werkcafe

Mijn eigen verhaal

Ik ben een jongeman van 28 jaar, afkomstig uit Rotterdam. Mijn hobby’s zijn: lezen, schrijven en gamen. Ik ontvang een uitkering sinds 2015. Sinds een jaar val ik niet meer onder het Jongerenloket van de gemeente Rotterdam. Kort gezegd is ‘team Exit’ nu verantwoordelijk voor mijn traject uit een uitkeringssituatie naar een betaalde baan. Het is voor mij niet altijd gemakkelijk geweest om op eigen kracht een baan te vinden. Zeker omdat ik al langere tijd een uitkering ontvang en daarom niet meer ben gewend aan de zaken die bij een baan komen kijken. Momenteel doe ik werkervaring op bij een ‘werkervaringsplek’. Een werkervaringsplek is een bedrijf, winkel of organisatie waar het mogelijk is voor mensen zonder baan, om alle verantwoordelijkheden van een gewone baan te kunnen ervaren. Sinds kort is het werkcafé de plek waar ik dit doe. Het werkcafé is een stichting voor en door werkzoekenden.

Persoonlijk ontvang ik een bijstandsuitkering sinds ik een HBO studie voortijdig stopte en daardoor geen inkomen meer had. Het is fijn dat er zoiets bestaat als een financieel vangnet. Toch is een uitkering meestal  maar net genoeg om van rond te komen. Dit kan zowel als iets positief als iets negatiefs worden beschouwd. Sommige mensen zullen meer moeite hebben om rond te komen dan anderen. Het is allemaal afhankelijk van je vaste lasten en die kunnen enorm verschillen van persoon tot persoon. Ikzelf kan altijd net rondkomen, maar het bedrag dat ik overhoud is meestal niet veel.

puzzelpoppetjesHet is in mijn ogen belangrijk om te beseffen dat het voor veel mensen in een uitkeringssituatie moeilijk is om weer terug in de maatschappij te komen en daardoor uit te stromen uit de uitkering. Hoe langer je een uitkering ontvangt, hoe groter het gat in je CV. Dat is meestal iets waar werkgevers benieuwd naar zijn en naar zullen vragen bij een eerste gesprek.

Toch vind ik het belangrijk om niet teveel te letten op de negatieve kanten van het hebben van een uitkering. Er zijn nog genoeg mogelijkheden die niet zomaar verdwijnen alleen omdat je een tijd een uitkering hebt ontvangen. Het is bovendien niet logisch om teveel van jezelf te verwachten na een periode van inactiviteit. Het is beter om elke activiteit die is bedoeld om werkervaring op te doen en uit de uitkering te komen, te zien als een mogelijkheid tot persoonlijke groei en als een stap dichterbij een betaalde baan.

Ik zie het als uitdaging om weer ‘terug in de maatschappij’ te komen en als mogelijkheid om de stap richting betaald werk te kunnen maken.

 

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
3.047 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.