werkcafe

Geen oranje op het WK ☹ 


 

Geen oranje op het WK………☹

Door: Edwin
Het wereldkampioenschap voetbal is – zoals velen waarschijnlijk al hebben gemerkt – in volle gang. De beste voetballanden zijn vertegenwoordigd op het toernooi dat slechts één keer in de vier jaar wordt gehouden. Helaas valt Nederland niet onder de deelnemende landen en dat is een bittere pil. De kwalificatie van oranje liep niet bepaald in ons voordeel. Steker nog: er zat een heel aantal wedstrijden tussen die ronduit ondermaats waren. De logische conclusie is dan ook dat ‘we’ simpelweg niet goed genoeg waren.
Veel mensen zullen hier dan ook de pest over in hebben. Zelf val ik ook onder deze mensen. Want wat een verschil is het nu de voetbalharten in Nederland niet eendrachtig kunnen kloppen en we niet met zijn allen voor de buis kunnen zitten om ‘onze jongens’ aan te moedigen. In plaats daarvan moeten we vier weken lang afzien. Afzien, maar ook aanzien hoe andere elftallen hun best doen om resultaten te halen tegen elkaar.
Ik vind het zelf niet gemakkelijk om neutraal te blijven over dit onderwerp. Ik ben een liefhebber van voetbal en als er een toernooi bestaat waar het beste van het beste wordt getoond op dit gebied, dan is het wel een wereldkampioenschap. Vaak hoor je mensen zeggen: ‘nu oranje niet meedoet moedig ik België wel aan’, of: ‘Marokko is de ploeg die ik steun omdat veel spelers uit dit elftal in Nederland spelen’. Dat kan natuurlijk wel zo zijn, maar dat neemt nog niet weg dat het uiteindelijk toch echt niet Nederland is die speelt. Zelf heb ik ook geprobeerd om mezelf enthousiast te krijgen voor andere landenteams, maar het lukt me gewoon niet. Ik kan uit een soort liefde voor het vaderland bijvoorbeeld wel doen alsof ik het fijn vind dat Duitsland in hun openingswedstrijd met 1-0 verliest van Mexico, maar uiteindelijk staat Duitsland wel gewoon op het veld en wij niet. Een wrange conclusie.
Ik mis gewoon de (altijd fanatieke) oranje supporters. Ik mis op tv de analyses na afloop van elke wedstrijd van Nederland. Ik mis de oranje gekleurde straten en de oranje gekleurde tribunes in het stadion. Kort gezegd mis ik gewoon het ‘oranje gevoel’, en er is voor mij helaas geen enkel land die dit gemis kan opvullen. Ik kán gewoon niet voor een ander land zijn; het zit niet in mijn bloed. Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘het is maar een spelletje!’, en zo dacht ik er eigenlijk ook over, maar in het geval van een WK vallen zulke woorden in het niet. Zo groot als de vreugde namelijk is bij de deelnemende landen, zo groot is het verdriet in ons eigen land. Zo ervaar ik dat tenminste.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de economische gevolgen. In het nieuws werd onlangs gezegd dat bedrijven gemiddeld 43 miljoen Euro omzet mislopen door de afwezigheid van oranje op dit WK. Dat is natuurlijk ontzettend zonde.
Persoonlijk ben ik ook veel tijd kwijt aan het zoeken naar troostende gedachten. Ik houd mezelf bijvoorbeeld voor dat Nederland de groepsfase waarschijnlijk niet eens was doorgekomen als we mee zouden hebben gedaan. Of dit ook waarheid is zullen we helaas nooit weten, maar eigenlijk is dat ook niet belangrijk. Wat ik probeer duidelijk te maken is dat er in Nederland een treurige sfeer hangt die ik zelden heb meegemaakt. Dit ‘sentiment’ is een soort minderwaardigheidsgevoel gebaseerd op het feit dat andere landen wél hun voetbalkunsten kunnen en mogen vertonen voor de rest van de wereld, en oranje niet.
Sommige andere landen hebben bovendien grote lol om het ontbreken van de ‘oranje leeuwen’. Zo heb ik een foto gezien van een bord dat aan de grens tussen Nederland en België was opgehangen waarop stond: “Hier begint het WK” (bij het binnenrijden van België) en “Hier eindigt het WK” (als je vanuit België Nederland binnenrijd met de auto). Ik had willen zeggen dat dit me koud laat, maar eigenlijk lieg ik dan. Natuurlijk doet dat iets met mij. Als je ook maar een beetje van voetbal houdt begrijp je waarschijnlijk wat ik bedoel. Het blijft gewoon een moeilijk te verteren gedachte dat er voor de oranje supporter geen reden is om enthousiast te gaan doen of mee te gaan in het WK enthousiasme.
Volgend jaar wordt het WK voor vrouwenteams gehouden. Persoonlijk wordt ik hier niet heel erg warm van, maar voor anderen kan het wellicht een mogelijkheid zijn om zich van hun beste (oranje) kant te laten zien. En als je daar niet van houdt dan moeten we ons maar richten op het Europees Kampioenschap voetbal in 2020 voor mannen. Daarvoor moet Nederland zich overigens nog wel ‘even’ kwalificeren, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we over twee jaar gewoon weer mee zullen doen om de prijzen. Ik weet het wel zeker.

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
6.772 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.