werkcafe

Verslagen workshops Werkcafé Live 8 januari 2018

Door Liesbeth

Workshop – De kracht van netwerken en social media – Harrie Lamers

Na het rondje introductie door de workshop deelnemers en een introductie door Harrie Lamers zelf, vertelt hij de verbale en non-verbale manieren van ​netwerken. Vertel wie je bent en niet meteen wat je doet. Let op je houding, glimlach, let op met een hand geven (bijvoorbeeld niet te slap, te stevig of een boks).

Veel van de genoemde zaken zijn vaak al bekend. Toch is het goed er nog even bij stil te staan. Maak een visitekaartje (o.a. bij Vistaprint) en beperk het netwerken tot een paar mensen. Bij teveel wordt het onoverzichtelijk en het is een pré wanneer je iedereen die je gesproken hebt bij naam kent.

Golden Circle
Golden Circle

Simon Sinek is een begrip binnen het netwerken. Hij heeft diverse manieren ontwikkeld die belangrijk zijn. Zijn Golden Circle – why, how, what geeft goed aan welke stappen te nemen.

De volgende instanties kunnen van nut zijn.

 • beUnited (bitterballen borrel)
 • MKB
 • Broekriem
 • BNI (Business Network International)
 • VNO NCW

Linked-In ​kun je zien als een kruiwagen. Maak een goed profiel aan met een goede leuke foto. Plaats eerst wat je kan en wie je bent; daarna een wat uitgebreider verhaal en dat je werkzoekend bent.

Word lid van groepen (vakgericht) binnen Linked-In. Zet eventueel een app op je telefoon. Houd gesprekken bij door middel van notities (wie heb je gesproken, wanneer en waarover).

Check je profiel bijvoorbeeld bij een erkende site; o.a. Linked Rescue van Harrie Lamers. Hij maakt een scan van je profiel.


Workshop – Voor jezelf beginnen – Anja de Haan

Wil je voor jezelf beginnen, dan is het goed om te weten wat jouw persoonlijke kwaliteiten zijn en waar je interesse ligt. Welke vaardigheden heb je? Heb je specifieke kennis van bepaalde zaken. Of, misschien heb je een goed idee over een beter, sneller of slimmer te produceren product. Inventariseer jouw persoonlijke kwaliteiten en maak er een lijst van. Besteed hier wat langer aandacht aan. En, neem de lijst door met vrienden, collega’s, familie en probeer mensen te vinden die verstand van zaken hebben en je kunnen adviseren (netwerken).

Divosa heeft in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de BVK een werkblad uitgegeven, waarop je alleen of met meerdere startende ondernemers de zaken op een rijtje kunt zetten. Daarnaast kun je via de website Qredits informatie verkrijgen over de financiële kant van een eigen onderneming starten en ook kunnen zij je coachen gedurende het starterstraject.

Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Zo is er in Dordrecht de ondernemers avondschool (o.a. hulp bij het schrijven van een ondernemingsplan).

Wanneer je vanuit een bijstandsuitkering een eigen bedrijf wilt beginnen kun je terecht bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) in Rotterdam.

Zij hebben de zogenaamde Startersaanpak, hieronder valt hulp bieden bij een ondernemingsplan en eventueel financiële ondersteuning. Ook adviseren zij gevestigde ondernemers en zzp-ers bij financiële moeilijkheden. Zij geven elke donderdag van 13.30 tot 15.30 uur informatiebijeenkomsten.

Boeken die je extra informatie kunnen bieden: (van Ciska Stassen)

 • Jij
 • Jij onderneemt het

Door Merve

Workshop – Voor jezelf beginnen

Heb je wel eens voor jezelf willen beginnen maar heb je het steeds uitgesteld omdat je niet zeker wist of het idee wel perfect was? Die twijfel die je dan hebt (zoals alle ondernemers wel kennen) is niets anders dan faalangst. Misschien ben je bang dat de dingen die je hebt bedacht niet gaan werken, dat je vrienden en familie je zullen zien falen. Maar als je bang blijft om te falen dan zal je nooit de onderneming en de vrijheid krijgen die je wilt.
Op zulke momenten, moet je in actie komen!

