werkcafe

Fashion & Work

door Loubna

modeloubna Zie jij ze ook lopen in de straten van Rotterdam, die Fashionistas? Opvallende outfits, felle kleuren, hoge hakken, korte rokjes, chique jurk, mooie blousjes en de nieuwste sneaker trends. Dat past natuurlijk wel bij een Metropool als Rotterdam. Wie regelmatig een duik neemt in het centrum ziet dat de diversiteit van de inwoners zich uit in verschillende kledingstijlen.

Die fashion lovers onder ons, die elke dag opnieuw hun statement maken door hun verrassende en/of opvallende verschijning, geweldig!

Zo liep ik laatst nog op de Lijnbaan in het centrum waar ik een excentrieke jonge dame zag. Ze was gekleed in een fel rode minirok van lakleer met neon gele sneakers en in haar hand een regenboogtasje. Hoofd omhoog, vol trots genoot ze van het bekijks wat ze had.

Even later komt er een jonge meid voorbij lopen met hoge sokken, een hotpants en naveltruitje. Haar haren zijn lichtblauw en haar lippen hebben een mooi opvallend kleurtje. Ik kreeg het gevoel alsof ze zo vanuit een festivalterrein is komen lopen. Dat mag en kan hier gewoon!

Wat zouden deze excentrieke jonge dames voor het leven doen, dacht ik. Ze zullen wel een creatieve baan hebben. Beide zijn niet bepaald het type wat ik bij een advocatenkantoor zou verwachten. Ik zou eerder verwachten dat ze werken bij een hip bedrijf.

Als ik wandel over de Meent zie ik een ander beeld. Bij de meerderheid van de vrouwen hier zie je een klassieke/elegante kledingstijl terug. Vrouwen met mooi geföhnde haren en een clean cut designerjurkje met een moccasin of pump om de look af te maken. Zodra de zon zich laat zien, schieten de zonnebrillen tevoorschijn en onder het genot van een heerlijk wijntje lijken de vrouwen ambassadeurs van geluk. Ze zien er representatief uit en zitten ogenschijnlijk kiplekker in hun vel. Zij hebben vast een goede baan, denk ik terwijl ik naar ze kijk.

Gewoontedieren zoals wij die zijn, maakt het dat wij vaak de neiging hebben om een conclusie te trekken op basis van de uiterlijke kenmerken. Eerst kijken we naar kenmerken als geslacht, afkomst, leeftijd etc. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat wij mensen in hokjes plaatsen op basis van hun kledingstijl?

Je mag jezelf zijn in je vrije tijd, maar hoe zit dat op de werkvloer? Zou mijn (toekomstige) werkgever een extraverte kledingstijl gepast vinden? De meerderheid van de werkgevers lopen vast wel warm voor een chique geklede dame, maar niet iedereen wil zich zo kleden of kan zich dit veroorloven, toch?

modeloubna2

Met mijn juridische achtergrond kan ik er van op aan dat een extraverte kledingstijl niet wordt gewaardeerd. Op een sollicitatie houd ik altijd een zakelijke kledingstijl aan, te sexy is not done. Haren netjes gekamd, een fris luchtje op en geen kreukels in je kleding. Vergeet niet je deodorant te gebruiken, van de zenuwen kun je al gauw extra transpireren. Na je voorbereidingen is het afwachten of je cv en ervaring jou binnenloodsen.

Het ironische is dat terwijl ik dit artikel schrijf (op mijn werkervaringsplaats) heb ik een pastelkleurige polo, een gescheurde spijkerbroek en zilverkleurige sneakers aan. Als kers op de taart, heb ik fel roze gelakte nagels. Hier maakt het niet uit wat ik aantrek dus trek ik aan waar ik zin in heb. Laat de outfit van vandaag nou net die look zijn die past bij het fashionbedrijf waar jij op gesprek mag komen, bijvoorbeeld bij de H&M.

We kunnen rustig stellen dat je jouw kledingstijl aanpast aan het bedrijf waar je solliciteert. Als je eenmaal die beoogde baan hebt, kun je jouw kledingstijl beter afstemmen op wat jij mooi vindt. Doe je huiswerk en zoek uit wat de kledingnorm is binnen het bedrijf. Probeer vervolgens een outfit samen te stellen die past bij het bedrijf maar ook bij jou als persoon. Tenslotte moet jij je wel lekker in je vel voelen.

Nou kan ik me voorstellen dat niet elke vrouw enthousiast staat te springen om haar kledingstijl te upgraden. Als je momenteel geen baan hebt, dan zul je het met minder moeten doen dan je gewend bent. Ik denk dat de eerste gedachte die bij je opkomt is: ‘ik heb geen geld voor nieuwe kleding’. Ik spreek uit ervaring als ik zeg: het hoeft niet duur te zijn!

Ga bij jezelf na hoe jij je voelt als je een frisse outfit aanhebt, wat aandacht besteedt aan je haren en misschien zelfs die mooie lippen een kleurtje geeft. Het doet wat met je, je voelt je levendiger en zit lekker in je vel. Dit straal je ook uit naar anderen toe. Bij een sollicitatiegesprek zal dit niet onopgemerkt blijven. Als je niet veel van mode weet of niet houdt van van toeters en bellen, kies dan voor een ‘keep it basic’ style. Dat is betaalbaar en daar kun je overal mee aan de bak komen. Deze style bestaat uit kleding die simpel maar zorgt voor een frisse en verzorgde look.

modeloubna1

Ik heb de volgende ‘keep it basic’ tips voor jullie genoteerd:

  1. Voor de bovenkant kies je voor nude- en pastel kleuren als beige/mintgroen/lichtroze/oudroze en wit is altijd een hit
  2. Draag geen shirtjes met drukke prints (de basic line van ZARA en H&M zit lekker en blijft lang mooi)
  3. Vermijd broeken met prints (krijtstrepen mag) en zorg dat de broek niet te lang of te strak is
  4. Trek een jack of vest(je) aan (met print) die je basic outfit accentueert
  5. Draag schoenen met een (licht)verhoogde zool of kleine (blok)hak. Nette sneakers kunnen je outfit ook compleet maken
0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
5.877 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.