werkcafe

Gevoel en dergelijke: Gelukzaligheid

Door Robbert

Gelukzaligheid. Wat een prachtig woord. De beide delen afzonderlijk stralen al niets dan positiefs uit. Dan moet de samenstelling van beide wel het ultieme verwoorden. Nu ben ik zelf geen ervaringsdeskundige op het gebied van geluk, laat staan een expert. En van zaligheid heb ik al helemaal geen kaas gegeten.
Naar mijn idee bestaat een voortdurende toestand van geluk niet. De eindeloze miezerige weg naar het troosteloze einde wordt in meer of mindere mate onderbroken door momenten van gelukzaligheid. Daarin moeten de meesten van ons het hebben van de kleine dingen die het leven soms onverwacht een ogenblik leuk en aangenaam maken. Die dingen die net dat beetje sjeu in je leven brengen.

Mijn geliefde

Eén van de grootste bronnen van gelukzaligheid is toch altijd wel mijn geliefde, de schat. Als hij lief en vredig ligt te slapen, een beetje kwijl in zijn mondhoek, zachtjes en rustgevend knorrend en pruttelend, dan kan ik uren naar hem liggen kijken. Wanneer we samen gezellig op de bank zitten met een drankje en babbelen over wat dan ook. Of als we na een heftige vrijpartij nahijgend in elkaars armen liggen bij te komen.
Op al die momenten ervaar ik een intens gevoel van gelukzaligheid, soms tot in het extatische, buiten mezelf van verrukking. Door hem voel ik me soms verdrinken in een zee van gelukzaligheid.

MelancholieMelancholie

Op het gevaar af geen bijval te vinden, wil ik toch met enige stelligheid beweren dat ook melancholie een gelukzalig gevoel kan veroorzaken. Soms is het gewoon heerlijk om met weemoed terug te denken en te voelen aan tijden van weleer. Melancholie is de gelukzaligheid van het triest zijn, één van de bouwstenen op weg naar geluk.

De kunsten

Follow Your BlissAndere bouwstenen zijn voor mij de kunsten, cultuur in het algemeen. Het daarvan kunnen genieten kan ook regelmatig voor een gevoel van gelukzaligheid zorgen. Het urenlang met je geliefde door een museum struinen, genietend van de uitgestalde artistieke uitingen. Twintig minuten op een bankje zitten staren naar een eeuwenoud of juist hypermodern schilderij.

Natuurlijk zijn de zaken die voor een gelukzalig gevoel zorgen voor iedereen weer anders. Zo zijn voor mij buiten bovenstaande zaken bijvoorbeeld ook de natuur en mijn werk van groot belang.
Geniet van het leven, laat het geluk je overkomen, maar streef er niet naar.

Voor andere delen uit deze serie klik hier.

 

3 Vind ik leuk
3 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
6.148 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.