werkcafe

Nederlanders en hun kofschip

Nederlanders en hun Kofschip

Wie kent hem nog het ezelsbruggetje ‘t Kofschip. Ik ben het nooit vergeten maar de precieze werkwijze was me niet helemaal niet meer bijgebleven. Sinds ik Nederlands les mag geven aan nieuwe Nederlanders heb ik me er weer even in verdiept. En dat is helemaal niet verkeerd aangezien ik ook blogs schrijf voor het Werkcafe. Want ik wil liever niet het onvoltooid verleden tijd worden bij het Werkcafe. Dus komt in de stam van een woord de laatste letter voor in het ‘tKofschip wordt het stam plus -te(n)

Voor de duidelijkheid het volgende voorbeeld:

Ik werkte
jij werkte
u werkte
hij, zij werkte
wij werkten
jullie werkten
zij werkten

En anders is het met de(n)

ik wandelde
jij wandelde
u wandelde
hij,zij wandelde
wij wandelden
jullie wandelden
zij wandelden

Er is wel een extra puntje bijgekomen nl de letter x waardoor het ezelsbruggetje het volgende gegeven is: ‘tKofschip of x. Dus eindigt de stam van het woord op een van deze letters dan zal de voltooid verleden tijd een t krijgen.

Ik ben gematrixt
jij u bent gematrixt
hij, zij is gematrixt
wij zijn gematrixt
jullie zijn gematrixt
zij zijn gematrixt

Het is niet meer een ouderwets “schip” ‘t Kofschip maar een futuristisch voertuig uit de toekomst t’Kofschip X.

 

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
2.050 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.