werkcafe

Verslagen workshops Werkcafé Live 5 februari 2018

Door Liesbeth

Workshop Laat zien wie je bent

Verzorgd door Edward Tuheteru

Edward speelt gitaar ter introductie. Keep calm and be yourself. Bedenk wie je nu eigenlijk bent en think outside the box. Hij haalt Stephen Covey aan. Deze verwoordt één en ander in zijn boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”. In dit boek behandelt Stephen Covey de zeven eigenschappen waarmee je je leven een positieve wending kunt geven.

Doel:

 • zoek naar je helden
 • zoek hulp, durf te vragen
 • gebruik je talenten (verplichting)

Edward schreef het boek “Op zoek naar je droombaan”. Hier behandelt hij de vraag wat je te vertellen hebt. Zoek naar dat wat je beweegt en inspireert.

Hij geeft diverse opdrachten:

 • Wat is mijn persoonlijke professionele doel voor 2018?
 • Welke acties onderneem je om dit te bereiken?
 • Welke hulp ga je daarbij gebruiken?

Èn … het is oefenen, oefenen, oefenen om jezelf goed te profileren.

Vervolgens spelen we het spel “jij bent, ik ben”. Vier mensen vertellen elkaar in een groepje wat ze van elkaar vinden (positief) en de persoon over wie wat gezegd wordt herhaalt dit in de ik-vorm. Bijvoorbeeld: jij bent sociaal – ik ben sociaal; jij bent origineel – ik ben origineel; jij bent vrolijk – ik ben vrolijk.

Dit is allemaal heel positief, maar wat doe je met de negatieve dingen in je leven. Hoe ben je er uit gekomen. Welke kwaliteit heb je moeten aanwenden.

Het is belangrijk dat je vragen durft te stellen. Wanneer je doel belangrijk genoeg is durf je zeker je vraag te stellen.

Vaak wil men pleasen. Belangrijk is dat je niet alleen maar mensen tevreden wilt stellen, maar je eigen behoeften zijn zeker zo belangrijk, zo niet belangrijker.

Door wie/wat laat je je inspireren?
Bijvoorbeeld mensen die in jouw vakgebied iets bereikt hebben of mooie voor­beelden van projecten die uitgevoerd zijn.


Workshop Er is dus werk aan de winkel

Verzorgd door Luc Manders

Deze workshop brengt je dichter bij effectiever solliciteren. Meestal is je netwerk groter dan je denkt. Welke vragen stel je? Durf te vragen waar jij behoefte aan hebt. Wat zijn de echte vragen?

ZuiderlingWe doen een introductierondje – wie ben je, wat is je kwaliteit en welke hobby heb je? En we kijken hoe we elkaar kunnen helpen. Hiervoor deelt Luc “zuiderlingen” uit (= betaal­mid­del voor tijd), die men elkaar betaalt na bewezen diensten. Wie ken je, hoe breng je die in contact met de ander? Waar weet je veel van en hoe breng je dit over? Wat heb je zelf nodig? Kijk binnen je eigen netwerk wat je voor een ander kan doen.

Effectief solliciteren

Hoe kun je effectief solliciteren? Wat doe je goed en niet goed in een gesprek? En, wat is daarbij je grootste valkuil. Wat je zeker niet moet doen is te bescheiden overkomen, zaken uitstellen, je onzekerheid laten zien en je te afwachtend opstellen. Werk aan je motivatie, vat de koe bij de horens en bespreek je salaris.

Streef naar een A job, B better job en C career. Een idee zou zijn op je cv niet van je werkverleden uit te gaan, maar alleen je talenten te vermelden.

Lees “The four hour workweek” van Timothy Ferriss eens. Het boek bevat een aantal interessante ideeën over het nieuwe werken. Diverse belangrijke punten:

 • Wissel periodes van activiteit en rust af, dat is nodig om goed te kunnen functio­neren. Doe alles met mate.
 • Elimineer zinloze activiteiten, zowel privé als in je werk. Daardoor kun je je met belangrijkere dingen gaan bezighouden.
 • Benadruk je sterke punten, niet je zwakke.
 • Maak gebruik van de Wet van Parkinson: Beperk de hoeveelheid tijd die je ergens voor uittrekt, zodat je alleen de belangrijke dingen doet.
 • Doe niet alles tegelijk. Als je goede prioriteiten stelt, is het niet nodig om te multitasken.
 • Voorkom dat je dingen doet en bedenkt om andere, belangrijkere dingen te vermijden.
 • Veel onderbrekingen zijn niet urgent en niet belangrijk.
 • Bekwaam je in de kunst van het niet-afmaken. Ergens (vervelende of im­pro­duc­tieve zaken) voortijdig mee stoppen is soms veel beter dan het tegen wil en dank afmaken.

