werkcafe

Expat terug in Nederland

door Reginald

Een van de mogelijkheden als je moeilijk een nieuwe functie in Nederland kunt vinden, is het geluk proberen te vinden in het buitenland als expat. Als je dan een aantal jaren als expat in het buitenland hebt gewerkt en weer terugkomt in Nederland, wat kun je dan verwachten op het gebied van een WW- of bijstandsuitkering? Hier zijn allemaal regels voor. Regels die ik niet kende toen ik als expat vertrok naar, in mijn geval, Suriname.

Belastingdienst

De belastingdienst heeft de 183-dagenregel. Dit betekent dat als je meer dan 183 dagen per jaar in het buitenland werkt, je in dat land ook belasting moet betalen. Daarbij hoort dan ook dat de afdrachten van bijvoorbeeld WW-premie in Nederland automatisch stopt. De belastingdienst heeft voor sommige landen, met name in de EU, wel verdragen waarbij deze regel niet geldt. Maar over het algemeen buiten de EU geldt dit niet.

Daar waar de belastingdienst geen verdragen heeft, kun je jezelf vrijwillig bijverzekeren tegen hoge kosten. Maar dat moet je dan wel weten en ook de moeite waard vinden. Multinationals doen dit vaak wel voor hun medewerkers. Kleinere bedrijven doen dit standaard eigenlijk nooit en vinden dit een privézaak.  

Tevens moet je voldoen aan de jareneis. De jareneis houdt in dat je in de 5 kalenderjaren voordat je werkloos werd, in tenminste 4 kalenderjaren voldoende gewerkt hebt.  Voor veel expats is dit niet het geval omdat zij over het algemeen meer dan een jaar in het buitenland werken en hierdoor vervalt het recht op WW.

Verrassing

Ik had 35 jaar werkervaring in Nederland en kreeg de mogelijkheid om 3 jaar met naar Suriname te gaan. Ik ben daar bij een oliemaatschappij gaan werken. Tot mijn verbazing had ik bij terugkeer geen recht meer op een WW-uitkering en belandde ik rechtstreeks in een bijstanduitkering, juist om bovengenoemde redenen.

Suriname was overigens een geweldige ervaring in een multiculturele samenleving, die ik zeker niet had willen missen. De mensen werken er hard en hebben vaak meer dan één baan om in het levensonderhoud te voorzien. Ik kan ook iedereen aanraden als je de mogelijkheid krijgt en de privé situatie het toelaat om een aantal jaren in het buitenland werkervaring op te doen. Ik vond het absoluut de moeite waard.

 

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
2.594 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.