werkcafe

Wandeling door Historisch Delfshaven

Door Robbert
Vanaf de Schiedamseweg loop je over de Aelbrechtskolk zo de geschiedenis binnen. In Historisch Delfshaven, een stukje authentiek en zeer pittoresk Rotterdam, zijn nog eeuwenoude gebouwen te bewonderen, gevrijwaard van het bombardement van mei 1940 en de niet aflatende Rotterdamse zucht om alles af te breken.

Een stukje geschiedenis

Delfshaven
Delfshaven

Delfshaven ontstond in 1389. In opdracht van Aelbrecht van Beieren, Graaf van Zeeland en Holland, werd tussen Delft en de huidige Nieuwe Maas de Delfshavense Schie gegraven om Delft een toegang tot zee te verschaffen. Rondom de sluis ontstond de nederzetting Delfshaven, toen onderdeel van de stad Delft. Al snel vestigden zich steeds meer handelaren en vissers in het plaatsje.
Een grote ramp overkwam Delfshaven in 1488 toen er als onderdeel van de Hoekse en Kabeljauwse twisten een ordinaire ruzie tussen de Zeeuwen en de Hollanders uitbrak. De troepen van de Zeeuwse Jonker Frans bezetten Delfshaven en dat werd volledig geplunderd en de haringschepen werden verwoest. Een jaar later wist de stad Delft de macht weer in handen te krijgen.

Pelgrimvaderskerk en Piet Heynsbrug
Pelgrimvaderskerk en Piet Heynsbrug

Oude of Pelgrimvaderskerk

Aan de Aelbrechtskolk springt meteen de Oude of Pelgrimvaderskerk in het oog. De kerk werd in 1417 gebouwd als Sint-Antoniuskapel en maakte toen deel uit van de parochie Schoonderloo.
In 1761 werd de kerk ingrijpend verbouwd en heeft sindsdien een elegante voorgevel in régencestijl en een klokkentorentje met carillon. De kerk dankt haar internationale bekendheid aan het feit dat de Pilgrim Fathers hier in 1620 hun laatste dienst hebben gehouden voordat ze naar Amerika vertrokken.
Bij de laatste restauratie, eind jaren ’90, is ook het schitterende Witte-orgel in oude luister hersteld. Tegenwoordig wordt de Pelgrimvaderskerk behalve voor kerkdiensten ook vaak gebruikt voor concerten, exposities en lezingen.

Kraanhuis en Zakkendragershuisje

Kraanhuis en Zakkendragershuisje
Kraanhuis en Zakkendragershuisje

Een stukje verderop, aan de Voorstraat, vinden we het Kraanhuis en het Zakkendragershuisje. Al voor 1632 werd het Kraanhuis gebouwd voor de bediening van de schutsluis tussen de Kolk en de Nieuwe Haven of Oosthaven (de huidige Achterhaven). Later, in 1653, werd het Zakkendragershuisje met het kenmerkende torentje met klok hier tegenaan gebouwd. Wanneer er een schip gelost moest worden, werd die klok geluid en dan kwamen zakkendragers uit de omgeving naar het Zakkendragershuisje om om het werk te dobbelen.

'Geboortehuis' van Piet Heyn
‘Geboortehuis’ van Piet Heyn

Piet Heyn

Over de Aelbrechtskolk ligt, naast de oude sluisdeuren, een prachtige monumentale ijzeren ophaalbrug, de Piet Heynsbrug. In het verlengde, in de Piet Heynstraat, staat het ‘geboortehuis’ van de beroemde – of beruchte – zeeheld. Zijn bekendheid heeft hij vooral te danken aan het veroveren van de Spaanse Zilvervloot in 1628. De buit bedroeg zo’n twaalf miljoen gulden, een voor die tijd onvoorstelbaar groot fortuin.
Het oorspronkelijke huis van de familie Heyn werd in 1820 afgebroken en de grond was vervolgens jarenlang in gebruik als mestvaalt. Iets verderop, aan het huidige Piet Heynsplein, werd in 1870 door Koning Willem III het standbeeld van Piet Heyn onthuld. In datzelfde jaar werd het stukje grond gekocht door een timmerman die er het nu nog te bewonderen huis op liet bouwen als eerbetoon aan Piet Heyn en zijn geboorteplek.

Korenmolen 'De Distilleerketel'
Korenmolen ‘De Distilleerketel’

Verder zijn in Delfshaven nog vele mooie panden panden en beschermde stadsgezichten te bewonderen. Denk bijvoorbeeld aan het voormalige dubbele graanpakhuis Denemarken, waarin tot voor enkele jaren geleden museum De Dubbelde Palmboom was gevestigd. Ook een bezoek aan Stadsbrouwerij De Pelgrim is zeker de moeite waard. En natuurlijk kan de gerenoveerde en deels herbouwde Korenmolen ‘De Distilleerketel’ niet op het lijstje ontbreken.
Ook zijn in Historisch Delfshaven vele galerietjes en antiquariaten te vinden, alsmede tal van gezellige café’s en restaurants.

Wandel en verken, welkom in Historisch Delfshaven!

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
7.768 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.