werkcafe

Verslag 50ste editie Werkcafé Live

Afgelopen maandag 9 april 2018 hebben we met zijn allen het 50ste editie Werkcafé Live gehouden en na afloop hebben we geborreld. Het was een geslaagde dag voor ons allen, en we kijken uit naar de 75ste workshop.

Zoals velen van jullie gewend zijn worden de workshops de eerste maandag van elk maand gehouden, en iedere maand is er wel wat voor iedereen.

Persoonlijk heb ik (Merve) met de volgende twee workshops meegedaan, “4 double u’’ gegeven door Eric Jagernath en “Gewoon doen” door Barbara Steeman.

 

4 Double u

We hebben vast wel de volgende vragen aan onszelf afgevraagd.

  • Wie ben ik?
  • Wie wil ik zijn?
  • Wie kan ik zijn?
  • Wie of wat heb ik nodig?

Ieder mens heeft zijn eigen kwaliteiten en competenties die een rol spelen in wie we zijn en in wie we willen zijn.

We zijn  van nature echter geneigd om de nadruk te leggen op dingen die niet zo goed gaan, en niet dingen die wel goed gaan. Meestal hebben we een positief houding  in dingen waar we juist heel erg goed in zijn, en kunnen hierbij ons capaciteiten en kwaliteiten goed gebruiken.

Waar we ons vaak bescheiden voelen zijn dan ook de belemmerende gedachtes of kwaliteiten en capaciteiten die nog niet zijn ontwikkeld. Hoe goed kennen we onze eigen waarden, of laten we dat toch ons zelf belemmeren door ons faalangsten?

Wees niet bang om van andermans levenservaring gebruik te maken, want iedere hulpbron is welkom om ons zelf verder te ontwikkelen. Durf je emoties te uiten en waardeer complimenten. Neem de erkenning die je krijgt aan en bedank de gever, het getuigt dat je je eigen talent kent en erkent.

Gewoon doen

Door Merve

Wij als mens zijn heel vaak geneigd om dingen uit te stellen en het niet te doen, ieder weer met zijn eigen redenen. En elke keer dat we het uitstellen wordt het een berg in onze ogen om het op te pakken. Om de stress van ons zelf af te zetten kunnen we die berg die we hebben uitgesteld onderverdelen in belangrijk en minder belangrijk, zodat  we alsnog stapsgewijs onze verplichtingen gewoon doen en niet te lang uitstellen.
Je zult dan ook merken hoe minder we dingen uitstellen hoe positiever we zijn, en hoe meer we het blijven uitstellen hoe meer negatiever zijn.

Talent gezocht

door Lila

Merel studeert Leisure Management in Rotterdam en ze kwam een workshop houden over talent. Ze is een vriendelijke jonge dame met een vrolijk, roze gezicht en lang goudblond haar. Er stond een tafel vooraan met schalen vol spekjes die ze uitging delen.

Solliciteren is een spel van vraag en antwoord. Wij willen graag onze talenten bieden aan de werkgever. We moeten nadenken over wat de werkgever nodig heeft, wat wij te bieden hebben en wat wij zelf willen.

Om ons een klein beetje te prikkelen kwam iedereen in de groep aan de beurt en toen mochten we onze eerst indrukken van elkaar delen. De groep kwam een beetje los nadat de eerste paar mensen aan de beurt waren en toen begon het leuk te worden.

Hierna gingen we in paren elkaar interviewen. Merel had een stapel met handgeschreven interviewvragen met verschillende onderwerpen voor ons die ze uit ging delen.

Wel spannend om over jezelf te moeten vertellen aan iemand die jij niet kent. Ik vroeg me af of ik daar wel zin in had. Gelukkig viel het allemaal mee en kwam er verrassend veel naar boven in een kort interview. Het is echt uit de interviews voortgekomen wat onze talenten en doelen zijn.

Na de interviewrondes hebben we onze ervaringen gedeeld met de groep. Het was best wel gezellig en de meesten leken hier iets aan te hebben.

Elevator pitch

door Lila

In de workshop Elevator pitch van Elske Schreuder kregen we allemaal de kans om ons eigen verhaal kort en bondig neer te leggen voor kritiek aan de groep. Wij waren met een bescheiden groep en niemand zat te springen om zijn of haar pitch te doen.

Gelukkig durfden een paar van ons uiteindelijk wel voor de groep iets te vertellen over onze doelen. Dat ging allemaal heel vlot. De groep was heel enthousiast en de meeste wisten goede tips en opmerkingen te maken.

Workshopleider Elske Schreuder wist duidelijk heel veel over hoe je een effectieve elevator pitch kunt maken. Ze heeft ons aangeraden voor te bereiden op verschillende situaties. We moeten laten zien dat wij serieus zijn. In een pitch wil je duidelijk en concreet zijn. Het is de bedoeling dat jouw pitch een aanleiding is om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Zij heeft ons aangeraden visitekaartjes af te laten drukken. Als je een belangrijk iemand ontmoet, is het aan te raden hun visitekaartje ook te vragen. Je kun ze dan later bellen of mailen.

We zijn aangemoedigd onze pitch te oefenen thuis met onze familie of vrienden. Zij kennen ons goed en kunnen ons verbeteringen en tips geven.

Tips

Nog meer tips waren: Let op je houding. Probeer rustig en duidelijk te praten. Zorg ervoor dat jouw pitch een begin, midden en einde heeft. Het is raadzaam om te kijken naar de persoon tegen wie je praat om in te schatten of je hun aandacht hebt. Als je hun aandacht kwijt raakt, is dat vaak aan hun gezicht af te lezen.

