werkcafe

Ja, ik zeg een keer Nee…

NEE zeggen moeilijk ?

Door: Merve

Zeg jij ook zo snel ja? Voor je het weet heb je alweer ja gezegd. En dat terwijl je eigenlijk nee bedoelt. Je zegt gewoon veel makkelijker ja dan nee. Het liefst zou je vaker nee zeggen, maar de blik van de afkeuring, teleurstelling of zelfs boosheid van de ander houdt je tegen.

 

Ja zeggen levert je veel op, maar soms kost het je ook best veel. Neem alleen je tijd eens. Tijd die je liever aan iets anders zou besteden. En hoe vaker je ja zegt, hoe vaker mensen je iets vragen. Dus hoe minder tijd je krijgt voor andere dingen.
Vaker nee zeggen zou je heel wat kunnen opleveren.

 

Ja zeggen, Nee bedoelen

 

Ja zeggen terwijl je nee bedoelt, is dus niet echt handig. Niet voor jezelf, want het kan je tijd, energie en geld kosten. Maar het is ook lastig voor een ander, die denkt dat jouw ja ook echt ja is en krijgt een onduidelijk signaal van jou. En het is ook nog eens slecht voor je zelfrespect, je vindt de ander belangrijker dan jezelf.

 

Nee zeggen dus, je weet dat je het vaker moet doen, maar in de praktijk komt het er niet van. De reden daarvoor is simpel. Mensen zijn van nature helpers.

 

Daarom hier 5 tips om het makkelijker nee te zeggen

 

  1. Let eens op hoe anderen nee zeggen: Hoe vaak hoor je NEE eigenlijk? Op wat voor manier zegt een ander het?
  2. Bedenk dat je nee niet persoonlijk is: Natuurlijk wil je de ander niet kwetsen, je blijft vriendelijk maar beslist en zegt nee als je nee bedoelt.
  3. Oefen met nee zeggen: Iets doen leer je door oefenen, oefenen baart kunst.
  4. Wacht even voor je ja of nee zegt: Soms heb je al ja gezegd voor  je het in de gaten hebt.
  5. Zeg iets anders: Blijf je het vervelend vinden om nee te zeggen, zeg dan gewoon bijvoorbeeld “Het spijt me, maar dan kan ik niet.” En blijf daarbij , je hoeft niet toe te lichten waarom je niet kunt. Je kunt niet punt! Veel mensen zullen je waarderen om je duidelijkheid, en het geeft jou meer ruimte om dingen te doen wat je belangrijk vindt.
0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
2.941 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.