werkcafe

Make it happen.

Door Sander

Make it happen.

‘Make it happen.’ oftewel ‘zorg dat het lukt.’ Dat is het eerste wat ik las toen ik zelfstandig aan een flexplek ging zitten in het Werkcafe. Beneden op het Grotekerkplein, langs het water, hangen twee identieke posters van de gemeente waarop ‘Welkom in Rotterdam.’ gevolgd door de bovengenoemde slogan het plein sieren.

De centraal gelegen locatie van het Werkcafe geeft je  het gevoel dat je echt in Rotterdam bent. Enerzijds ervaar je hier de rust van het plein voor de Laurenskerk maar als je, je aandacht iets verder richt naar de Hoogstraat, zie je al winkelend Rotterdam.

Vanuit dit perspectief kan ik staren, de menigte eindeloos observeren. Ergens in mijn onderbewuste blijft ‘Rotterdam’ en ‘Make it happen’ hangen. Het weer is typisch voor de tijd van het jaar. De lucht kleurt vele tinten grijs, de wind waait en het regent matig. Ik zie mensen, mensen die bewegen in een bepaald tempo. Ik zit kalm en droog, in alle rust stromen vragen mijn hoofd binnen; ‘wie zijn die mensen, met wie lopen ze daar en wat doen ze?’

Mijn perspectief

Op het gras voor de Laurenskerk spelen twee kinderen met resten sneeuw. Vader en moeder zijn in gesprek en kijken lachend toe. Praten ze over het avondeten, hun plannen met de feestdagen of hoe verliefd ze nog op elkaar zijn?

Een viertal toeristen kijkt aandacht naar het Erasmusbeeld, het bronzen standbeeld van Desiderius Erasmus. Wat weten zij van het beeld, snappen zij het onderschrift of is het een van de vele tijdens hun tocht door de stad?

Midden op het gras voor de kerk stopt een koppel, hij bestudeert een stadskaart terwijl zij helpt met navigeren vanuit haar telefoon. Waar komen zij vandaan, welke kant gaan ze op en waar moeten zij nog naar toe?

Met een hoogwerker voorziet een man alle bomen op het plein van kerstverlichting. Het neemt meer tijd in beslag dan ik in de eerste instantie voor ogen had. Hoe veel bomen heeft hij nog te gaan, wanneer heeft hij voor het laatst wat warms gedronken?

Vlak voor het water langs het plein is een groep scholieren bezig met het creëren van visueel materiaal. Ze hebben plezier in het fotograferen en filmen van elkaar. Zijn ze bezig met een opdracht voor school of doen ze dit voor de lol?

Aan de overkant zie ik een heer in de Fit4Free, zonder gezelschap kilometers maken op een spinningfiets. Hoe veel kilometers heeft hij al gehad, wat is zijn sportieve doel?

Allemaal mensen die onderdeel zijn van de menigte, zo dichtbij maar ook weer zo ver weg.

De neerslag neemt toe, het tempo in en om de drukke winkelstraat verhoogt, het aantal mensen neemt af. Wellicht zie ik ze nog een keer, waarschijnlijk nooit meer. Ik hoop dat zij allen ‘zorgen dat het lukt’ – ‘make it happen.’

2 Vind ik leuk
2 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
5.316 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.