werkcafe

Kikker in je bil op 1 april?

1 april is de 91ste dag van het jaar en het is ook de dag voor de 1 aprilgrappen maar dat wist je natuurlijk al. De traditie waarbij men elkaar voor de gek probeert te houden wordt in diverse landen gevierd onder een andere noemer; in Frankrijk spreekt men van poisson d’avril (Aprilvis), in Engelstalig landen wordt de dag April Fools’ Day (April dwazendag) genoemd, en de Russen hebben het over День Дурака (Den Doeraka, dag van de dommerik). In sommige Vlaamse streken spreekt men over verzenderke(n)sdag, de dag waarop je iedereen tracht ergens heen te zenden om ze beet te nemen.
Niemand die precies weet waar de 1-aprilgrap vandaan komt. Er zijn meerdere verklaringen voor deze dag die teruggaan tot in de Oudheid. Ikzelf vond dat niet zo boeiend en was meer benieuwd naar de herkomst van de typisch Nederlandse uitspraak voor de 91ste dag van het jaar: ‘1 april, kikker in je bil!’

‘1 april kikker in je bil’
Waar komt die kikker in hemelsnaam vandaan en wat heeft mijn bil daarmee te maken? Zoveel verhalen dat ik ben tegengekomen over de herkomst van de 1 aprilgrap maar zo weinig over de kikker die op deze dag graag in je bil chillt. Het internet maakt mij niet veel wijzer over de herkomst van deze uitspraak, enkel dat bil en april op elkaar rijmen. Dus volgens mij had het net zo goed kunnen zijn: ‘1 april kikker in je keel!’. ‘De kans dat je letterlijk één van beide meemaakt op deze dag lijkt me vrij klein maar het is kennelijk toch wat grappiger om iemand wat in z’n bil toe te wensen.’

De uitspraak wordt overgedragen van generatie op generatie zonder dat iemand zich afvraagt waarom we dit eigenlijk zeggen, jammer? Ach, op de eerste zondag van april dit jaar zullen we hem weer gebruiken en niemand die zich er verder over druk maakt.

Legendarische grappen
In 1969 meldde het Nederlandse Journaal dat er een grote landelijke actie werd gehouden om ‘zwartkijkers’ (mensen die hun kijk- en luistergeld niet hadden betaald) op te sporen. Controleurs zouden met scanners door de straten rijden. Je zou je hier tegen kunnen wapenen door je televisie in aluminiumfolie te wikkelen werd gezegd door een journalist. De volgende dag was al het folie in de winkels binnen enkele uren uitverkocht.

De Gazet van Antwerpen meldt in 1973 dat de plaatselijke dierentuin wegens plaatsgebrek dieren zou weggeven. Elke lezer zou één huisdier kunnen krijgen. 200 goedgelovigen kwamen langs in de hoop een gratis huisdier te krijgen. ‘Ik wil eigenlijk een opmerking over Belgen invoegen maar ik sla dat even over.’

1983 – Het Jeugdjournaal maakt een melding van de invoering van belasting op zakgeld voor kinderen vanaf 10 jaar.

De fastfoodgigant Burger King introduceerde in 1998 via een kolossale advertentie in USA Today de: linkshandige Whopper, een soort hamburger voor linkshandige mensen. De advertentie zorgde voor een ware stormloop op de filialen.

In 2003 meldt het Jeugdjournaal dat de minister-president Jan Peter Balkenende de rol van de vader van Harry Potter op zich zou nemen. Dat kwam niet zo zeer als een verrassing, de man lijkt immer bijzonder veel op de jonge tovenaar, toch?

2014 – De Belgische edite van de Metro (ja de Metro-krant die je zeg maar leest in de Metro onder de grond) zou een editie uitbrengen waarin ijssmaken geproefd konden worden. Dit door op bepaalde plaatsen de krant te likken. ‘De Belgen vragen d’r wel echt om maar ik spaar ze nog in dit artikel.’

De grappigste dag van het jaar
Hij komt er weer aan, je hebt 24 uur de tijd om je partner, familie, vrienden en collega’s te 1-aprillen. Mis je inspiratie? Het internet staat er vol mee.

Ohja, je hebt wat tussen je tanden..

1 april kikker in je.. 🙂

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
6.860 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.