werkcafe

Verslagen Werkcafé Live 2 oktober 2017

Verslagen Werkcafé Live van oktober 2017

Maandag 2 oktober werden er vijf workshops gepresenteerd voor Werkcafé Live. De opkomst was een stuk groter dan bij de workshops van september. Een aantal workshops zaten zelfs vol. Degenen die zich het eerst aanmelden via de website maken dan ook de grootste kans de door hun gewenste workshops te kunnen volgen.
Er waren slechts drie webredacteuren van het Werkcafé bij de workshops aanwezig. Hieronder volgen de verslagen van vier van de vijf workshops. Omdat de workshop “Elevator pitch” niet is bijgewoond door één van de webredacteuren, is hier helaas geen verslag van geschreven.

Workshop: Ontspannen op zoek naar ander werk

door: Menno

De eerste workshop die ik deze eerste maandag van oktober kon volgen had als titel “Ontspannen op zoek naar ander werk”. Inmiddels ben ik al langere tijd op zoek naar een baan. In het begin gaat dat nog vrij ontspannen. Maar veel sollicitatiebrieven verder met evenveel afwijzingen is die ontspanning wel zo’n beetje verdwenen. Als ik al word uitgenodigd voor een gesprek, ben ik zo nerveus dat ik helemaal dicht klap.

Bij deze workshop van Barbara van der Meer proberen we de diverse oorzaken van stress te achterhalen. Op zoek naar werk kost namelijk energie, veel energie. Maar het (dagelijkse) huishouden, familiezaken, geldzorgen etcetera vreten ook al energie. Er zijn veel manieren om je energieniveau te verhogen. Het belangrijkste betreft je leefstijl. Eet gezond, beweeg voldoende en neem genoeg rust. Iedereen kent ze maar past ze lang niet altijd toe.
Denk ook eens aan je ademhaling (rustig).

ierse setterOok kun je nog veel leren van je hond. Omdat ik alleen een kat heb wordt dit wel wat lastig voor me. Bij navraag kreeg ik wat foto’s van haar twee Ierse Setters te zien. De honden zaten heerlijk naast elkaar relaxed te chillen op de tweezitsbank. Ze heeft gelijk, hier valt nog een hoop van te leren.

Stress tijdens sollicitatiegesprek

Deel twee van de workshop gaat over stress tijdens het sollicitatiegesprek. Ook hiervoor geeft Barbara zeer nuttige tips.
Ga een sollicitatiegesprek open in. Vertel leuk over jezelf, met een glimlach op je gezicht.
Straal positiviteit uit, dat helpt je vooruit. Als je buiten aan het winkelen bent met een lach op je gezicht zullen anderen ook vriendelijker naar jou kijken.
Zoek gelijkwaardigheid in een sollicitatiegesprek. Jij wilt graag die baan, maar de werkgever wil graag een nieuwe werknemer, denk daaraan.
Bedank de mensen van het sollicitatiegesprek middels een mailtje voor het prettige gesprek.

Het uur is inmiddels omgevlogen en ik voel me heerlijk relaxed. Met haar wijze tips hoop ik dit zo lang mogelijk te blijven.

 

Workshop: Netwerken voor introverten

door: Menno

De tweede workshop waarvoor ik me had opgeven ging over netwerken voor introverten. Omdat ik mezelf als introvert zie en al vlekken in mijn nek krijg bij de gedachte aan netwerken, leek me dit dus een zeer interessante workshop.
Ik had gehoopt in een veilige omgeving met andere introverten goede tips te krijgen. Eerst werd uitgelegd wat introvert eigenlijk betekent. Al snel bleken er bij de workshop ook enkele extraverten aanwezig te zijn. Dit lieten ze ook luid en duidelijk weten. Ze lieten geen kans onbenut om verhalen over hun (on)interessante leven te vertellen.

Nuttige tips

Inmiddels was de veilige omgeving voor mij wel weggevallen. Toch heb ik tussen de nutteloze onderbrekingen door nog wel zeer nuttige tips gekregen van Monica Scheffer, de workshopleidster.
Geef in een gesprek gewoon aan dat je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt en raar kan reageren. Dit is niets om je voor te schamen.
Doe vooral GEEN aannames. Hij zal wel denken dat …… Zij zal wel vinden dat bla di bla di bla. Echt, doe dit niet, het kost je alleen maar energie. We hoeven niet voor een ander te denken.
Blijf vooral dicht bij jezelf!

Na afloop gingen er geruchten dat enkele mensen van de gemeente aanwezig waren bij de workshops. En ze leken qua uiterlijk verdacht veel op de extraverten in deze workshop. Ik hoop maar dat de geruchten niet kloppen.

