanden wegnemen over zelfstandig ondernemen.

Een belangrijke boodschap vind ik dat je het niet alleen hoeft te doen. Er zijn veel plaatsen waar je met vragen terecht kunt, waar mensen je echt op weg willen en kunnen helpen. Ik noem er een aantal in dit artikel.

Ondernemersplein
Mevrouw Anja de Haan vertelde dus over het eventueel starten van een eigen onderneming. Vanuit de WW of Bijstand wordt dat ook mogelijk gemaakt.
Bekijk de “Webinar: eigen bedrijf starten vanuit de WW”, gemaakt door http://www.ondernemersplein.nl/
https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=Gr6LJQMOTxo/
idee huh!

“Kun je doen, kun je laten… Kun je láten doen!”
Sowieso: de hulp inroepen van anderen is slim, informatie inwinnen kan nooit kwaad. Ondernemers/bedrijven laten sommige dingen ook voortdurend doen door mensen die daar véél handiger in zijn dan zij (uitbesteden). Op zo’n manier hou je meer tijd en energie over voor het ondernemen zelf.

RBZ
Het “Regionaal Bureau voor Zelfstandigen” biedt ook veel helderheid als je interesse hebt in ondernemen. En ondersteuning wanneer je het wilt proberen.
Online, maar ook met wekelijkse informatiemiddagen (elke donderdag). Dan is er ruimte om alle vragen te stellen, inventariseren over “Wat dan?” en “Hoe dan?”.
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/startende-ondernemers-en-bijstand/

foto Anja
De mens, de persoon.idee denk
Een onderneming begint altijd bij een persoon.
Als voorbeeld noemt Anja mevrouw Ciska Stasse. Die heeft een persoonlijke website “https://www.jijonderneemthet.nl/over-cisca-stasse
Ciska vertelt over zichzelf en wil mensen aanmoedigen om dit ook te doen. Want: jezelf zijn als ondernemer brengt meer dan zakelijk succes alleen. Je ontplooit jezelf namelijk ook en dat laat je volgens haar “groeien en bloeien”. Iets met gelukkig zijn, denk ik…

Idee
Het tweede ingrediënt voor de start van een onderneming is een idee.
Anja bracht een groot papieren vel mee van www.divosa.nl.
Er staat op:
“Aan de slag met potlood en gum. Je kunt er een en ander mee op een rijtje zetten, als je:
> voorzichtig overweegt om misschien voor jezelf te beginnen;
> jouw ideeën op een rijtje wilt zetten;
> jouw ondernemingsplannen wilt bespreken met iemand;
> …”
Een idee op papier zetten maakt het direct concreter en het krijgt meer vorm. Als je het eenmaal op papier gezet hebt, dan kun je er meer met een afstandje naar kijken en dat is interessant.
Een potlood en gum erbij pakken is dus een goed idee! Als tip staat er ook op het papier: “Gebruik het nooit tegen je zin! Probeer te denken vanuit: wat wil ik leren?”

formulierformulier 2Praten
Een idee kan vaag zijn. Open staan voor de visie van anderen is een goed streven. Vragen om commentaar helpt je enorm. Met de feedback die je krijgt mag je doen wat je zelf wil, dus wat houdt je tegen?
Leren van ervaringen van anderen kan (kostbare) missers voorkomen.

Broodfonds
Er is een nieuw soort arbeidsongeschiktheidsverzekering, gebaseerd op wederzijds vertrouwen: Broodfonds. Slechts 20% van de Nederlandse ondernemers heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De rest vindt het te duur, heeft medische klachten die worden uitgesloten of te weinig vertrouwen in bestaande verzekeraars. Een tikkende tijdbom onder ons sociale stelsel. Het broodfonds is een alternatief.
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/ons-dagelijks-brood.html#
idee blij
http://www.qredits.nl/
Deze site is erg de moeite van het bekijken waard. Ze bieden namelijk tools voor ondernemers aan (en coaching!). Niet alleen maar leningen dus.
In hun missie schrijven ze (onder andere) het volgende:

“-(startende) ondernemers een weloverwogen keuze te laten maken voor het ondernemerschap;
-(startende) ondernemers meer start- en overlevingskansen te bieden.”

Ze noemen zichzelf “een onafhankelijke en private kredietverstrekker met betrouwbare partners, zoals onder andere ING, Triodosbank, Accenture en de Goudse Verzekeringen. Qredits is een stichting met een ANBI-status. We hebben namelijk geen winstoogmerk.”

Het verhaal van een mevrouw die gekleurde speelgoedpoppen verkoopt
https://qredits.nl/ervaringen/coloured-goodies.html/

*Gratis workshops voor werkzoekenden!

Mijn eerste Werkcafé Live

Door Robbert

Afgelopen maandag was het dan zover; Werkcafé Live, voor de 44e keer alweer. Voor mij was dat de eerste keer. Ik was dan ook zeer benieuwd hoe zo’n middag zou verlopen.
Voor ons, de medewerkers van het Werkcafé Rotterdam, begon de middag met de voorbereidingen. Het inrichten van de zalen en de bar in orde maken voor de eerste gasten. Ik werd gebombardeerd tot chef koffie. Later assisteerde ik bij het welkom heten en inschrijven van de gasten.
Na de ontvangst met koffie en thee hield Sandra een welkomstwoord en toen kon de eerste ronde workshops beginnen.

Eerste ronde

Voor de eerste ronde had ik gekozen voor de workshop Telefonisch afspraken maken door Jef van Wingerden.
Ik heb daar onder andere geleerd hoe ik me in gesprekken minder aanvallend of verdedigend kan opstellen en juist meer leidend of meegaand. Jef illustreerde dit onder andere met de Roos van Leary.
Ook kon er gelachen worden om de fouten die we allemaal in het verleden hadden gemaakt en nog maken.
Een ander heel interessante gesprekstechniek vond ik het omzeilen van bezwaren. Leren hoe je door je gedrag in een gesprek een ‘nee’ naar een ‘ja’ kunt ombuigen. Ook leren wedervragen te stellen en je goed voorbereiden op een telefoongesprek kwamen aan de orde.
Ik heb er veel van opgestoken en zal in de toekomst hopelijk betere resultaten bereiken aan de telefoon en beter kunnen omgaan met teleurstellingen.

Tweede ronde

Na de pauze met de nodige versnaperingen begon de tweede ronde workshops.
Mijn keuze was gevallen op de workshop Bodytalk – Let’s Do The Robot! door Eveline Moonen, voormalig collega bij het Werkcafé Rotterdam.
Hier hebben we ervaren hoe zeer je houding je uitstraling beïnvloedt. Een goede houding zorgt ook voor meer zelfverzekerdheid, meer zelfvertrouwen.
De oefeningen zorgden er na een kwartier al voor dat ik aan de zuurstof en het infuus moest, maar het was geweldig om mee te maken hoe iedereen in de groep zich ongedwongen liet gaan.
Aan het einde gaf Eveline een solo-optreden van de Robot en dat deed ze voortreffelijk!

De afloop
Na afloop dronken we nog wat en brachten we alle gebruikte ruimtes weer terug in de oorspronkelijke staat.
Wat mij betreft was het een zeer geslaagd Werkcafé Live.

6 Vind ik leuk
6 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
12.355 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.