werkcafe

Workshop verslagen Werkcafé Live 6 november 2017

Afgelopen maandag 6 november hebben we wederom een zeer geslaagd Werkcafé Live gehad. De opkomst bij iedere workshop was zeer groot en het aantal mensen dat niet kwam opdagen lag rond de 10 procent. De personen die zich niet meer konden inschrijven van tevoren konden zo gelukkig toch nog een plaatsje bemachtigen in één van de vijf workshops.

Workshop Powerpoint Karaoke Lounge

door: Menno

Deze workshop van twee uur werd gegeven door Michel Jansen, één van de beste workshopleiders had ik gehoord. Zelf keek ik erg tegen het woord Karaoke op, ik zou toch niet moeten zingen?!? Ach, aan de andere kant zou dat de boel wel enigszins opschudden en opruimen. De lachers kunnen dan blijven zitten en degenen die het echt niet aan kunnen horen kunnen dan wegvluchten.

Zingen of presenteren?

Gelukkig hoefden we niet te zingen maar ging het vooral om te presenteren. Maar eerst moesten we middels oefeningen creatief denken. Zo worden er tijdens sollicitatiegesprekken wel eens rare vragen gesteld. Denk hierbij aan: Hoe krijg ik een giraffe in een koelkast? Of: Hoeveel tennisballen passen er in deze ruimte?

Na verschillende grappige oefeningen zat de sfeer er inmiddels goed in. Iedereen was ontspannen genoeg om naar level één van de presentatie te gaan. Aan de hand van een willekeurig woord op een briefje mochten we daar in 45 seconden tijd wat over vertellen. En niets is fout, werd daarbij door Michel benadrukt. Bij level twee kwamen er willekeurige plaatjes op het scherm naar voren, waarbij we de link moesten leggen tussen het woord op het briefje en het plaatje op het scherm.

Indruk

Mijn algemene indruk was dat alle 19 deelnemers zeer enthousiast en creatief aan de workshop mee deden. Iedereen kwam aan het woord en er was veel interactie tussen de deelnemers. Er werd met respect naar elkaar geluisterd en de deelnemers lieten elkaar fatsoenlijk uitspreken. Goed gedaan Michel en alle 19 deelnemers.

 

Workshop: Wat is mijn missie en visie?

door: Reginald

De workshop heeft als doel om een missie en een visie voor mijn leven te ontwikkelen. En om aan te geven hoe ik een visie ontwikkel en hoe ik het ten uitvoer brengt. Dit is dus breder dan de vraag “wat moet ik doen om een nieuwe baan te krijgen”.

Je bent nu op punt A en wilt uiteindelijk naar punt B. Het is niet zo belangrijk waar je nu bent maar belangrijker waar je naartoe wilt. Als je op vakantie gaat pak je je koffer niet in op de thuissituatie maar op waar je naartoe gaat, het vakantieadres.

Uiteraard is een missie en visie zeer persoonlijk en dit betekent dan ook dat jij hem alleen zelf kunt maken.

Stappenplan

Er is een 7-stappenplan om deze missie en visie te bepalen.
Je begint met te bepalen welke energie-woorden het beste bij jou passen. Energie-
woorden zijn woorden zoals commitment, professionaliteit, uitdaging, vrede, eerlijkheid, onafhankelijkheid, avontuur, risico, schoonheid, kwaliteit, macht, etcetera, etc…….
Je kiest vijf energie-woorden die het meest voor jouzelf toepasselijk zijn. Vervolgens begin je de visie met: Ik “Jan of Angela” wil ………
Je verwerkt hier die 5 energie-woorden in. De visie moet kort en krachtig zijn, in duidelijke bewoordingen en tijdloos zijn. Voorkom afhankelijkheid van mensen en dingen.

Uitvoering

Om jouw missie en visie ten uitvoer te brengen moet hij passen binnen jouw eigen leefregels en doelen. Dat wil zeggen dat hij emotioneel, fysiek en sociaal bij jou moet passen, omdat hij dan ook makkelijker uitvoerbaar is. Bepaal ook welke middelen je ervoor nodig hebt en welke personen er aan mee moeten werken.

 

Workshop cv volgens de recruiter

door: Merve

Waar letten recruiters op bij het lezen van een cv

Waar recruiters op letten bij het lezen van een cv is verschillend, voor de ene recruiter is vooral de motivatie belangrijk, voor de ander of de sollicitant wel of niet voldoet aan de eisen. Toch is er een aantal punten waar iedere recruiter op let, handig om te weten bij het opstellen van je curriculum vitae.

Voldoe je aan de eisen

Recruiters kijken of je voldoet aan de eisen die voor de functie nodig zijn:
Je studie en opleidingsniveau, je werkervaring, je vaardigheden en je competenties.

