werkcafe

De ervaring van teleurstellingen

De ervaring van teleurstelling


Teleurstelling is een emotie waar wij allemaal dagelijks mee te maken kunnen hebben. Het kunnen kleine of grote teleurstellingen zijn. Kleine teleurstellingen overwinnen we gemakkelijk, maar grote teleurstellingen zijn iets moeilijker te overwinnen en hakken er diep in. We voelen ons moedeloos en gaan twijfelen aan ons zelf.

Wat is teleurstelling?

Een teleurstelling is de mismatch tussen verwachting en de realiteit. Teleurstellingen maken we elke dag mee. Dit komt omdat we van alles verwachten. Verwachtingen zijn onze ziektes die ons telkens teleurstellen.

 

Drie reacties op teleurstelling

Het feit dat wij iets voelen, betekent dat er passie in ons aanwezig is, als het ons niet zou schelen zouden wij ook geen teleurstelling voelen. Het is wel van belang dat we omgaan met onze teleurstellingen, anders gaan ze ons leven beheersen.

Drie manieren om om te gaan met teleurstellingen

Meegaan met de emotie: We kunnen ons laten meeslepen met deze emotie, door op deze wijze met teleurstellingen om te gaan, doen we niets met deze mismatch tussen verwachting en resultaat, en leren er ook niks van.

Verdring deze emotie: Gewoon net doen alsof er niets is gebeurd, en gewoon doorgaan. We dienen de ervaring van deze teleurstelling  wel te ervaren, door stil te staan bij deze emoties kunnen we groeien
Kijk er naar en leer ervan: We kunnen kiezen om niet mee te gaan met deze emotie, maar kunnen groeien door ernaar te kijken en te onderzoeken wat de teleurstelling betekent. In plaats van mee te gaan met ons gevoel van teleurstelling, gaan wij de de ervaring gebruiken om te groeien. Teleurstellingen zijn kansen voor ontwikkeling en groei, zie deze ervaring als een groeikans.

Focus op het proces, niet op het doel

We moeten weten wat wij willen, en dan gaan wij op weg om dat resultaat te bereiken Door het hebben van de ervaring van teleurstelling krijgen we inzicht dat we ons te sterk op het bereiken van het doel hebben gericht in plaats van op ons bewustzijn in het huidige moment. Wanneer wij ons doel voor ogen houden en ons bewust zijn van het moment, komt energie en tijd samen en ondersteunt deze ons moeiteloos om dichter bij het resultaat te komen

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
3.685 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.