werkcafe

Werken in Suriname

door Reginald

Na een wat moeilijke periode in Nederland, werd ik in februari 2013 plotseling via mijn netwerk gevraagd of ik interesse had in een functie in Suriname. Het overviel me natuurlijk wel en ik moest toch even denken. Ik was er nog nooit geweest en ja wat kun je daar verwachten. Enfin, er werd een ticket voor mij geregeld en 2 dagen later zat ik in Paramaribo bij de lokale oliemaatschappij voor een sollicitatiegesprek. Dat ging allemaal goed en uiteindelijk ben ik 2 weken later via een Nederlands bedrijf uitgezonden voor een project van 1 jaar, die uiteindelijk bijna 3 jaar geduurd heeft. Tja, het loopt soms een beetje uit. Ik ben helemaal verliefd geworden op dat land en ga eind december voor vakantie nog terug. Ik verheug me er nu al op.

Heerlijk land

Na 6 weken in een hotel, kreeg ik mijn vrijstaande woning met alles erop en eraan in een rustige buitenwijk van Paramaribo. Tevens kreeg ik een 4-wheel-drive jeep, die natuurlijk erg handig is als je er de jungle mee ingaat. Na verloop van tijd word je opgenomen door de Surinamers. Het is een bijzondere multiculturele samenleving en daardoor erg interessant met alle verschillende geloven. Het heeft zeker ook zijn voordeel want ieder geloof heeft zijn eigen feesten. In Suriname zijn daardoor, schrik niet, ieder jaar 17 nationale feestdagen.

Bezienswaardigheden 

Musea, bijzondere kunst en gebouwen zijn er niet of nauwelijks. Alleen het oude centrum van Paramaribo bestaat in haar geheel uit witte houten gebouwen en staat op de Werelderfgoedlijst. Suriname is met 96% begroeiing het groenste land ter wereld. Dus je moet echt de natuur in. Surinamers noemen het Amazone oerwoud “het Bos”, wat totaal niet te vergelijken is met wat wij in Nederland onder “het Bos” verstaan. Het is buiten de wegen en paden nauwelijks toegankelijk en volledig begroeid met duizenden soorten planten. Ga er ook vooral niet zonder begeleiding in, want na 100 meter ben je al verdwaald en kom je nooit meer terug. Je hebt prachtige landschappen met rivieren, bergen en watervallen. En de prachtige flora en fauna maken het een bijzonder mooie ervaring. De foto hierboven is van het plaatsje Groningen.

Voorbereiding

Als je de jungle in het binnenland ingaat, moet je wel goed voorbereid zijn. Je moet echt een 4-wheel-drive auto hebben, want anders kom je ongetwijfeld ergens op de onverharde wegen vast te zitten. Neem 50 liter extra brandstof mee in een Jerrycan want er is nergens een benzinestation onderweg. Neem ook een kettingzaag mee, want de kans is heel groot dat er ergens op de weg een omgevallen boom ligt. Voor toeristen geldt ook dat antimuggenspray wel handig is. Het duurde bij mij 3 maanden voordat ik immuun was voor de muggen. Dus denk ook na hoe je wilt gaan slapen in de buitenlucht, want hotels zijn in het onbevolkte binnenland zeldzaam.

Je kunt ook stiekem naar Europa gaan zonder paspoort of visum steek je in een bootje de rivier over naar Frans Guyana. Geen haan die daar naar kraait. Je kunt daar met Euro’s goede wijn kopen. Zie de foto links.

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
4.293 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.