werkcafe

Sfeervol, inspirerende, cultuurrijke Hollandse kerken

St Liduina Baseliek, foto door Lila

door Lila

Heel veel mensen hebben weerstand om naar de kerk te gaan, en heel veel kerken moeten hierdoor hun deuren sluiten, of zijn al dicht. Toch is naar de kerk gaan een heerlijk, verfrissend activiteit. Oude kerken zijn vaak prachtig gebouwen met schitterende kunst. De priesters zijn hoogopgeleid en hebben vaak interessante en waardevolle inzichten in het menselijke bestaan. Je kunt daar gezellig naar het koor luisteren, gezellig mee zingen, en na afloop genieten van een praatje met iemand, een lekkere kop koffie en een koekje. Het kost ook bijna niks. Hooguit geef je een vrijwillige bijdrage voor het kerkonderhoud en soms voor de koffie. Als je toch niks met de bijbel hebt, kun je eruit pikken wat voor jou interessant is. Derestlaat je liggen.

Leuk activiteit voor werkzoekende

Werkloos thuis zitten kan vaak demotiverend werken en je zult momenten hebben dat je het uitzicht kwijt raakten. Als je in een dip terecht komt, kan het je op weg helpen om wat diensten bij te wonen. Dus, stel jezelf open. Ga bij meerdere kerken langs. Bijvoorbeeld om van de sfeer te genieten. Katholieke kerken hebben ook vaak vier keer per week een mis, en dan ben je er ten minste eventjes uit.

De kerk heeft een rijk geschiedenis

Door kerken te bezoeken zul jij misschien wel zien dat het een verrijking van je leven is. En je draagt iets bij aan de Nederlandse cultuur en geschiedenis met jouw bezoek. De kerk is immers onderdeel van de Nederlandse cultuur en heeft een rijke geschiedenis. Dat dit allemaal verloren gaat met het leeglopen van de kerken is ook zonde.

Ontmoet nieuw, interessant, aardig mensen

Afhankelijk van de kerk die je gaat bezoeken, zul je vast en wel een bejaarden publiek tegen komen. Bejaarde mensen hebben heel veel levenservaring. Je kunt heel veel van ze leren, en ze zullen het ook waarderen dat jij erbij bent. Kerkgezinde mensen zijn ook in het algemeen heel aardig. Ze zullen je verwelkomen. Je kunt misschien nieuwe vrienden maken en met aardige mensen praten. Als je vaker langs gaat, zou je ook misschien wat vrijwilligerswerk voor de kerk kunnen doen, in de tuin werken, met de bloemen helpen, in het koor zingen,iets anders.

Leer iets over spiritualiteit

Het is ook leuk om mensen te ontmoeten en mee te maken die al hun leven lang hun spiritualiteit hebben gekoesterd. Deze mensen zijn immers zeldzaam. Er zit heel veel diepgang in oude kerkelijke tradities die je niet kunt  vertalen in worden. Als jij je daar langer in verdiept, zou jij je misschien zich ook kunnen realiseren dat je in de kerk tot rust kunt komen, en zelfs kunt mediteren.

St Jacobuskerk Schiedam Ketel foto door Lila

Anders dan de consumptie maatschappij 

Onze cultuur is nogal materialistisch. Als je zonder werk zit en van een uitkering moet leven, valt het materiële vaak tegen. Je zou ook tot de conclusie kunnen komen dat het leven veel meer te bieden heeft dan geld en het materiële. Dan heb jij een cadeau gekregen waar je niet voor kunt betalen. Dit is een goed moment om op verkenningsreis te gaan langs oude Nederlandse kerken, en je te verdiepen in deze oude traditie, die toch al veel te bieden heeft.

 

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
3.647 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.