werkcafe

Wat mij opvalt tijdens dit WK

Door: Elias

 

Gisteren speelde Iran tegen Spanje op het WK. Op papier zou dit een makkie moeten zijn voor Spanje maar dat bleek toch makkelijker gezegd dan gedaan. Lang wist Iran de grootmacht uit Zuid-Europa klein te houden maar in de 53e minuut was er dan eindelijk de voorsprong voor Spanje. Door een eigen doelpunt van Rezaeian van Iran. Wat me daarnaast opviel was dat er tijdens de wedstrijd door de commentator werd verteld dat er voor het eerst sinds de geschiedenis vrouwen zonder sluier op de tribunes zaten. Dit mocht in het Azadi stadion in hoofdstad Teheran waar mannen en vrouwen zelfs naast elkaar zitten. Dit is op zich al best groot nieuws in het kader van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Sinds de islamitische revolutie van 1979 mochten vrouwen geen stadion binnen komen. Dit mocht zelfs niet tijdens de laatste wedstrijd van Iran op dit WK tegen Marokko (1-0 voor Iran).
Ik wist zelf niet dat dit voor vrouwen eerst verboden was maar het is een onderwerp dat nog niet zo lang geleden realiteit is geworden en daarom bijzonder is. Om maar even aan te geven hoe belangrijk de rol kan zijn van een evenement zoals het wereldkampioenschap voetbal bij belangrijke zaken als deze.
Verder was het overigens een saaie wedstrijd die Spanje nipt won door een afgekeurde goal van Iran in de 66e minuut en door gemiste kansen van Iran in de 53e en 93e minuut.
Als liefhebber van voetbal kijk ik ook zoveel mogelijk wedstrijden op dit WK. Het spreekt voor zich dat ik het betreur dan Nederland niet is vertegenwoordigd op dit toernooi, maar er zijn nog wel wat Nederlandse tintjes te ontdekken op dit WK. Zo is de Spaanse spits Marco Asensio half Nederlands, is de coach van het Australische elftal (Bert van Marwijk) Nederlands en fluit de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers sommige wedstrijden.

Morgen (vrijdag 22 juni 2018) fluit ‘team Kuipers’ de wedstrijd tussen Brazilië en Costa Rica. De arbiter wordt in Sint-Petersburg ondersteund door zijn Nederlandse collega’s Erwin Zeinstra en Sander van Roekel. De wedstrijd begint om 14:00 uur Nederlandse tijd. Deze wedstrijd is voor Kuipers de tweede keer dat hij fluit op dit WK. Eerder was hij al scheidsrechter bij de wedstrijd Uruguay – Egypte (1-0).
Wat me verder is opgevallen is dat Rusland twee van haar twee wedstrijden heeft gewonnen en dat Marokko na twee verloren wedstrijden tegen Iran en Portugal alweer naar huis kan. Op het moment dat ik dit schrijf staat de wedstrijd Denemarken – Australië op het punt te beginnen. Australië kan het zich met 0 punten uit 1 wedstrijd niet permitteren om te verliezen want anders zijn ook zij uitgeschakeld. Denemarken met assistent coach Jon-Dahl Tomasson (oud speler en assistent coach van Feyenoord) staat er in groep C iets beter voor. Zij wonnen hun openingswedstrijd met 1-0 van Peru en staan op de tweede plaats in hun poule. Denemarken heeft bovendien liefst 7 spelers die hun brood verdienen in de Nederlandse Eredivisie en dat maakt het voor de oranje supporter misschien wel interessant om naar te kijken. Sowieso wordt het erop of eronder voor Australië als ze straks aftrappen tegen de Denen want Frankrijk is de eerstvolgende wedstrijd voor de ‘Aussies’ en iedereen weet dat Frankrijk altijd wel goede elftallen heeft voortgebracht in de geschiedenis van het WK.
Wat er vandaag naast Denemarken tegen Australië nog meer op het programma staat zijn de wedstrijden Frankrijk – Peru (17:00 uur Nederlandse tijd) en de wedstrijd tussen Argentinië en Kroatië (20:00 uur Nederlandse tijd).

0 Vind ik leuk
0 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
10.577 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.