werkcafe

Museum Rotterdam

In hartje centrum Rotterdam vind je een leuk informatief museum. Het is er al even, aan het Rode Zand – waar Rem Koolhaas het nieuwe Timmerhuis heeft ontworpen. Hier is wonen, werken en cultuur samengevoegd. Oud- en nieuwbouw op een fraaie wijze gecombineerd.

De vaste tentoonstelling laat de geschiedenis van de stad zien. Via het nietige middeleeuwse Rotterdam naar de tweede koopmansstad van de Republiek en de snel groeiende industriële havenstad. Drie grote maquettes geven de tijdsspanne weer. Vooral indrukwekkend is de maquette van het Rotterdam na het bombardement in de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog.

maquette centrum rotterdamDiverse monitoren zijn aangebracht waar je Rotterdammers hun verhaal van vroeger en nu kan horen vertellen. Ook wordt het Echt Rotterdams Erfgoed, opvallende objecten en verhalen in de stad van nu, tentoongesteld. Rotterdammers vertellen hun verhaal met de voor Rotterdam zo herkenbare mentaliteit. De Rotterdamse aanpak is terug te zien in thema’s als zorg, vernieuwing, werk, groen, culturen en sport.

kabelbaan CoolsingelEen tijdelijke tentoonstelling gaat over de Coolsingel (nog tot 8 april van dit jaar). De geschiedenis van de stad wordt weerspiegeld in de ontwikkeling van deze straat. De tentoonstelling neemt je mee langs een tijdlijn. Ze geeft de wisselende ambities van de stad goed weer. Momenteel zijn er plannen voor een nieuwe inrichting van de Coolsingel. Landschapsarchitect Adriaan Geuze legt in een filmpje zijn plannen uit.

Museum Rotterdam ‘40-’45 – Nu

Naast metrostation Coolhaven vind je nog een deel van Museum Rotterdam, maar op deze locatie wordt alleen de tweede wereldoorlog behandeld. Een indringende tentoonstelling met unieke objecten en verhalen. Interessant om te bezoeken. Heden ten dage realiseren we ons ook weer steeds meer dat vrede en veiligheid niet zo vanzelfsprekend zijn als we soms denken.

touchscreen Aan een acht meter lange touchscreen-tafel ervaar je zeer realistisch de verschrikkingen van de oorlog. Je aanschouwt wat het betekent wanneer jouw stad gebombardeerd wordt. Hoe ziet je leven er uit als je daarna vervolgd en onderdrukt wordt? Iets waar we vandaag de dag nog steeds mee te maken hebben. Niet in ons land, maar in Syrië en verschillende landen in Afrika is dit nog aan de orde van de dag.

Met de Rotterdampas kun je deze musea gratis bezoeken. De moeite waard.

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
5.799 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.