werkcafe

Turks gevulde mini-paprika’sDoor: Merve

In Turkije vullen ze van alles! Wijnbladeren natuurlijk (die eigenlijk meestal ‘yaprak sarmasi’ worden genoemd, opgerolde bladeren) maar ook kleine courgettes en gedroogde aubergines, tomaten en aardappelen. Ik vind ze allemaal lekker,  maar vandaag het recept voor Turkse gevulde mini-paprika’s.

Alhoewel de mini paprika’s qua uiterlijk op gewone paprika’s lijken, zijn ze veel kleiner en smaken ze ook redelijk scherp en wat dat betreft zijn ze dus eerder familie van de peper dan van de paprika. Je zou ook gewone paprika’s voor dit recept kunnen gebruiken, alleen zal de kooktijd dan wat langer zijn omdat ze groter zijn. Deze mini-paprikaatjes koop je bij een Turkse groentewinkel, los of in een zak. Let op dat ze geen zachte plekken hebben.

Benodigdheden (voor drie personen)

  • 9 mini-paprika’s
  • 150 gram rundergehakt
  • 1 theeglas (160 gram) rijst (geen snelkookrijst
  • 1 tomaat (om mee af te dekken)
  • 2 eetlepels tomatenpuree (1 voor de vulling, 1 voor het kookwater)
  • ½ eetlepel peperpuree (evt. vervangen door tomatenpuree)
  • 1 scheutje olijfolie
  • handvol fijngesneden peterselie, en verse of gedroogde dille
  • 1 fijngesnipperde ui
  • zout, peper, gedroogde munt, paprikapoeder

Bereiding

– Hol de paprikaatjes uit door het kroontje eruit te snijden met een scherp mesje of door het kroontje met beleid naar ‘binnen’ te drukken en het zo los te maken.

– Verwijder ook de zaadlijsten en klop de paprikaatjes een paar keer op een bord of kommetje om de zaadjes eruit te krijgen.

 

– Prik de paprika’s aan de onderzijde een paar keer in met een scherp mesje en was ze aan de binnen- en buitenkant.

 

– Voor de vulling was je de rijst even in een vergiet tot het water wat eruit komt helder is.

– Snij de ui en de peterselie fijn. Meng vervolgens het gehakt (rauw dus), de rijst (ongekookt), de ui, peterselie, droge kruiden, olijfolie en tomaten- en peperpuree met elkaar.

– Ik meng het eerst met een vork totdat het echt een mengsel wordt. Vul hier de paprikaatjes mee. Let op dat je de vulling niet te vol stopt, dan heb je kans dat het niet gaar wordt.

– Lichtjes aandrukken en vullen tot net onder de rand. Snij nu de tomaat in vieren, verwijder het vruchtvlees en snij de tomaat in stukjes zodat je de bovenkant van de paprika’s ermee kan afdekken.

Koken

 

– Pak een pan waarin de paprika’s precies passen als ze rechtop staan. Meng nu in een kom een eetlepel tomatenpuree met een scheutje olijfolie en  zout naar smaak toe, giet hier kokend water bij. Even goed roeren en giet het dan in de pan.

 

– Voeg nog kokend water tot dat  de paprika’s net onderstaan, aan de kook laten komen en zo op laag vuur zachtjes door laten koken tot de vulling gaar is. Dit kun je goed testen door te kijken of de rijstkorrels zacht zijn, meestal duurt dit een half uur. Je kunt ze daarna serveren met yoghurt.

Gevulde mini-paprika’s kun je afgedekt in de koelkast een dagje bewaren. De volgende dag gewoon even opwarmen in de magnetron.

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
1.475 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.