werkcafe

Sollicitatie tips

Sollicitatie tips

door Reginald

Het solliciteren begint natuurlijk met het kunnen vinden van vacatures. Tegenwoordig worden vacatures eigenlijk nooit meer in kranten of technische bladen gepubliceerd. Het internet is het beste middel om vacatures te vinden. Er zijn diverse vacature-sites, zoals algemeen, linkedin, van uitzendbureaus of op specifiek vakgebied die je kunt “googelen” als je ze niet kent. Het merendeel van deze sites heeft ook een e-mail service, waardoor je bijvoorbeeld eenmaal per week een e-mail ontvangt met een update van vacatures. Maar een werving en selectie-bureau kan ook actief zoeken naar kandidaten zonder de vacature te publiceren. Zorg dat je bij de juiste bureaus ingeschreven staat. en je laatste CV daar beschikbaar is.

Het opzetten van CV en begeleidend schrijven

Kijk goed in de vacaturetekst welke eigenschappen er van je verwacht worden.  Pas de sollicitatiebrief en je CV aan op deze eigenschappen door ze eruit te lichten en meer belang toe te kennen. Het is helemaal niet vreemd om meerdere CV’s te hebben waarbij de eigenschappen die verlangd worden voor een bepaalde functie dikker aangezet worden. Probeer het CV op maximaal 2 kantjes te houden en let erop dat jouw laatste werkervaring het meest relevant is. Dus geef daar meer informatie over. Zorg dat er geen spelfouten in het CV of de sollicitatiebrief zitten. De meeste recruiters zijn er allergisch voor en je belandt kansloos op de verkeerde stapel. Als je moeite hebt met Nederlands (of Engels) laat het dan controleren door vrienden of bekenden die er wel goed in zijn en stuur het daarna pas op.

Het sollicitatiegesprek

Je hoopt natuurlijk dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Want op dat moment zit je in een selecte groep en is de kans op die baan vele malen groter. Het is daarom van groot belang dat je tijdens dit sollicitatiegesprek goed uit de verf komt. Vaak is het eerste gesprek met iemand van personeelszaken. Lees ook mijn bericht “Tips voor een sollicitatiegesprek” die specifiek over het sollicitatiegesprek gaat.

Follow-up

Vraag na het eerste gesprek hoe de verdere sollicitatieprocedure is vormgegeven. Zijn er nog andere partijen waarmee je zou moeten spreken. Hoe zit het met de timing van de hele procedure, opdat je in jouw agenda er rekening mee kunt houden.

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
3.683 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.