werkcafe

Hondenpoep en dergelijke

door: Liesbeth

 

honden stofferenblik

Hondenpoep

Hondenpoep, mijn dagelijkse ergernis. De hondenbelasting is afgeschaft, maar ik vind dat er voor bepaalde hondenbezitters wel een boete mag worden ingevoerd. Je kunt de poep in speciale zakjes opnemen en weggooien. Belangrijk is natuurlijk dat de zakjes van biologisch afbreekbaar materiaal gemaakt worden. Maar poept je vrolijke viervoeter toch op straat of in een park en kun je het niet opruimen, laat het dier dan aan de kant poepen. Hoe smerig is het als er midden op het trottoir zo’n plakkaat ligt waar je bij slecht zicht dan weer middenin staat/trapt. Het zijn natuurlijk niet de honden die verkeerd bezig zijn, maar de baasjes/bazinnen. Er zijn ook speciale honden uitlaatplekken. In een park waar een groot grasveld is waar kinderen spelen en jongeren voetballen en chillen is het zeker niet de bedoeling je huisdier op zijn/haar gemakje de behoeften te laten doen.

Zwerfvuil

Hoe kunnen we het tij nu toch keren. Het is geen kwestie van de afgelopen tijd. Deze ergernis bestaat al jaren, zelfs decennia. Enige oplossing is dus mensen zwaar bekeuren. Of wat mij betreft de persoon zelf met zijn/haar snufferd door de poep sleuren. Steeds hameren op het feit dat wij mensen onze leefomgeving SCHOON moeten houden is daarbij van groot belang. Er zal toch wel eens iets blijven hangen. Niet van die poep natuurlijk. Wij mensen zijn toch een stel smerige wezens. Want het is niet alleen de hondenpoep, maar ook het andere zwerfvuil. Ongelooflijke hoeveelheden plastic, papier, bekers, verpakkingen van van alles en nog wat worden gewoon op straat gemikt. Ach … wat maakt het uit, een ander ruimt het wel weer op. Of er wordt gewoon helemaal niet over nagedacht. Desinteresse. Dat we zo onze aarde naar de verdoemenis helpen, daar wordt niet bij stil gestaan. Heropvoeding is het enige dat helpt en wat ik al eerder zei, hoge boetes.

ruim op

Project Schone Schie

Zaterdag 24 maart heb ik meegedaan aan het project Schone Schie. Een initiatief om de oevers van de Schie in Overschie schoon te maken. Vrij van blik, plastic, glas, hout, papier en ander vuil waarvan mensen vinden dat ze het zomaar van een schip, scooter of fiets kunnen gooien, zonder er ook maar enigszins over na te denken dat dit vervuilend en niet afbreekbaar is. Na met zo’n 300 vrijwilligers een aantal uur gewapend met grijper, vuilniszakken, emmer en handschoenen in de weer te zijn geweest, werd er meer dan 1000 kg vuil verwijderd. Metaal, glas en PET flessen niet eens meegerekend. Mensen uit Overschie en zelfs van daarbuiten maakten schoon schip. Ook kinderen droegen hun steentje bij en krijgen zo het milieubewustzijn met de paplepel ingegoten.

Ik was zo enthousiast dat ik thuis aangekomen ook nog even de troep onder het voetgangerstunneltje en de stoepen direct onder de A13 (klein stukje hoor) heb aangepakt. Had in 10 minuten al een hele zak vol met troep. Keurig schoon dus weer. Ja ja, dat had ik gedacht, want een dag later lag er al weer van alles. Van kleine tot grote stukken plastic en wat ik vaak nog het ergste vind, van allerlei rotzooi door de struiken heen gedrapeerd. Natuurlijk waait dat er ook vaak in, maar als niemand het eerst op straat gedonderd heeft dan zou het daar sowieso niet liggen.

kinderen helpen meeIk zie het dus somber in, maar blijf mijn medemens attenderen op het feit dat de zorg voor een schonere leefomgeving toch begint bij jezelf  en geen verzoek, maar een plicht is. Volgens mij denken veel mensen bij al die rommel op straat, ach … een ander doet het ook, dus waarom ik niet. Vuil trekt vuil aan. Maar als we allemaal voor onszelf bedenken dat we bezig willen zijn met een schoner milieu, dan is er misschien toch nog hoop.

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
5.962 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.