werkcafe

Wat kost het Koningshuis?

Door Sebastiaan

Nederland is sinds 1848 een parlementaire constitutionele monarchie. Dit houdt in dat de Koning(in) samen met de ministers de regering vormt, de Koning is het staatshoofd. Vandaag de dag is het staatshoofd min of meer een symbolische functie, dat van pas komt bij diplomatieke gebeurtenissen. Toch blijven oude waarden gehandhaafd; de burger betaalt alle kosten wat het Koningshuis spendeert. Hoeveel kost dat ons jaarlijks? En mag er op worden bezuinigd?

Eerste onderzoek
Pas in 2009 is er voor het eerst een officieel regeringsonderzoek gestart, onder leiding van Gerrit Zalm, naar de hoogte van de kosten van het Koningshuis. Dat betekent dus dat voorheen alles geschat werd!

Uit het onderzoek bleek dat een bedrag van €110 miljoen jaarlijks wordt uitgegeven. Dit is een totaalplaatje dat bestaat uit o.a. het onderhoud van de paleizen, beveiliging en de koninklijke uitkeringen.

Koninklijke uitkering
Uiteraard ontvangt de koninklijke familie een jaarlijkse uitkering en die is niet misselijk. Onze huidige Koning Alex krijgt €5.787.000 per jaar en dat is onbelast. Verder krijgen de echtgenote, de mogelijke troonopvolger (vanaf 18 jaar) en het voormalig staatshoofd een uitkering. In totaal komt dit uit op €8,3 miljoen in 2019. De overige leden krijgen geen uitkering. Let wel; de uitkering staat buiten de activiteiten die de Koning jaarlijks uitvoert, die worden apart vergoed.

Ook heeft de Koning diverse belastingvoordelen, er hoeft bijvoorbeeld geen successierecht te worden betaald over erfenissen. Vermogen voor zover dienstbaar aan de functie is ook vrijgesteld aan belasting. Een nogal vage omschrijving die alle kanten op kan gaan. Alexander kan in principe claimen dat hij een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk nodig heeft om zich voor te bereiden op de troonrede. We weten het niet.

Verborgen kosten
In april 2018 publiceerde het blad De Republikein haar kostenraming van het Koningshuis en die kwamen uit op een verbijsterende €345 miljoen per jaar. In een uitgebreid rapport wordt er gesproken over kosten die niet in de begroting staan, zoals accommodatie voorzieningen voor de 140 ambassades die Nederland wereldwijd kent. Vele ambassades hebben wel een ruimte speciaal voor de koningsleden die onderhouden moet worden. Ook zijn er extra kosten als iemand van de koninklijke familie ergens heen moet, dan zal de gehele ambassadestaf klaar staan om te assisteren. Allemaal verborgen kosten die niet zijn doorberekend in de officiële ramingen.

Natuurlijk kun je een blad als De Republikein niet bepaald objectief noemen, maar waar ze absoluut gelijk in hebben is dat er volledige transparantie in de uitgaven van het Koningshuis moet komen. Het klootjesvolk wordt voor elke cent gecontroleerd en uitgeknepen en er wordt elk jaar bezuinigd, maar dit geldt niet voor de Oranjes.

Binnen de regering bestaat verdeeldheid over de Monarchie de we nu kennen, vooral SP pleit voor totale afschaffing, andere partijen willen een modern en soberder koningschap. Helaas gebeurt er tot op heden helemaal niets. Wordt het tijd om de guillotine aan te scherpen!?

3 Vind ik leuk
3 Vind ik leuk leden vinden dit artikel leuk
4.816 keer bekeken

Reageren

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.