Door Sabrina 

Workshop Survival op de arbeidsmarkt

Verzorgd door Frans Hoeke

Met spanning heb ik uitgekeken naar de maandelijkse editie van het beruchte “Werkcafé Live”. Het is de eerste editie die ik ga meemaken, nadat ik diverse uit­no­di­gingen de revue heb zien passeren. Ik heb gekozen voor de workshop “Survival op de arbeidsmarkt”. Ik heb echter geen idee dat survivallen zo letterlijk wordt genomen.
De ochtend begin ik met klaarzetten van de ruimtes en diverse werkzaamheden zoals koffie/thee verzorgen, constant in de weer dus. Ik had sterk het idee om twee uur heel intensief te luisteren naar een boeiende spreker. Man, had ik het fout, dit was een zeer interactieve survival workshop. In totaal waren we met acht deelnemers.

De opdrachten

De eerste opdracht was zoveel mogelijk deelnemers op twee bierkratjes zien te krijgen en 20 seconden blijven staan, dat was hilarisch! De tweede opdracht was geblinddoekt blokjes zoeken en in een bepaalde volgorde leggen. Ik deed zelf niet mee met het spel maar zat met bewondering te kijken hoe de deelnemers met elkaar samenwerkten. Uiteindelijk zaten ze dicht tegen de opdracht aan. Klasse! De laatste opdracht was een blik met een tennisbal erop te verplaatsen zonder te schuiven en het tennisballetje te laten vallen. Er was een fictief besmet veld gecreëerd, dus je kon het blik niet pakken. Hulpmiddelen waren touwen en fietsbanden. Spannend wel maar we zijn eruit gekomen!

De workshop stond in het kader van samenwerken en oplossingsgericht te werk gaan.
Een pijler in de workshops waren de 5 B’s:

 • Brainstorm
 • Beoordeel
 • Besluit
 • Beweeg
 • Beschouwing

Vind ik heel bijzonder in een groep mensen die elkaar nog helemaal niet kenden.
Inhoudelijk doet de workshop mij denken aan een teambuildingsuitje.
Deze workshop is uitermate geschikt voor deelnemers die geen geduld hebben om twee uur lang te luisteren maar liever actief zijn.
Ik ben Frans Hoeke erg dankbaar voor een leerzame workshop.
Op naar de volgende Werkcafé Live!

Door Robbert

Workshop Voel je goed, ook wanneer het niet meezit

Verzorgd door Valeria Cabi

In deze workshop komt het belang van taal aan de orde en dan vooral de grote mate waarin taal invloed heeft op je gevoel. Valeria heeft zich na haar scheiding onder andere verdiept in NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en mede daardoor is zij zich bewust geworden van de kracht van taal, met name de taal die je gebruikt naar jezelf toe. Als je jezelf naar beneden praat, loop je het risico na verloop van tijd in een depressie te geraken.

Belangrijk is niet de schuld in het verleden te leggen als je je nu ongelukkig voelt, maar verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven.
Waar je aandacht aan geeft, dat groeit. Je beslist zelf. Kijk naar de positieve dingen, wees – op z’n Rotterdams gezegd – geen azijnpisser.

Een praktische methode om je beter te gaan voelen is door gewoon te gaan lachen. Op die manier houd je je hersenen voor de gek en ga je je ook daadwerkelijk beter voelen.

Een goede methode na een vervelende of nare gebeurtenis is de volgende:
Als je bijvoorbeeld ruzie hebt gehad met je partner of wie dan ook, probeer dan door je gedachten te komen tot hoe je je wilt voelen. Probeer de negatieve gedachten om te zetten in positieve, met als resultaat dat je je rustig gaat voelen in plaats van agressief.

Valeria is dol op positieve uitdrukkingen en gezegden, zoals:

 • Wees de piloot van je eigen leven, niet de passagier.
 • Wees eerlijk tegenover jezelf.
 • Leg de focus op het positieve.
 • Het gaat niet om de eindbestemming maar om de reis erheen.

Workshop De sollicitant versus de recruiter

Verzorgd door Anton Weeda

In deze praktijkgerichte workshop bespraken we aan de hand van onze ervaringen wat de valkuilen zijn bij sollicitatiegesprekken. En natuurlijk wat je kan doen om te voorkomen dat zo’n gesprek misgaat.

 • Wat erg belangrijk is, is dat het gesprek op basis van gelijkwaardigheid plaatsvindt. De potentiële werkgever vráágt iets maar jij bréngt iets. Helaas ontbreekt het in eerste gesprekken vaak aan die gelijkwaardigheid.
 • Kom op tijd, maar niet té vroeg. Mocht je door omstandigheden al veel vroeger op de plek van bestemming zijn, ga dan niet naar binnen maar ga ergens koffie drinken of loop een blokje om.
 • Wees niet bang zo nu en dan een wedervraag te stellen. Als iets in een vraag je niet meteen duidelijk is, vraag dan wat hij of zij precies bedoelt. Ga niet mee op warrige golven, je strandt onherroepelijk.
 • Probeer, waar dat kan, in een gesprek initiatief te nemen. Stel vragen en toon belangstelling. Zorg er dan ook voor dat je je hebt ingelezen, wat over het bedrijf weet, bijvoorbeeld door aandachtig de website te hebben bekeken.
 • Wees er op voorbereid dat de vraag komt een negatieve eigenschap van jezelf te benoemen. Uiteraard leg je aan de hand van een voorbeeld uit je arbeidsverleden uit hoe je die negatieve eigenschap in de praktijk tot iets positiefs weet te keren.
0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
5.642 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.