werkcafe

Wat eten we vandaag?

door Rik

 

Fastfood- en diepvriesvoedsel duurder dan gezond (vers) voedsel?

Dat zou zomaar waar kunnen zijn, in ieder geval zou men kunnen zeggen

dat dergelijk zout en suikerrijk voedsel door het lichaam duur wordt betaald.

Zelf heb ik het consumeren van dergelijke producten jaren geleden afgesloten,

op een enkele keer zondigen na. Hoe meer ik over bepaald voedsel te weten kwam,

hoe minder producten, vooral die van de supermarkt, ik ging kopen.

 

Ik wilde gezonder gaan eten en toch relatief goedkoop tegelijkertijd.

Dit laatste is te doen door aan het eind van de dag, de afgeprijsde ‘laatste kans’-

artikelen te kopen, in de supermarkt of op de markt, niet de markthal want die is

dan weer te duur met hun exclusieve hapjes.

Als je een beetje van koken houdt en een beetje verstand hebt van welke smaken

bij elkaar zouden kunnen passen, kan koken leuk worden.

Een beetje als schilderen met verschillende kleuren verf om iets moois te maken.

Het vergt dus wel enige verbeeldingskracht.

 

maaltijd

Tempeh bonenschotel

Zo ben ik dus ooit begonnen met het kopen van verschillende soorten bonen, mais,

tomaten-blokjes, champignonschijfjes, olijven, snijboontjes, e.d. in blikjes en potjes.

Hierbij nam ik een kilootje aardappelen, een netje uien, een stukje kipfilet, een stevig

brood, wat plakjes chorizo, een potje kruiden, zeezout en tabasco.

Deze voedingsmiddelen verdeel ik vervolgens over drie of vier dagen.

Ik bereid het diner als volgt; in een klein pannetje met wat zonnebloemolie,

gaan alle producten op het brood en de tabasco na, te beginnen met de kip.

Een kwestie van verhitten en doorroeren, de hoeveelheid zout en kruiden

toevoegen naar smaak. Het geheel opdienen met twee sneetjes brood met boter,

en eventueel een plakje kaas erop. Voor de peper-fans; naar believen tabasco toevoegen.

 

Bovengenoemde etenswaren kan men naar eigen inzicht toevoegen, de hoeveelheden

aanpassen, kip vervangen door andere vleeswaren of vega-‘vlees’, of neem rijst in plaats

van aardappelen.

Een kwestie van improviseren naar eigen smaak dus, zonder dat het veel kennis

of speciale kooktechnieken vereist.  

Een redelijk gezonde maaltijd, niet vet, niet te duur, geen nep-producten.

Maar wel vullend en zeer smakelijk!

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
4.638 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.