Elske adviseert om het jaarverslag te lezen van het bedrijf waar jij wil werken. Volg hun Twitter account. Als jij aan kan tonen dat jij iets weet over dit bedrijf, kan je een indruk maken. Wij als werkzoekers zitten in de vragende positie en moeten duidelijk laten merken dat wij de kandidaat zijn waar de werkgever naar op zoek is. Hier zou onze Elevator pitch op gedoeld moeten zijn. Tijd om aan de slag te gaan met onze eigen Elevator pitches.

Elevatorpitch

door Menno

Maandag 9 april 2018 was het zo ver. Werkcafé Live nummer 50 was een feit. Er stonden weer vijf verschillende workshops op het programma. De eerste ronde liet ik aan me voorbijgaan. Het was eerst tijd om wat bij te kletsen met mijn voormalige collega´s.

In de tweede ronde besloot ik om me bij het ingeschreven gezelschap bij de Elevatorpitch te voegen. Via het programma LEF op de arbeidsmarkt (van Talentcoach) had ik namelijk al veel kennis opgedaan over de pitch. Nu was ik benieuwd hoe deze workshop overeenkwam met mijn opgedane kennis.

In de eerste plaats kan ik zeggen dat het niet meevalt om een workshop over de elevatorpitch in één uur te geven. Eigenlijk heb je hier wel een hele dag voor nodig. Maar je moet roeien met de riemen die je hebt. Dus begonnen we de workshop met een eerste slachtoffer. Wie wil een elevatorpitch houden? Gek als ik ben nam ik gelijk maar de uitdaging aan. Dus droeg ik vol enthousiasme mijn drie maanden geleden uit het hoofd geleerde elevatorpitch voor. Naderhand mochten de aanwezigen als eerste vertellen wat ze goed vonden aan mijn pitch en later wat ze minder vonden.

Na leuke kritieken kreeg ik ook mindere punten te horen. Sommige opmerkingen terecht, andere in mijn ogen onterecht. Op deze laatste wilde ik graag ingaan, maar Elske maakte op een Judge Rinder manier duidelijk dat dit niet gewenst was. Hierdoor bleef ik toch met een licht onbehaaglijk gevoel achter.

Vervolgens boden zich nog vijf andere personen aan die hun pitch wilden voordragen. Ook hier werd vervolgens de mogelijkheid geboden om de goede en minder goede punten er uit te lichten.En ik moet zeggen, er zat behoorlijk potentieel tussen. Oftewel mensen, die zonder echte voorbereiding een goede pitch konden voordragen.

Borrel

Na de gebruikelijke workshops stond er een kleine borrel plaats en is er geproost op de 5oste editie van Werkcafé Live in Rotterdam en op het feit dat we in Rotterdam voorlopig nog door kunnen gaan met zowel Live als de website en werkervaringsplekken.

Tijdens deze borrel heeft Celine Curiel, directeur van de Stichting, de aftrap gegeven voor het woord ‘werkzoeker’ in plaats van werkzoekenden. Deze term is krachtiger en past beter bij termen als werknemer en werkgever. De meeste mensen die op zoek zijn naar werk, zijn namelijk actief en werkzoekende geeft juist een passieve houding aan.

Doelgericht communiceren

Na de borrel was er nog gelegenheid om een extra workshop te volgen over doelgericht communiceren.

door Lila

De meesten van ons zijn zich niet bewust van onze communicatiestijl, maar toch hebben wij dit allemaal wel. John Mustard kwam ‘s avonds langs bij de 50ste Werkcafe Live om ons te instrueren en aan te moedigen om onze communicatiestijl te onderzoeken. Hoe kunnen wij ons aanpassen om communicatieproblemen met een gesprekspartner op te lossen? Dit is het doel van zijn trainingen.

Door gebruik te maken van de ‘Roos van Leary’ cirkel om de twaalf communicatie stijlen uit te beelden, ging dhr Mustard roleplay spelletjes spelen met een aantal deelnemers om hun communicatie valkuilen op goede banden te krijgen. Ze gingen staan op het vak dat hun eigen communicatiestijl vertegenwoordigde, of juist op een tegenovergesteld vak om hun gesprekspartners rol in te leven. Dhr Mustard ging vervolgens in gesprek om een levende dialoog aan te gaan met de deelnemers.

Volgens de methode die John Mustard gebruikt zijn er 12 communicatie stijlen. Dit werd uitgebeeld in een cirkel die opgedeeld is in vier stukken en dan verder onderverdeeld in twaalf stukjes.

Een voorbeeld was dat leidinggevenden de neiging hebben om te veel de leiding te nemen. Ze nemen een dominante positie over hun werknemers die in een volgende positie komen te zitten. Vervolgens gaat de leidinggevende te veel uitleg geven waardoor de werknemer zich steeds meer terugtrekt in een hulpeloze positie. Terwijl de leider verwacht dat de werknemer hier baat bij zouden hebben, werkt dit vaak averechts.

De leidinggevende zouden een meer helpende rol aan kunnen nemen om de werknemer te activeren in zijn rol.

Als iemand te dominant werd, en de andere persoon trekt terug, dan houdt de terugtrekker de dominante persoons communicatiestijl in stand. Het is de bedoeling van dhr Mustard’s workshop om juist vaardigheden te leren waardoor jij een gesprekspartner kan sturen zodat een gesprek in balans komt. Dit kan leiden tot effectiever gesprekken waar allebei de personen er iets aan hebben.

Door ons eigen communicatiestijl te onderzoeken en ons in te leven in een ander, kunnen we proberen onze communicatie problemen op te lossen.

 

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
2.805 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.