werkcafe

Een boterham met tevredenheid

door Liesbeth

Onlangs zag ik een programma van Joanna Lumley over India. Zij reisde door het hele land en gaf zo een aardige indruk van de indiase cultuur. Zij deed Delhi aan, waar de meeste hindoes wonen en het moslim gebied rondom Kasjmir. Een gigantisch land waar armoede het dagelijkse leven regeert. Wat opvalt is, dat ondanks deze armoede de mensen veel blijer zijn dan wij in de westerse wereld. Hoe komt dat toch? Natuurlijk heeft het met geld te maken (het dienen van de mammon). Maar ook leven we hier te gehaast en zijn vaak alleen maar carrièregericht.

boedhaIn een gesprek met de Daila Lama (boeddhisme) bespreekt zij vanzelfsprekend meditatie en tevredenheid met wat je hebt. Tel je zegeningen in plaats van alleen maar te streven naar meer, meer, meer. Wij kunnen hier nog veel van leren. Natuurlijk is het belangrijk om iets te bereiken in het leven, maar het is niet verkeerd een droom te hebben. En, alleen maar rennen en vliegen is nooit goed. Te veel mensen zitten uiteindelijk thuis met een burn-out. Probeer de gulden middenweg te vinden. Natuurlijk moet je niet lui achterover gaan zitten, maar een beetje minder mag soms wel.

Tevredenheid

Combineer ambitie met jezelf leren kennen. We hoeven niet direct met z’n allen te gaan mediteren (al mag dat wel als je de behoefte hebt), maar sporten, wandelen, muziek maken en andere ontspannende activiteiten kunnen natuurlijk ook. Pak naast je intensieve baan ook je rust. Blijf bij jezelf en leer te doseren. Als je een baan hebt waar je naast je talenten je ziel en zaligheid  in kwijt kunt,  zul je  beter presteren maar ook meer rust vinden. Doe wat je leuk vindt.

droom verwezenlijkenVoor veel mensen geldt nog altijd dat het gras bij de buren altijd groener is. Kijk niet naar wat een ander heeft. Het geeft vaak een vertekend beeld. Richt je op wat je eigen talenten zijn. Tracht altijd, naast het feit dat we allemaal toch moeten werken voor de centjes, je droom ook na te jagen. Zodat je later niet met de frustratie komt te zitten, dat je je kansen en tijd voorbij hebt laten gaan. Daar is het leven te kort voor – carpe diem.

4 Vind ik leuk
4 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
9.364 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.