werkcafe

Kom van je onzekerheid af.

Kom van je onzekerheid af. Door Meryem

Onzekerheid heeft te maken met angst. Angst dat je niet goed genoeg bent. Dat je niet mooi of leuk bent. Dat je verkeerde keuzes maakt. En angst dat anderen dat ook vinden. Door deze angst geeft het aan dat je geen vertrouwen hebt in jezelf. Je gelooft niet dat je iets goeds kunt doen. Kom van je onzekerheid af.

Twijfel

Als je vaak onzeker bent en te weinig zelfvertrouwen hebt, is het verstandig om bewust te worden van je gedachten.Je twijfelt niet alleen over bepaalde keuzes, of over wat je wel en niet kan. Je twijfelt over je hele zelfbeeld: over wie je bent, wie je wilt zijn en wat je graag wilt doen. Gedachten over jezelf zijn vaak negatief in plaats van positief. Je hebt het gevoel op ieder punt te falen.

 

Als je niet goed weet waar je grenzen liggen, stel je al snel te hoge eisen aan jezelf. Je wilt anderen niet teleurstellen, maar ook jezelf niet. Je wilt alles 100 procent goed doen, maar als je een fout maakt, dan heb je het gevoel dat je een mislukkeling bent.

 

Gaat iets goed, dan denk je dat aan toeval of g wil je alles goed doen. Ook kan je het gevoel hebben dat anderen dingen beter doen dan jij. En jezelf vergelijken met anderen maakt je nog onzekerder.

 

Zelfvertrouwen

Het zelfvertrouwen hangt af van ervaringen uit je verleden. Hoe vaker je hebt gemerkt dat je iets goed kan, hoe makkelijker het is om te geloven dat je het nog een keer kunt . Ook complimenten en steun van anderen hebben invloed je zelfvertrouwen.

Hoe meer steun en complimenten je vroeger hebt gekregen, hoe meer zelfvertrouwen je hebt. Heb je veel zelfvertrouwen, dan is het makkelijker om aan je onzekerheid te werken. Je durft te werken aan zaken waar je onzeker over bent. Heb je weinig tot geen zelfvertrouwen dan is dat veel moeilijker. Je ziet vooral wat je niet kan in plaats van wat je wel kan. Je zelfvertrouwen zal groeien als je ontdekt wie je bent en waar je grenzen liggen.

Tips

  • Probeer geen waarde te hechten aan wat anderen, die niet belangrijk voor jou zijn.
  • Mensen die jou kwetsen of onzeker maken, zijn het vaak niet waard om energie in te steken.
  • Betrap jezelf erop als je negatieve gedachten hebt over wat iemand van je vindt. Vraag je af of het logisch is wat die persoon zegt of doet. Denk: het is jouw probleem dat je zo doet en niet mijn probleem.
  • Stel doelen die haalbaar zijn. Leg de lat niet te hoog.
  • Verwen jezelf. Ook al denk je dat je het niet waard bent om van fijne dingen te genieten. Je kunt jezelf aanleren om te genieten van de dingen die jij prettig vindt.
  • Denk aan je houding. Loop rechtop, draag kleding waarin jij je lekker voelt. Je houding is wat anderen het eerste zien.
  • Leef je eigen leven. Probeer zoveel mogelijk je eigen leven in te richten. Doe wat jij leuk en belangrijk vindt.

Feedback

Maak contact op een vriendelijke en open manier en je krijgt meestal dezelfde reactie terug. Je voelt je gelijk een stuk prettiger en daarmee groeit je zelfvertrouwen.

 

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
2.710 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.