werkcafe

Vuurwerkverbod: betutteling of zegen?

Door Gijs

Steeds meer gemeenten denken na over de vraag of zij het afsteken van vuurwerk nog wel willen toestaan of niet. Al langer is het verboden om vóór 31 december, 10:00 uur vuurwerk af te steken maar de laatste jaren is hier steeds meer discussie over gevoerd. Is het nog wel verantwoord om vuurwerk in het algemeen überhaupt nog toe te staan? Het vuurwerk dat wordt afgestoken is gaandeweg immers ook steeds heftiger geworden. Illegaal vuurwerk wordt eenvoudig in België gekocht en meegenomen over de grens. Toch kom je als consument van vuurwerk vaak nog gewoon weg met het afsteken ervan in Nederland, ongeacht of de ‘knallers’ hier zijn aangeschaft of niet. Sowieso is het officieel niet toegestaan om het spul eerder dan 31 december af te steken, al wordt deze regel niet door iedereen braaf opgevolgd. Maar al te vaak (zo rond het einde van de maand december), zijn buitenshuis – vaak harde – klappers te horen van illegaal vuurwerk zoals Cobra’s en zogeheten nitraten.

In deze kwestie lijken er maar twee soorten kampen; zij die voorstander zijn van een algeheel verbod, en zij die de traditie van vuurwerk ‘gewoon’ willen behouden. Dit is natuurlijk al langer zo, maar aangezien er de afgelopen jaren steeds meer en vroeger in het jaar (voornamelijk harder en dus illegaal) vuurwerk wordt afgestoken, is er de discussie ontstaan over de vraag of niet gewoon al het vuurwerk moet worden verboden, dus óók op 31 december.

Saai
Zelf woon ik in een buurt waar veelal hoogbouw te vinden is waardoor het vuurwerk dat er in deze buurt wordt afgestoken, twee keer zo hard klinkt dan bijvoorbeeld in een vlak weiland. Maar dit staat los van de vraag of al het vuurwerk moet worden verboden. Wat mij betreft mag er een streep door vuurwerk op zich worden gehaald, al is het dan wel zo dat het tijdens de jaarwisseling een beetje saai kan worden want siervuurwerk is immers ook vuurwerk en ook sierpijlen en sierpotten zijn bij een algeheel verbod niet meer toegestaan en daar kan ik dan weer wél van genieten. Misschien is het een goed idee om alleen siervuurwerk toe te staan en dan alleen ná 00:00 uur. Maar dan rijst de vraag weer wie hierop dan weer toezicht moet houden.

 

Conclusie: het is een discussie die elk jaar weer opnieuw lijkt te worden gevoerd. En toch lijkt er telkens niet veel te veranderen, simpelweg omdat het afsteken van vuurwerk lijkt te zijn versmolten met onze tradities. En van traditie veranderen gaat meestal niet over één nacht ijs.

1 Vind ik leuk
1 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
12.448 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.