werkcafe

Mijn sollicitatie via Skype

door: Menno

Vrijdag 8 december was het eindelijk zover. Mijn eerste sollicitatie sinds jaren was een feit. Deze keer ging het zelfs om een speciale sollicitatie. Ik werd benaderd door een uitzendbureau uit Bergen op Zoom, Timing. Ze benaderden mij voor een functie als assistent controller, een functie naar mijn hart. Mijn cv had Timing gevonden op de site van De Nationale Vacaturebank, één van de zeven sites waarop ik me inmiddels had ingeschreven. Omdat deze vacature liep via Timing in Bergen op Zoom werd door mijn contactpersoon van dit uitzendbureau voorgesteld om de sollicitatie via Skype te laten verlopen, met beeld dus.

Skype

Om via Skype te kunnen solliciteren was het toch handig om eerst mijn Skype account weer te actualiseren. Zelf ben ik hier niet zo handig in dus heb ik via kennissen gevraagd of ze mij hierbij konden helpen. Nadat dit was gelukt dacht ik aan een aantal zaken om zo goed mogelijk over te komen bij het sollicitatiegesprek. Ten eerste, waar plaats ik mijn tablet zodat ik zelf goed in beeld ben en daarnaast dat ik zorg voor een nette achtergrond. Na wat probeersels bleek dat mijn bar de beste plaats was en heb ik de barkruk op de goede hoogte gezet. Vervolgens bleek dat mijn gezicht eigenlijk helemaal in het donker zat. Verlegen als ik ben, vond ik dit geen enkel probleem. Maar denkend aan hoe dit zou overkomen aan de andere kant van de lijn, leek het me toch het beste wat lichten aan te doen zodat ik zo goed mogelijk zichtbaar was.

Kleding

Ook al liep de sollicitatie vanuit mijn huiskamer via Skype, het was toch belangrijk om nette kleren te dragen. Omdat het hier een functie als assistent-controller betrof, zorgde ik voor een nette blauwe blouse. Blauw komt betrouwbaar over, heb ik in andere trainingen geleerd. Maar, omdat het vanuit huis ging, hoefde ik nog net geen colbert en stropdas om.

Voorbereiding op de sollicitatie

Omdat er bij een sollicitatie vaak standaardvragen zitten, is het goed mogelijk jezelf voor te bereiden op een aantal vragen. Zo wordt vaak de vraag gesteld om in het kort te vertellen wie je bent, wat je kan en wat je zoekt in een functie. Als je je hierop goed voorbereid zal je ook veel minder snel gespannen zijn tijdens de sollicitatie. Gelukkig had ik veel hulp bij mijn voorbereiding op de sollicitatie. Twee coaches die ik via het Werkcafé heb leren kennen, heb ik kunnen raadplegen bij de voorbereiding op de sollicitatie. Dankzij tips van hun, waren mijn spanningen bijna geheel verdwenen. Een beetje spanning is niet erg, dit kan zelfs positief uitpakken.

skypesollicitatieDe sollicitatie

Inmiddels is het vrijdag 8 december, 13.55 uur. Oftewel, nog 5 minuten te gaan voordat de skypetelefoon over zou gaan. En exact om 14.00 uur belt Niels (van Timing) mij op. Gelukkig begint hij het gesprek door veel over zichzelf te vertellen. Ook vertelt hij breeduit over de vacature en het bedrijf waar het om gaat. Vervolgens stelt hij precies die vragen waarop ik me heel goed had voorbereid. Nu kon ik, met een glimlach op mijn gezicht, vol enthousiasme de vragen beantwoorden en niet onbelangrijk, zelf vragen stellen. Ongeveer 45 minuten heeft het gesprek geduurd en het is een fantastisch sollicitatiegesprek geworden. Niels vertelde mij dat hij erg overtuigd was van mijn kwaliteiten en ging mij 3 dagen later persoonlijk bij het bedrijf voorstellen.

Resultaat

Helaas heeft het bedrijf waar het om ging besloten niet met mij in gesprek te gaan aangezien het te lang geleden was dat ik zo’n zelfde soort functie had vervuld. Toch heb ik aan de hele procedure een goed gevoel overgehouden. In tegenstelling tot een aantal jaar geleden kijk ik nu vol vertrouwen uit naar toekomstige sollicitatiegesprekken.

Hierbij een link naar Skype: Skype download

11 Vind ik leuk
11 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
3.067 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.