werkcafe

Paddenstoelensaus met tijm en port

door: Menno

Paddenstoelen

Na een relatief natte zomer en een nog nattere herfst kunnen we de vruchten plukken van dit Hollands weer. Oftewel, de paddenstoelen kunnen worden geoogst. De paddenstoelensaus van tijm en port is een smaakvol bijgerecht met als basis een paddenstoelenmelange. Ga dus niet zelf het bos in! Het bos staat vol met prachtige rood-witte vliegenzwammen, knolamanieten en niet te vergeten de Satansboleet. Als je deze paddenstoelen verwerkt in dit gerecht zal het je galgenmaal zijn. Doe dit dus niet, deze paddenstoelen zijn zeer giftig. Een ander minder smart idee is om je paddenstoelen te halen bij de smartshop. Hier worden ze paddo’s genoemd en dit zorgt echt voor een totaal andere beleving. Ook niet verstandig dus!

Om wel een verantwoorde, heerlijke en romige paddenstoelensaus te maken kun je het beste een bezoekje brengen aan de plaatselijke supermarkt. Dit bijgerecht kost je dan ongeveer €1,- per persoon. Hieronder vind je de ingrediënten benodigd voor 4 personen met daaronder weer de bereidingswijze.

Ingpaddenstoelensausrediënten paddenstoelensaus:

150 g paddenstoelenmelange (schaal)
1 teen knoflook
25 g boter
tijm
1 zakje (40 g) champignonsaus bij vlees
50 ml rode port

Bereiding:

Halveer de grote paddenstoelen en ris de blaadjes van de tijm. Snijd de knoflook fijn. Verhit de boter in een steelpannetje en bak de paddenstoelen, tijm en knoflook 4 min. op een middelmatig vuur.
Roer het zakje champignonsaus erdoor en bak dit 2 minuten mee. Voeg 200 ml water en de port toe. Breng het geheel al roerend aan de kook en verwarm dit 2 minuten op een laag vuur.

Deze paddenstoelensaus smaakt heerlijk bij ossenhaas. Ook past het goed als saus op de haricots verts. Deze laatsten klinken duur maar het is niet meer dan de ordinaire sperziebonen.

Je kunt de saus 1 dag vantevoren maken. Bewaar de saus dan afgedekt in de koelkast en verwarm het op een laag vuur.

Bon appétit of minder spannend → eet smakelijk!

8 Vind ik leuk
8 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
6.920 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.