werkcafe

Tips voor een sollicitatiegesprek

door Reginald

De voorbereiding

De voorbereiding van je sollicitatiegesprek is van cruciaal belang. Zorg ervoor dat je weet wat de functie precies inhoudt en wat het bedrijf of de instantie doet. Vaak kun je op het internet heel veel informatie vinden. Probeer ook te achterhalen wie de partijen zijn die je spreekt. Dit zorgt ervoor dat je zelfverzekerder bent en bij het echte gesprek makkelijker op de gestelde vragen kunt antwoorden. Vraag aan vrienden en familie in je omgeving of zij bepaalde zaken zien waar je op moet letten.

De aankomst bij het bedrijf/instelling

Ga ervan uit dat iedereen weet waarom je bij het bedrijf bent. Waarschijnlijk word je bij de security opgehaald door een secretaresse of iemand van de afdeling waar je moet zijn. Probeer ook door onder andere een praatje te maken een sympathieke indruk bij deze persoon achter te laten. Deze medewerker gaat ongetwijfeld zijn of haar indruk ventileren naar jouw uiteindelijke gesprekspartner en telt daarom mee in het proces. Dus, iedereen is belangrijk.

Het sollicitatiegesprek zelf

Probeer rustig te zijn tijdens de hele sollicitatie sessie en probeer ook zelfverzekerdheid uit te stralen. Er zijn mensen die “een tick” hebben zoals bijvoorbeeld het continu klikken van een pen of met de vingers tikken. Dit wordt als uiterst irritant ervaren en het leidt af. Benader dit soort “ticks” praktisch en zorg dan dat je een pen gebruikt zonder kliksysteem of een potlood. Een beetje afhankelijk van de functie waar je op solliciteert, maar let erop dat je er goed verzorgd uitziet. Heb aandacht voor deze praktische kleine zaken.

Stel veel vragen, want hiermee toon je interesse. Er zijn bijna geen domme vragen. Probeer uiteraard de vragen die aan jou worden gesteld zo goed mogelijk te beantwoorden. Als je iets niet weet, zeg het dan gewoon en ga er niet omheen draaien. Het is ook niet vreemd om aan het eind van het gesprek aan de interviewer te vragen hoe hij of zij het vond gaan. En vraag naar de follow-up, dus wanneer je een uitslag kunt verwachten of een beslissing over een vervolgtraject. Dit geeft jezelf ook meer zekerheid. Bedank aan het eind van het interview de gesprekspartner voor het plezierige gesprek.

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
4.871 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.