werkcafe

Drie gangenmenu

Door Robbert

Voorgerecht: Hongaarse goulashsoep

Op deze manier is het voor iedereen mogelijk vol trots en tegen lage kosten een pan zelfgemaakte goulashsoep op tafel te zetten. De bereiding is niet moeilijk maar kost wel wat meer tijd dan even snel een blik soep opwarmen. Daarom is dit voor de meeste mensen wat meer geschikt voor in het weekend.

Voorgerecht voor 4 personen
Bereiding: 20 minuten plus circa 1½ uur geduld

Hongaarse goulashsoep
Hongaarse goulashsoep

Ingrediënten:

 • 2 uien
 • 500 g runderriblappen
 • 2 el olie
 • 3 tl milde paprikapoeder
 • 400 g tomatenblokjes (blik)
 • 1 liter water
 • 2 runderbouillontabletten
 • 1 rode paprika
 • 4 vastkokende aardappelen

Bereiding

Snipper de ui en snijd de runderlappen in stukken. Verhit daarna de olie in een soeppan en fruit hierin de ui 3 minuten. Voeg vervolgens het vlees toe en bak in 5 minuten rondom bruin.

Strooi het paprikapoeder over het vlees en bak 1 minuut mee. Voeg daarna de tomatenblokjes met vocht en het water toe en verkruimel de bouillontabletten erboven. Breng het vocht aan de kook en laat de soep daarna, met deksel op de pan, op laag vuur 1 uur zachtjes koken.

Snijd ondertussen de paprika in reepjes. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Doe de paprikareepjes en aardappelblokjes erbij en laat de soep vervolgens nog 30 minuten zachtjes koken. Voeg daarna naar smaak peper en zout toe en verdeel ten slotte de soep over diepe borden of grote kommen. Voeg eventueel een toefje crème fraîche toe.

Hoofdgerecht: Snelle runderstoof met wortel en puree

Het weer is winters zodat je aan het einde van de dag nat en verkleumd thuiskomt. Je wilt alleen nog maar een hete douche en daarna in een dikke warme trui bij de heerlijk snorrende kachel gaan zitten.
Wat is er op zo’n dag heerlijker dan binnenkomen in een heerlijk geurend en warm huis waar je geliefde, gehuld in een charmant schort, dit heerlijke stoofpotje voor je aan het koken is.

In dit recept wordt voor het gemak uitgegaan van kant-en-klare aardappelpuree.

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereiding: circa 35 minuten

Snelle runderstoof met wortel en puree
Snelle runderstoof met wortel en puree

Ingrediënten:

 • 1 ui
 • 1 winterpeen
 • 2 bosuien
 • 2 el olijfolie
 • 600 g runderreepjes
 • 400 g tomatenblokjes (blik)
 • 1 runderbouillontablet
 • 1 laurierblad
 • 100 ml water (of rode wijn)
 • 750 g aardappelpuree

Bereiding

Snipper de ui en snijd daarna de winterpeen in dunne plakjes en de bosui in ringetjes. Verhit in een braadpan de olie en bak hierin vervolgens de ui met de runderreepjes goudbruin. Voeg daarna de plakjes wortel, tomatenblokjes, het bouillonblokje, de laurier en het water toe. Laat het vlees op laag vuur minimaal 20 minuten met de deksel schuin op de pan stoven en breng daarna op smaak met peper.

Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking. Of maak de puree zelf als daar je voorkeur naar uitgaat. Serveer de runderstoof met de aardappelpuree en strooi tot slot de bosuitjes erover. Lekker in combinatie met een groene salade.

Nagerecht: Omgekeerde perentaartjes

Na een gezonde en geheel verantwoorde maaltijd mag je soms best een dessert wat wellicht niet aan alle gezondheidseisen voldoet. En, jawel, dan vallen deze taartjes nog reuze mee. Dus lekker gaan bakken en smullen maar!

Nagerecht voor 4 personen
Bereiding: 30 minuten
Oventijd: 25 minuten

Omgekeerde perentaartjes
Omgekeerde perentaartjes

Ingrediënten:

 • 2 plakjes bladerdeeg
 • 50 g amandelen
 • 1 el custardpoeder
 • 2 handperen
 • 100 g suiker
 • 3 el water
 • 20 g boter
 • 3 el citroensap
 • 1 el bloem

Benodigdheden:

 • keukenmachine of theedoek met hamer
 • 4 quichevormpjes (10 cm doorsnede)
 • deegroller

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C en laat het bladerdeeg ontdooien. Maal de amandelen en custardpoeder fijn in de keukenmachine of op mijn manier: in een theedoek gevouwen met een hamer in kleine stukjes slaan.

Schil de peren, maar laat het steeltje zitten. Halveer ze daarna in de lengte en verwijder vervolgens het klokhuis. Zet ze op de plank en snijd ze vervolgens een paar keer in en vorm een waaier.

Smelt vervolgens de suiker in het water in een steelpan op laag vuur. Laat als, de suikerkristallen zijn opgelost, op hoog vuur karamelliseren tot kastanjebruin. Roer daarna de boter er voorzichtig door en voeg het citroensap toe. Pas op, het kan spetteren. Schenk de karamel in de vormpjes.

Leg in elk vormpje één peer met de bolle kant in de karamel en druk zachtjes aan. Bestrooi ze vervolgens met de amandelpoeder.

Bestuif het werkblad met de bloem, leg het bladerdeeg op elkaar en rol het vervolgens uit tot een lap van 22 × 22 cm. Snijd er 4 rondjes uit, iets groter dan de quichevormpjes. Leg het daarna op de peren en duw het aan de rand iets naar onderen. Prik vervolgens wat gaatjes in het deeg.

Bak de taartjes vervolgens in de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze vervolgens nog 10 minuten afkoelen. Leg daarna bordjes op de vormpjes en draai om.


1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
4.871 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.