De meest gemaakte fouten door startende (en ervaren) ondernemers!

De meest gemaakte fouten bij het starten van een eigen bedrijf zijn:

 • Verschillende ideeën door je hoofd malen en piekeren over welke ideeën het meest succesvol zouden zijn.
 • Aarzelen en twijfelen of dit bedrijf überhaupt wel gaat werken.
 • Heel veel tijd verspillen door aan veel mensen te vragen wat voor problemen en uitdagingen ze hebben om ideeën op te doen waardoor je eigenlijk van idee naar idee hopt, maar geen actie onderneemt.

Wat is een drijfveer ?

Een drijfveer is datgene wat een mens van binnenuit beweegt. In essentie liggen er menselijke behoeften aan ten grondslag. Dat zijn behoeften om iets te vermijden (angst, afwijzing, strijd) of juist te krijgen (erkenning, contact, plezier). Drijfveren zijn neutraal, dat wil zeggen dat het niet goed of slecht is of de drijfveer sterk of zwak is vertegenwoordigd. Echter in een bepaalde omgeving, functie of rol komt een bepaalde drijfveer, of combinatie van drijfveren, beter tot zijn recht.

Wat is een talent?

Talent is een containerbegrip. Talenten kleuren de persoonlijke identiteit. Ieder mens heeft talent. Maar niet voor elke functie. Ieder mens wil van nature zijn talent ontwikkelen. Talenten vloeien voort uit de drijfveren van mensen en hebben daarom hun oorsprong in een natuurlijke aanleg. Talent is de intrinsieke en aangeboren behoefte van een persoon. In het gedrag dat voortvloeit uit de talenten zijn mensen het meest herkenbaar voor anderen. Talenten kleuren de persoonlijke identiteit.

Door Meryem

Workshop – Voor jezelf beginnen!

Veel mensen dromen ervan om een eigen bedrijf te beginnen, omdat ze dingen kunnen doen op hun eigen manier en eigen baas kunnen zijn. Alleen moet je je wel laten zien dat je het beter kunt dan jouw collega’s en je werkgever. Bij een werkgever wordt vaak jouw toekomst bepaald. Bij je eigen bedrijf doe je dat zelf. Voordeel van dit is dat je je kent je sterke punten die je goed kan benutten. Niemand hoeft jou toestemming te geven in wat voor richting je op moet gaan. Belangrijk is dat je bij je eigen keuzes blijft.

Om voor jezelf te beginnen is het altijd verstandig dat je weet wat je kwaliteiten zijn.ieder heeft natuurlijk zijn eigen kwaliteiten. Een kwaliteit kan in een bedrijf heel waardevol zijn. Om te kunnen zien of je kwaliteiten hebt kun je ze het beste noteren. Zodra je je kwaliteiten kent, ben je ook zelfverzekerder in het overbrengen aan je omgeving van wat je kan en wat je niet kan.

Om een ondernemer te worden moet je jezelf goed kennen zoals:

 • Wat wil ik doen of leren?
 • Waarom wil ik ondernemen?
 • Welke risico’s zijn er?
 • Hoe goed ken ik mijn product?
 • Hoe goed ken ik mijn klant?

Het is ook heel goed om je omgeving te leren kennen, want als je je omgeving kent dan ben je al een stap vooruit.

Voordeel van eigen ondernemer zijn is: je kunt ook vaak buiten de spits afspraken maken. Je beheert je eigen agenda.

Vaardigheden:

De bedoeling is dat je weet wat je goed kunt en wat je graag doet. Waarom hebben anderen jouw hulp nodig. Kennis is ook heel belangrijk: o.a welke kennis heb jij waarvoor komen mensen bij jou om advies? En waar lees je over? Handig is om een netwerk te hebben. Bv social media, vrienden, buren familie etc.

Tot slot:

Ondernemen vergt veel moed. Het is een vrijheid, met jouw eigen doelen.


