werkcafe

VERSLAGEN WORKSHOPS WERKCAFÉ LIVE 4 JUNI 2018

Door Anton

Workshop De sollicitant versus recruiter

Verzorgd door Anton

Insteek van deze bijeenkomst was om een flinke steun in de rug te geven tijdens het sollicitatiegesprek.

Oorspronkelijk zou aan de orde komen:

Hoe zet je jezelf krachtig neer? je mag best initiatief tonen. 

  • Rust bewaren gedurende het gesprek, nooit te opdringerig en overmoedig, intens oogcontact vermijden en op je lichaamshouding letten.
  • Enthousiasme uitstralen, geen standaardzinnen gebruiken ‘ik zoek een nieuwe uitdaging’ want dat is slappe hap.
  • Ervoor zorgen dat je geen tijd verliest met onzinnige zaken en je blijven focussen op de vacature waar het uiteindelijk om gaat. Jouw prestaties zijn concreet en meetbaar en geef voorbeelden van uit jouw arbeidsverleden.

Waar let een goede personeelsfunctionaris op?  

  • Je moet de visie van het bedrijf delen en als persoon bij de bedrijfscultuur passen.
  • Ben je geschikt op papier (CV), deze moet aansluiten bij de vacature.
  • Je moet enthousiast en intrinsiek gemotiveerd zijn, dus je wilt iets doen wat je graag wilt.

De workshop kreeg vanaf het begin een andere wending daar de groep uit oudere deelnemers bestond met veel kennis en ervaring. Een ieder is uitvoerig aan het woord geweest over hoe de werkgever jarenlang goede kennis heeft laten uitstromen zonder gebruik te maken van een back-up.  Waarom laat de werkgever de ouderen hun kennis niet overdragen op jongeren alvorens die ouderen het bedrijf verlaten? Ouderen kunnen zo tijdelijk als ideale coach fungeren.                               

Bij werkgevers blijken kostprijs, mentale en fysieke belastbaarheid doorslaggevend voor het totale beeld dat zij van werknemers hebben. Bij werknemers spelen betrouwbaarheid, betrokkenheid en sociale vaardigheden een grotere rol. Hamvraag blijft hoe kunnen werkgevers die laatste factoren ‘profijtelijk’ maken?

 

Door Liesbeth

Workshop Be Yourself

Verzorgd door Debbie Hallie-Tupang

Be Yourself, deze workshop gegeven door Debbie Hallie-Tupang zet je gelijk op het goede been. Leer jezelf te zijn door middel van kleuren. Dat is wat eenvoudig gezegd, maar met de juiste middelen kun je bepalen wat voor kleurtype je bent. Lente, zomer, herfst of winter. Daarbij horen een aantal basiskleuren, waarvan je gebruik kunt maken als basis voor je garderobe. Daaromheen passen weer andere kleuren om het geheel te vervolmaken.

Ieder mens heeft uitstraling. In deze workshop krijg je te zien dat je kunt ‘spelen’ met je uitstraling en dat je met minimale middelen (kleurgebruik, non-kleuren, kleding en accecoires) jezelf op verschillende manieren kan presenteren.

Debbie analyseert  één voor één de personen, die meedoen aan deze workshop. Met heel veel schitterende doeken, gekleurd en gedekt, laat zij zien hoe je het beste in jezelf naar boven kunt halen. Soms complementair en soms ton-sur-ton. Het is leuk om te zien hoe vooral de ogen gaan spreken bij bepaalde tinten. Hoe iemand kracht/status of juist warmte/toegankelijkheid uitstraalt. Dit is maar een greep uit de vele manieren om jezelf te presenteren en wat je met kleur wilt en kunt bereiken.

Door middel van deze analyses krijgt de toehoorder ook een goed beeld van hoe één en ander nu precies in zijn werk gaat. Iedereen gaat steeds beter zien wat een goede kleur is voor iemand en wat niet. Wat accecoires doen, zoals oorbellen (lang of juist kort), een sjaal, armband of ketting.

Zo leer je spelen met kleuren, materialen en vormen die het beste bij jou passen en waarmee je een optimaal effect kunt bereiken. Zoals eerder gezegd heeft ieder mens een unieke uitstraling, maar hoe maak je nu maximaal gebruik van je unieke uitstraling? Hoe kan je met kleuren en non-kleuren spelen? Hoe kan je zorgen dat de ‘boodschap’ overkomt. Afhankelijk van de situatie kan je jezelf of formeel, semi-formeel of toegankelijk neerzetten.

Natuurlijk ging het niet alleen om deze analyses, maar helaas liet de techniek ons in de steek, zodat Debbie haar powerpoint presentatie niet kon laten zien en de daarmee verbonden opdrachten die de workshop deelnemers zouden moeten uitvoeren. Jammer, want dat was een goede aanvulling op de analyses geweest. Wie weet komt er volgende keer nog een mogelijkheid om deze presentatie wel optimaal te laten verlopen.

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
8.056 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.