Is je cv logisch opgebouwd?

Zorg ervoor dat recruiters de belangrijkste informatie snel eruit kunnen prikken van je cv.
Maak je cv dus scanbaar en overzichtelijk door opsommingen te gebruiken, zet je cv in chronologische volgorde en alleen met relevante werkervaring.

Is je cv volledig?

Let wel op dat je cv niet te lang wordt, houd ongeveer maximaal twee A4-tjes aan.
Probeer zo compleet mogelijk beeld van jezelf te geven, door bij iedere functie iets te vermelden over de inhoud van je functie en verantwoordelijkheden.

Ziet je cv er netjes en verzorgd uit?

Houd het eenvoudig en ga geen verschillende lettertypes of kleuren gebruiken. Sla je cv op als een pdf- bestand, het voorkomt dat de opmaak verandert als de recruiter je cv opent.

Is je cv foutloos geschreven?

Eén klein foutje wordt je wel vergeven, maar meerdere spel- en/of taalfouten is echt not done. Laat je cv daarom een keer door iemand lezen.

Tips om jouw cv op de ‘’ja”’ stapel te krijgen

  • Recruiters vormen ongeveer binnen 15 seconden een beeld van jou, waarin wordt bepaald of je op de “ja’’ of ‘’nee’’ stapel komt.
  • Pas je cv aan, gebruik geen standaard cv. Maar pas deze bij iedere sollicitatie aan naar de functie waarop je solliciteert.
  • Neem goede referenties op in je cv of vermeld dat referenties op verzoek zijn te verkrijgen. Dit biedt de recruiter de mogelijkheid om van derden te horen hoe jij functioneert. Breng wel altijd de referentie hiervan op de hoogte en vraag of diegene akkoord gaat met de vermelding.

Workshop cv volgens de recruiter

Door Desiree

Afgelopen maandag 6 november was er weer werkcafé live workshops voor werkzoekenden. Zelf heb ik uit de 5 workshops gekozen voor de workshop cv volgens de recruiter, die ik heb gevolgd samen met mijn collega Merve. De workshop werd gegeven door Patty van Polen die als trainer bij de gemeente werkt en van huis uit een recruiter is.

Het begon met een voorstelronde waar iedereen aangaf hoe ze heten, hoe oud ze waren, wat hun werk achtergrond is en wat ze op dit moment deden. Wat mij gelijk opviel is dat we echt in een gemotiveerde groep zaten die ook luisterde en echt goede vragen stelde omtrent het cv of werk.

Patty van Polen heeft samen met ons het cv doorgenomen hoe we die moeten opstellen en waarom en ook uitgelegd hoe een recruiter er naar kijkt. Persoonlijk vond ik het een leuke informatieve workshop. Zelfs na het einde zag je veel deelnemers nog wachtten voor enkele tips of de vraag stelden of zij er volgende keer weer zal zijn.

 

Sollicitant vs de recruiter

door: Meryem

Bij de workshop van sollicitant vs de recruiter heb ik veel geleerd. Over hoe je bij het eerste kennismakingsgesprek moet zijn, en dat de eerste indruk heel belangrijk is. Ik heb ook meegekregen dat een sollicitant niet minder is dan een recruiter. Ga je bij een sollicitatiegesprek dan moet je al gaan met een sterk attitude. Dat geeft aan dat jij ook belangrijk bent en heel wat te bieden hebt. Vaak is het zo dat een sollicitant met een minderwaardigheidscomplex naar het sollicitatiegesprek gaat. Dan heb ik het nog niet eens over hoe zenuwachtig je bent of kan zijn tijdens het gesprek. Ook heb ik meegekregen op de workshop dat je afwachtend moet zijn, maar initiatief moet nemen, betreft je vacature.

Het letten op de houding is ook heel belangrijk tijdens je gesprek. Je moet al niet een te arrogante houding hebben, want dat geeft geen goede indruk. Tijdens het gesprek moet je niet te snel praten waardoor  je op een gegeven moment bijna onzin gaat uitkramen, maar let op je taal en je woordkeuze, en neem rustpauzes. Weet wat je zegt en wees duidelijk. Belangrijk is ook dat je enthousiasme uitstraalt over de functie. Verder is het zo dat je geen standaard zinnen moet vertellen. Wees apart en origineel. Vaak stelt de recruiter de standaardvragen waarvan je dan denkt, moet ik hier nou echt een antwoord op geven?

Een sollicitant is iemand die ook wat heeft te bieden en daar sterk voor in zijn schoenen moet staan omdat te laten zien aan de recruiter. De recruiter heeft jou net zo goed nodig als dat jij de recruiter nodig hebt.

 

5 Vind ik leuk
5 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
18.381 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.