Workshop Drijfveren en talenten

Waarom is het belangrijk je drijfveren en passies te kennen? Als je weet waar je hart ligt, dan krijg je energie van bepaalde zaken. Soms werkt het teruggaan naar je kindertijd wel om te kijken wat je talenten zijn. Wat waren de leukste momenten destijds op school in groep 5? Kijken wat je het leukste speelgoed vond. Waar en met wat speelde je toen? Sommigen hadden buitenspelen, voetballen, gym, met poppen of auto’s spelen. Waar genoot je van? Velen hadden toen vrijheid die ze voelden bij het verstoppertje speelden. Anderen hadden een stukje uitdaging of spanning.
De bedoeling hiervan is dat je dit talent wat je destijds had, mee kunt nemen naar wat jou Drijft.

 1. Ontdek je drijfveren: Waar krijg je energie van? Waar gaat je aandacht vaak naar toe? Welke zaken zorgen ervoor dat jij de tijd vergeet?
 2. Ontdek je talenten: Hoe doe je dit? Vraag feedback aan anderen waar jij goed in bent en maak zelf een lijstje met zaken waar je goed en niet goed in bent.
 3. Zoeken: in al je acties op datgene waar jouw kracht ligt.

Vraag eerst jezelf af waar je vaak complimenten over krijgt en waarvoor mensen juist naar jou toekomen. Welke talenten herken je hierin? Ook kun je denken aan je laatste ervaring en je afvragen welk talent je toen had. Dat maakt de kans op werk veel groter.

Door Robbert

Workshop Met heldere communicatie en minder stress onderweg in 2018

Gegeven door Barbara van der Meer.

Eén van de uitgangspunten in deze workshop was het feit dat (beter) communiceren leidt tot minder stress en dat minder stress dan weer leidt tot betere communicatie.
Wat heel belangrijk is, is vooral niet invullen voor een ander. Iedereen heeft per slot van rekening zijn of haar eigen referentiekader. Vraag vooral door om de zaken voor beide partijen zo helder mogelijk te krijgen. Dat voorkomt wrevel en teleurstelling en dus stress.

Beheersbaarheid van stress

Eén van de belangrijkste factoren voor de beheersbaarheid van stress is het niet overal controle over willen hebben. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar oefening baart kunst.
Stress is niet hier en nu, maar dan en daar. Wanneer er verschillende dingen tegelijkertijd gebeuren, is het zaak prioriteiten te stellen. Niet alles is op dat moment even belangrijk en je kunt per slot van rekening maar één zaak je volledige aandacht schenken.

Belangrijk

Wat ook zeer belangrijk is, is je ademhaling. Adem vanuit je buik en niet oppervlakkig vanuit je borst. Ook er even tussenuit gaan voor wat frisse lucht en ook lichaamsbeweging doet wonderen. Ga een uurtje wandelen of fietsen. Dat vermindert de stress. Daarna voel je je gegarandeerd beter en het kost niets.
Het is altijd belangrijk te beseffen dat de oorzaak van je stress bij jezelf ligt en jij bent dus de enige die die stress kan verminderen.


Workshop Drijfveren en talenten

Gegeven door Lindsey Hermans.

In deze leuke workshop gingen we aan de hand van enkele verrassende vragen op zoek naar onze drijfveren en de talenten die daaraan gekoppeld zijn. Zo moest je zo langzaam mogelijk je naam opschrijven alsmede het adres waar je woonde toen je ongeveer acht jaar oud was. Als je je dat nog kon herinneren, schreef je ook de naam van je juf of meester in die tijd op.

Daarna kwam de vraag waar je in die tijd het liefst mee speelde en wat je graag deed. Langzaamaan waande je je qua gevoel weer terug in die tijd.

Bij de derde vraag schreef je op wat je het leukst vond aan waar je als kind mee speelde en wat je toen deed. Aan de hand van de op deze manier gevonden trefwoorden vonden we onze talenten en konden we gaan nadenken of die wel in overeenstemming waren met onze ambities of werkzaamheden.

Al met al vond ik deze workshop een verhelderende, nuchtere en frisse kijk geven op mijn eigen karakter. Heel leuk om te ontdekken dat je aan de hand van je kindertijd een beter inzicht in jezelf kunt verwerven.

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
6.433 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.