werkcafe

Verslagen workshops Werkcafé Live 5 maart 2018

Door Liesbeth

Workshop Faalangst en plezier

Verzorgd door Barbara Steeman

Barbara start een pot tevoorschijn te toveren met dingen erin (op briefjes) die je niet graag wilt laten zien. Zij heeft daar een stuk of wat van haar eigen “faalangsten” in gedaan. Ze bespreekt er een aantal en plaatst één en ander binnen een kader: laat jezelf zien vanuit je kracht èn vanuit je kwetsbaarheid. Alles heeft namelijk twee kanten. Neem daarbij de krakelingvorm en het yin en yang teken. Het één kan niet zonder het ander. Faalangst tegenover plezier.

Een aantal belangrijke punten om de faalangst te bezien zijn:

 • Waarom heb je faalangst?
 • Hoe werkt de faalangst?
 • Waartoe is het handig?

Gevoelens voeren hierbij de boventoon. Zij leest een gedichtje over gevoelens voor (van Rumi, een perzische dichter). Daarna stellen we ons voor; iedereen moet ver­tel­len waar hij/zij trots op is.

Het uitgangspunt van de workshop is: ik ben oké jij bent oké.

Angst bestaat niet zonder plezier en andersom.

Wat is de behoefte van iemand met faalangst?

 • acceptatie van jezelf en anderen
 • structuur – regeltjes
 • aanmoediging
 • tijd nemen/krijgen (niet opgejaagd worden)
 • voor een functie: wat zijn de eisen, benader het positief
 • informatie aanvragen
 • hulpbron inschakelen
 • goed voorbereiden
 • bij dichtklappen in bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek (zeg: deze vraag over­rom­pelt mij of kunt u de vraag nog eens herhalen)

Je hebt Drivers en Allowers ten opzichte van de faalangstigen. Van de drivers wordt je niet echt blij en misschien nog wel faalangstiger. De allowers verplaatsen zich meer in de ander en proberen hem/haar er bovenop de helpen. Toch is iemand nooit alleen maar driver of alleen maar allower naar mijn mening.
Een voorbeeld wordt hier gegeven.

Drivers zeggen:

 • wees perfect
 • doe de ander een plezier
 • doe je best
 • maak voort
 • wees sterk
 • wees de beste

Allowers zeggen:

 • je bent goed zoals je bent
 • zorg voor jezelf (dan voor een ander)
 • doe het maar
 • neem je tijd
 • wees open en uit je behoeften
 • neem jezelf als maatstaf

Sta jezelf toe om fouten te maken. Van je fouten leer je. Dat is beter dan dat je faalt. Fa­len is heftiger dan fouten maken.

Soms zullen mensen dingen maar niet doen om niet te falen (dus eigenlijk om geen fouten te maken). Geen uitdagingen aangaan dus. Terwijl het zo goed is om dat wel te doen. Ook voor je zelfvertrouwen.

Dit filmpje, door Mel Robbins, is een aanrader op het vlak van niet meer uitstellen. Tel bijvoorbeeld terug van 5 tot 1 en ga dan aan de slag (zoals opstaan, schoon­ma­ken, etc.)

Tegenover faalangst staat plezier maken. Geopperd wordt dat plezier maken geld kost. Dit is niet helemaal waar, want er zijn ook kosteloze dingen. Plezier moet je in je­zelf zoeken eventueel samen met anderen.

Door Lila 

Workshop Wie kiest, wordt gekozen!

Verzorgd door Brigitte Grootveld

In de workshop Wie kiest wordt gekozen heeft Brigitte Grootveld ons aan­ge­moe­digd specifiek, meetbaar, acceptabel en tijdsverbonden, oftewel SMART doelen voor ons­zelf te stellen.

Als eerste moet je beginnen door jezelf te onderzoeken. Wat wil jij bereiken? Wie ben jij? Wat wil jij en waar word jij blij van?

Wij willen allemaal onafhankelijk worden door betaald werk te vinden. Maar we moeten eerst concreet doelen stellen en een plan uitstippelen van hoe we dit het beste kunnen bereiken. Zet jouw doelen en plannen op papier. Vraag mensen in jouw omgeving om iets te vertellen over jezelf. Waar ben jij heel goed in? Wat zijn jouw talenten en wat gaat jou makkelijk af. Mensen die jou goed kennen kunnen je veel inzicht geven in jouw kwaliteiten.

Welke acties moet jij ondernemen om jouw doelen te bereiken? Maak een actie schema (Kijk hier voor een gratis voorbeeld).

Als je een beeld hebt van jouw droombaan, dan heb jij een stappenplan nodig om hoe jij daar naartoe te werken. Het zou kunnen dat jij de relevante werkervaring of opleiding niet hebt. Maak een plan van hoe je dit kunt halen. Wat heb jij nodig om dit te doen en hoe lang gaat het duren?