 

Netwerken voor introverten

door Meryem

Als je het woord introverten hoort, denk je vaak aan introverte mensen die gevoeliger zijn voor de omgeving en prikkels, omdat hun hersenen anders functioneren.
Ze merken meer op en denken dieper na over wat ze opmerken. ze hebben meer tijd nodig om deze prikkels te verwerken.

Introverten zijn meer het soort typetjes dat de kat uit de boom kijkt, en in grote groepen houden ze zich op de achtergrond. Iemand die een extravert is ziet dat als verlegen en onzeker, wat niet het geval is. Extraverten vinden het vaak lastig dat iemand iets alleen doet.
Dan zal er wel iets mis zijn.

Tips voor introverten:

bereid je voor op een conversatie
maak een notitie en oefen dat hardop voor een persoonlijke introductie
maak een lijstje met vragen
wees voorbereid op algemene vragen
wat zou je in je volgende baan willen doen?

Het afstappen op anderen valt niet mee. Na een bijeenkomst met veel mensen zijn ze uitgeput en hebben ze de behoefte om te ontspannen.

 

Wat ik heb geleerd bij de bijeenkomst: hoe kan een introvert netwerken?
Netwerken is voor introverten best lastig, omdat ze nou eenmaal minder gemakkelijk contact leggen met anderen. Maar ook als introvert kun je succesvol netwerken als je je goed voorbereidt hoe je het contact wil aangaan. Doordat introverte mensen observeren, krijgen ze beter beeld van de situatie en personen die ze ontmoeten op een netwerkbijeenkomst.

 

Workshop: Een baan is meer dan een maandsalaris

Door: Jacob

Ron Geppaart van “2nd-dimension.nl”, een werving- en selectiebureau, kwam het één en ander vertellen over sollicitatieprocedures en gaf tips over de aanpak.
Eigenlijk kwam het hier op neer:
“Als je echt een baan wilt, ga dan letterlijk aan het werk om een baan te krijgen.”
Pak het dus aan alsof het binnenhalen van werk ook echt je betaalde baan is (op dat moment). Zie jezelf als ondernemer die een klus binnen moet halen. Daar hoort bij:

Regelmatige werktijden

Spreek met jezelf af wanneer je er echt voor gaat zitten om te gaan zoeken, reageren, schrijven, organiseren en dat soort dingen. En ook wanneer je pauzeert!
Vaste werkplek.
Achter een bureau met een computer (laptop) werken is op veel manieren een gezondere werkhouding dan op de bank (of zelfs in bed) met je mobiel of tablet scrollend langs advertenties.

Brief

Je past de sollicitatiebrief altijd aan aan de situatie. Laat de beoogde baan doorklinken in de gehele brief.
Voordat mensen er tijd aan besteden om naar je brief te kijken, wordt deze 9 van de 10 keer gescand door computers. Zo wordt er bijvoorbeeld geteld hoe vaak bepaalde trefwoorden voorkomen in je brief.

Cv

Ron benadrukt het belang van een (recente) foto op je cv.
Want: een cv met de afbeelding van een persoon doorscheuren is moeilijker dan een a4’tje met alleen lettertjes.
Vermeld eerst je naam, adres en dergelijke gegevens (opleidingen die je gevolgd hebt) en dan werkervaring.

Het gaat om opvallen

Wanneer cv en motivatiebrief aansluiten bij het bedrijf en de functie die je wilt vervullen, vergroot je je kansen aanzienlijk. Daarom is het slim om je te verdiepen in de werkgever. Probeer erachter te komen waar ze mee bezig zijn en wat ze belangrijk vinden. Waar kun jij op inhaken, op welke manier ben jij een goede aanvulling van het bedrijf?

Gesprek

Het is allereerst belangrijk dat je op tijd komt, want dan ben je meer relaxed.
Probeer te laten merken dat je wat gedaan hebt, wat ervaring met je meebrengt.

Tweede gesprek

Als je uitgenodigd wordt voor een tweede gesprek, dan is dat positief. Wees dezelfde persoon, ga je nou niet anders voordoen dan tijdens het eerste gesprek, want die versie van jou verwachten ze niet. Er is over je gepraat, daarom ben je weer uitgenodigd. Als ze dan ineens met een ander persoontje worden geconfronteerd, is dat een verrassing waar ze meestal niet op zitten te wachten.

Advies

Bewandel je eigen pad, laat je niet leiden door wie dan ook. UWV, werving en selectie bureaus hebben allemaal misschien de beste bedoelingen, maar ook vaak eigen belangen. Luister naar jezelf, blijf bij jezelf, want als je een baan hebt gekregen ben je natuurlijk blij, maar dat is snel weer vergaan als het niet goed bij je past op de één of andere manier.

