werkcafe

Een betere balans tussen voelen, denken en doen

Een betere balans tussen voelen, denken en doen

Ieder mens kan voelen, denken en doen. Maar de mate waarin deze drie gedragsvormen een rol spelen in je leven verschilt per persoon. Sensitiviteit, relativeringsvermogen of zelfvertrouwen.

Wie ben jij? Een positieve denker, gelukkige voeler of actieve doener?

Ieder mens is uniek en valt niet in een hokje te stoppen. Goed kunnen omgaan met mensen is een succesfactor in je leven, maar ook weten wie jezelf bent. Je bent als mens op aarde om te voelen. Door je gevoelens niet te verwoorden zet je de deur open voor fobieën, spanningen en negativisme. Maar je kunt er op een positieve manier mee leren omgaan, vooral als je weet of je een voeler, doener of denker bent.

Communiceren met verschillende types

De meeste mensen vinden het lastig om over problemen te communiceren, we vinden het moeilijk om ons in te leven in de belevingswerelden van een ander. Helaas gaan we in ons werk- en privéleven relaties aan met tegengestelde types, mensen die net iets anders zijn dan ons zelf. Er zijn zachtere, stevigere, nuchtere, behulpzame mensen. Allemaal fantastische eigenschappen, totdat die kwaliteiten ons beginnen te ergeren. Wat we als eerst als de zachtheid van de ander ervaren, gaan we langzamerhand als lafheid ervaren, de nuchterheid van de ander wordt saaiheid en de daadkracht en beweeglijkheid die we in onze actieve partner eerst zo bewonderden, verandert in onvoorspelbaarheid en egoïsme.

Je kunt leren om beter met deze irritaties om te gaan of ze zelfs te voorkomen. Bij het voeler type is het belangrijk uitgebreid de tijd te nemen voor zijn gevoelens en gekwetstheid voordat je het conflict kun aankaarten. Bij een doener moet je juist voortvarend zijn, en een denker maak je het gelukkigst wanneer je de problemen en oplossingen in een matrixstructuur zet.

Hoe kan je een denker, een doener en een voeler benaderen?

Denker : Onderbouwing en structuur
Doener : Actie en oplossing
Voeler : Begrip en aandacht

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
2.030 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.