Maak een lijst van de top 10 werkgevers waar jij graag wil werken. Pas jouw cv en motivatie aan op de taal van dat bedrijf. Begin ze te volgen op LinkedIn en kijk of er iemand in jouw directe of indirecte netwerk is die jou kan helpen. Bel ze op en stel vragen over de baan en sfeer. Als je solliciteert en afgewezen wordt, ga ze bellen om te vragen waarom. Vertel dan dat je daar heel graag wil werken en dat ze bovenaan jouw lijst staan.

Je moet jezelf als ondernemer zien. Jouw actieplan is jouw ondernemersplan. Je kunt jezelf zien als een product dat je moet verkopen. Hoe ga jij dat doen. Wat heb jij nodig en wie kan je erbij halen om jou te helpen.

Werkgevers van tegenwoordig kunnen de juiste kandidaten niet vinden. Ze hebben een nieuw soort werknemer nodig dat bij hun bedrijf past. Als jij ze kunt laten zien dat jij dat persoon bent, zul je er vast wel in slagen om jouw droombaan te vinden.


Workshop Doeltreffend cv

Verzorgd door Nicole Kroesen

Van het UWV en de gemeente ben je verplicht om te solliciteren. Je moet vijf brede sollicitaties eruit sturen per week, waaronder een super sollicitatie. Voor jouw super sollicitatie doe je alles.

Werkgevers krijgen heel veel cv’s binnen en jij moet ervoor zorgen dat jouw cv niet gelijk in de prullenbak gegooid wordt. Hiervoor heb jij een korte en krachtige profieltekst nodig dat je bovenaan jouw cv plaatst. Het kan een tot vier à vijf regels zijn. Zet jezelf neer in de profieltekst en pas de tekst aan bij elke sollicitatie. Praat met mensen in jouw omgeving en vraag ze om jouw kwaliteiten te benoemen. Ze zullen jou vast wel verrassen. Je kunt hun feedback gebruiken om jouw profieltekst te schrijven.

Gebruik de taal van het bedrijf waar jij zo graag wil werken in jouw profieltekst. Je kunt je cv aanpassen door de huisstijl en kleuren van dat bedrijf te gebruiken in jouw cv. Zorg ervoor dat jij ook een professionele foto bovenaan jouw cv plaatst. Je kunt ook een link naar jouw LinkedIn profiel op je cv plaatsen.

Workshopleider Nicole Kroesen adviseert je naam, telefoonnummer en emailadres te vermelden, maar jouw adres, of je gehuwd bent, en of je kinderen hebt kan je weglaten. De werkgever heeft deze informatie niet nodig.

Voor elke supersollicitatie moet je alle relevante informatie boven aan jouw cv plaatsen. Benadruk wat past bij de functie. Dit zou kunnen betekenen dat jij jouw opleiding bovenaan plaatst, of dat relevante werkervaring naar boven wordt ge­plaatst. Je kunt werkervaring van 18 jaar geleden, studiebanen en jouw mid­del­ba­re op­lei­ding eruit laten, tenzij dit jouw hoogste opleiding is. Zorg er in iedere geval voor dat jouw cv niet langer is dan twee A4’tjes.

Kijk minstens twee keer vijftien minuten per dag op LinkedIn, want daar zijn de beste banen te vinden. Op LinkedIn kan je ook melden dat je beschikbaar bent voor werk. Zorg ervoor dat jouw LinkedIn profiel jouw cv aanvult en niet dat ze precies hetzelfde zijn. Als je ziet dat iemand naar jouw profiel heeft gekeken, kan je dit als aanleiding gebruiken om contact te leggen. Stuur ze een bericht en voeg ze toe aan jouw contacten.

Op de koptekst van LinkedIn vertel je wat jij zoekt. Wees concreet. Als jij heel duidelijk kunt verwoorden wat jij zoekt, kunnen mensen je beter helpen.

Kijk in jouw tweedelijns contacten op LinkedIn of er mensen zijn die jou kunnen helpen, en stuur ze een bericht.

Zowel mw Kroesen als Marlies van der Wolf die aanwezig was van uitzendbureau Unique hebben benadrukt dat leeftijd geen obstakel op zich is in het vinden van werk. Dus laat je niet uit het veld slaan omdat je iets ouder bent, maar ga er vooral voor.

De arbeidsmarkt verandert voortdurend en het is nu precies een gunstige tijd voor werkzoekenden, dus wees actief en ook zo concreet mogelijk in jouw doelen.