 

Workshop: Maak een ijzersterk LinkedIn profiel door Heleen Jacobs

door: Jacob

LinkedIn is inmiddels geen nieuw fenomeen meer te noemen in de zakelijke wereld. Het werd bekend als “het zakelijke Facebook”. De overgrote meerderheid van ondernemers (en dus werkgevers) in de westerse wereld is er zeer actief. Nieuwe werknemers worden ook steeds meer gezocht en gevonden via LinkedIn; het is al lang niet meer alleen voor ambitieuze carrièretijgers die zich non-stop een slag in de rondte netwerken.

Contact maken

Een goed LinkedIn-profiel opent deuren bij bedrijven die werk voor ons hebben. LinkedIn is ook nuttig bij het uitzoeken wat je wilt. Het is ook een vrij simpel medium om met mensen in contact te komen om te vragen of je bijvoorbeeld eens een dagje mag meelopen.
Heleen Jacobs
Tijdens Werkcafé Live deelt Heleen Jacobs deelde waardevolle inzichten hierover. Over de mogelijkheden van LinkedIn valt heel veel te vertellen, maar ze beperkt zich vandaag zo veel mogelijk tot het geven van tips aangaande het profiel.

Volledig maken!

Allereerst is het de bedoeling dat je profiel volledig is ingevuld.
De profielsterkte kan echt het beste in de categorie “zeer deskundig” aangegeven worden. Daarvoor is het nodig om vaardigheden te laten bevestigen door mensen in je netwerk (connecties). Heleen benadrukt dat je mensen daar gerust om mag vragen. Het helpt namelijk enorm en het is een erg kleine moeite (één klik op het plusje).

Trefwoorden

Hoe meer een bepaald woord voorkomt op je profiel hoe beter je zichtbaar/vindbaar bent.

Connecties vergaren

Hoe meer contacten je hebt des te beter is de uitstraling van je profiel. Ook met “2e” of “3e” connecties geraak je hoger in de zoekresultaten van de zoekmachine van LinkedIn. Maar ook word je beloond door het systeem. Het is dus aan te raden om zoveel mogelijk connecties hebben.

Luie lezers

Op het internet browsen veel luie lezers. Heleen bedoelt hiermee dat je profiel of teksten meestal maar gedeeltelijk worden gelezen of slechts “gescand”. Schrijf helder, overzichtelijk.

Profielfoto

Zorg voor een goede foto waarin je “oogcontact” maakt met de kijker, zakelijke kleding aan hebt (maw er netjes en verzorgd uitziet) en waar je in het echt ook op lijkt. Een vriendelijke uitstraling is wel zo fijn, een lach op je gezicht geeft niet alleen een succesvollere indruk, maar je komt ook meer competent over. Dat is wetenschappelijk onderzocht en bewezen.

Heleen Jacobs legt een paar onderdelen van het LinkedIn-profiel uit door die te vergelijken met hoe een winkeltje zichzelf presenteert.

Kopregel van je profiel

De kopregel laat voorbijgangers weten: “wat kan ik er krijgen?” Zodat ze nieuwsgierig worden naar: “wat hebben ze te te bieden?”. Dan: “vind ik het interessant?” Zoals dat bij winkeltjes op de gevel of luifel staat (“Wijnen en Likeuren”), op die manier fungeert de kopregel van je LinkedIn profiel.
Vraag jezelf af: “Klopt de kopregel met de inhoud van mijn winkel?”

Posten

Iets schrijven (posten) op je profiel werkt ook goed mee aan je imago. Je kunt bijvoorbeeld artikelen delen die je interessant vindt, of projecten waar je aan gewerkt hebt. Die blijven vindbaar op je profiel en die werken zoals een uithangbord met de aanbieding van de dag. Niet per sé dat elke lezer direct iets komt kopen, maar het wordt wel steeds opgemerkt.

Samenvatting

Wat drijft je, wat kun je, wat zoek je? Met andere woorden: schrijf hier beknopt op wat je doelen zijn.
Werkervaring
Gebruik zo veel mogelijk algemeen bekende titels. Omschrijf de taken die je hebt gedaan → concreet en resultaatgericht.
Maak scanbare rijtjes (in een oogopslag in te schatten voor de luie lezers).

Vaardigheden

Vul er Minimaal 5 in.
Zet de drie belangrijkste bovenaan en vraag mensen om ze te onderschrijven (op plusje klikken).
Aanbevelingen
Al zijn ze niet altijd helemaal waar en moeten ze met een korreltje zout worden genomen, tóch staat het goed op je profiel wanneer mensen positieve woorden over jou als collega/werknemer/opdrachtnemer schrijven.

!Aanraders van Heleen Jacobs!

Google eens op LinkedIn tips
Zoek eens op via LinkedIn:
Aaltje Vincent (veel tips)
Fiona Kloosterman (personal branding)
Corinne Keijzer LinkedIn expert, haar boek is te downloaden!

 

7 Vind ik leuk
7 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
9.184 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.