Door Merve 

Workshop Faalangst en plezier

Verzorgd door Barbara Steeman

Afgelopen maandag was er weer Werkcafé Live voor werkzoekenden. Persoonlijk heb ik gekozen voor de workshop Faalangst en plezier van Barbara Steeman. Zij is al 12 jaar werkzaam in het basisonderwijs als leerkracht, en liep wel eens tegen be­per­kin­gen aan waardoor ze soms haar plezier in het werk ondermijnde. Door an­ders ac­tief aan de slag te gaan, gaat ze nu anders met mensen om en voelt ze zich ze­ker­der van zichzelf.

Faalangst is een vorm van angst waar veel mensen mee te maken hebben. In de mees­te woordenboeken wordt het omschreven als “angst dat je niet voldoet aan de ge­stel­de verwachtingen”. Zoals de omschrijving doet vermoeden heeft dit dus al­tijd met andere mensen te maken, zij zijn immers degenen die deze ver­wach­tin­gen stellen. Ook heeft het veel met je zelfvertrouwen te maken. Door je angst om te fa­len kan je zelfvertrouwen een stuk minder worden.

Moedig jezelf aan om met negativiteit om te gaan, en accepteer jezelf zoals je bent, gun jezelf de tijd, hou van jezelf. Ja, fouten maken is normaal. Ja, iedereen maakt fouten. En ja, je mag fouten maken in het leven, want fouten maken is niet ge­lijk aan falen.

Neem plezier beleven serieus, maar neem het leven niet serieus.

 • Blijf lachen om jezelf, om gebeurtenissen in je leven, om je fouten, om on­ge­mak­ke­lij­ke momenten, om simpele alledaagse dingen.
 • Merk op welke verwachtingen je koestert, hoge verwachtingen zorgen vaak voor te­leur­stel­ling en dus minder plezier. Probeer je verwachtingen dan los te laten en ge­woon te genieten van het moment.
 • Besef dat plezier hebben niet perfect hoeft te zijn, het hoeft ook niet in­ge­wik­keld of duur te zijn.

Door Robbert

Workshop Trots op je eige

Verzorgd door Miek van Zanten Solleveld

Deze workshop was erg bijzonder om bij te wonen. Dat had voor mij veel te maken met de wat “fysiekere” benadering van de problemen in je leven of de belem­me­ringen die je ervaart. Die belem­me­ringen kunnen zowel in je persoonlijke leven als in je werk of je zoektocht naar werk voor problemen zorgen.

Trots en onzekerheid

Eén van de oefeningen die we deden was in een opstelling bepalen hoe je tegenover je trots en je onzekerheid staat. Waar in de ruimte zie je jezelf nu ten opzichte van die twee en waar zou je liever terecht willen komen? Wat houdt je tegen? Hoe kun je je gedrag zo veranderen dat je daar wél komt?

Lachtherapie

Een andere, meer hilarische oefening die we deden was een soort lachtherapie. We gingen in een kring staan, voorovergebogen, de armen naar beneden hangend en de knieën gebogen. Vervolgens imiteerden we, inclusief bewegingen en geluiden een wel heel bijzondere apensoort. De bedoeling was hierbij niet in de lach te schieten Dat ging even best goed, totdat de eerste dame in het gezelschap het echt niet meer kon houden. Al snel schoot iedereen in een bevrijdende lach. Gek genoeg was die lach niet nep, er gebeurde echt iets met je. Ik ging me goed voelen.

Leeftijd en hiërarchie

Ook de leeftijdsoefening was een openbaring. We zaten in een kring, op volgorde van leeftijd en gingen na hoe we ons daarbij voelden. Ik voelde me prettig, aan de “jonge” kant van het spectrum, iets wat ik niet verwacht had. Sommige mensen wisselden nog even van plaats om te voelen hoe het is om veel ouder of jonger te zijn, maar ik ben mooi blijven zitten.

Burengerucht

Weer een andere oefening was spectaculair en grenzend aan burengerucht. We vormden groepjes van drie personen. Als het jouw beurt was ging je op een stoel vier minuten lang luidkeels aan je tweekoppige publiek staan te verkondigen waar je allemaal trots op was. Voortdurend juichten die twee je dan luidruchtig toe. Zoals te verwachten gaf dit een kabaal van jewelste. Doordat vier minuten in die situatie vrij lang zijn, kwam je op dingen die je anders maar heel gewoon van jezelf had gevonden, maar waar je blijkbaar best trots op kon zijn. Dat was een heel aparte gewaarwording.

Door deze en andere oefeningen krijg je een beter inzicht in je talenten, angsten en verlangens. Je gaat herkennen wat je in de weg staat om datgene wat je wilt bereiken ook echt te bereiken en je leert welke stappen je kunt zetten om op die goede weg te komen.

Al met al een leerzame, indringende, maar ook aangename workshop.

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
6.085 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.

Bekijk ook

Koshari

13-feb-2019 - Recepten

Lees artikel